Kezdőlap hírmozaik

    Educatio 2021

    Virtuális stand, chatszoba, meeting room – 2021-ben ezek a Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás kulcsszavai. A január 21-23-i rendezvény idén virtuális térbe kerül

    „Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Feladata összekapcsolni az egyes szereplőket: a hazai és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel” – olvasható a kiállítás honlapján.

    Az immáron több évtizedes múltra tekintő rendezvényre 2020-ban csaknem 200 kiállító és 50 hazai  felsőoktatási intézmény hallgatói és oktatói vettek részt azért, hogy információkat adjanak a képzésről, a kapcsolódó szokásokról, kollégiumi elhelyezésről, és a tanulmányokat követő lehetőségekről is.

    A kiállítás ismertetője egy további – igen lényeges – szempontra is felhívja a figyelmet: „A továbbtanulni szándékozók mellett a pedagógusok, intézményvezetők és egyéb szakmai kiállítók számára is fontos, egyedülálló lehetőséget nyújt a rendezvény, hiszen mind egy színtéren értesülhetnek a szakmai újításokról, módszerekről. Különböző előadások keretein belül tájékozódhatnak a magyar felsőoktatás jövőjéről, valamint a kiállítók képviselőivel beszélgetve alkalmuk nyílhat elképzeléseiket közös útra terelni.”

    A 2021-es év az Educatio szempontjából is rendhagyónak bizonyult: idén (sok hasonló eseményhez hasonlóan) online szervezték meg. Az ingyenes, de regisztrációhoz (és ennek következtében idősávhoz) kötött rendezvényen virtuális standokon, chatszobákban és meeting room-rendszerben állnak az érdeklődők rendelkezésére. Tapasztalataink szerint rendkívül előzékenyen és segítőkészen.

    Az érdeklődők a regisztrációt követően a kiválasztott idősávban beléphetnek a különböző intézmények „szobáiba”, és ott személyesen kérdezhetnek az illetékesektől. Látogathatnak előadásokat is, melyeken például az aktuális felvételi információkról, a pontszerzési lehetőségekről, vagy akár az e-felvételi rendszer használatáról is tájékozódhatnak. Az előadások jelentős hányada online visszanézhető, a kiállítók letölthető digitális tartalmakkal is készültek.

    A virtuális helyszíneken (éppúgy, mint a „központi” programoknak teret adó virtuális konferenciateremben) központi kérdésként merült fel a vírushelyzet és az ehhez kapcsolódó intézményi stratégiák: hol, milyen formában változtatta meg a vírushelyzet az adott intézmény életét? Hogyan oldották meg az online oktatást? Milyen formában segítették a hallgatókat a megváltozott körülmények között? Milyen tapasztalatokat hasznosítanak a továbbiakban?

    Úgy tűnik, a rendezvény a szokatlan körülmények között is megtalálta helyét: a könnyen átlátható és használható, informatív felület, valamint a chatablakok és meeting room-ok légköre is erről tanúskodik. A rendezvény – tapasztalataink szerint – igen jól vizsgázott a szükséghelyzetben.

    Időpont: 2021. január 21-23.

    Forrás: https://www.educatioexpo.hu/

    Előző cikk„A sikeres munkavégzés értelmet, bíztatást, önérzetet ad” – interjú
    Következő cikkAz oktatásban is jár a második esély