Kezdőlap jó példák

Hova menjünk, ha nem mehetünk sehova?

… például a képzeletünkbe, olvasmányainkba, vagy akár virtuális kiállításokra (akár külföldre is). Írásunkban bemutatunk néhány kapcsolódó lehetőséget.

Forrás: Pixabay

Hova menjünk, ha…?

2020-tól ez a kérdés joggal merült fel számos Facebook-bejegyzés, újságcikk és mém felületén. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyvek (filmek és más műalkotások) és a képzeletünk segítségével számos helyre eljuthatunk akkor is, amikor ezt a valóságban nem tehetjük meg.

Ehhez a kérdéshez eleve számos feladat kapcsolódhat:

  • Gyűjtsünk olyan helyszíneket, ahová „elmehetünk”, ha nem mehetünk sehova! (A Százholdas Pagonytól Roxfortig.)
  • Ugyanezt feladványként is értelmezhetjük, melynek során ki-ki mond egy helyszínt, a többieknek ki kell találniuk, melyik műben szerepel.
  • Választhatunk helyszínt is, felidézve azt, kikkel is találkozhatnánk ott. (Ebben az esetben érdemes olyan helyszíneket keresni, ahol több mű szereplője is előfordulhat.)

Néhány hazai virtuális kiállítás

Érdemes ellátogatni virtuális kiállításokra is. A legtöbb múzeumnak külön erre vonatkozó programjai is vannak.

  • A Magyar Nemzeti Galéria honlapján a következők olvashatók erről: „a megismerésnek ez a módja elősegíti a gyűjteményünkhöz való hozzáférés demokratizálását, oktatási célú felhasználását. A virtuális kiállítótermünk folyamatosan bővülni fog, hiszen kiemelt cél, hogy a nemzeti közgyűjteményünk digitalizáltan is közvagyon legyen, minél többen ismerhessék meg itt is műtárgyainkat. A műtárgyak személyes szemrevételezésének mágikus varázsa eltérő élmény természetesen, így mielőbb várjuk az MNG kiállítótermeiben is.” Virtuális kiállításukon az egyes képekhez háttérinformációkat is biztosítanak, az anyagot folyamatosan bővítik. https://virtualiskiallitas.mng.hu/
  • A Magyar Nemzeti Múzeum honlapján számos virtuális kiállítás tekinthető meg, különösen érdekes a közelmúlt történetét feldolgozó Közös időnk ’89–90 című https://mnm.hu/hu/kiallitasok
  • A Szépművészeti Múzeum (https://www.szepmuveszeti.hu/) számos oktatási segédletet kínál a digitális sétákhoz (https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasaink-maskepp/)

És külföldön?

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár izgalmas linkgyűjteménnyel segíti az utazni vágyókat: http://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/?article_hid=43476

  • 3D-s felvételek segítségével bejárhatjuk a Királyok völgyének egyik legismertebb sírhelyét, Tutanhamon sírját.
  • Meglátogathatjuk a Rotschild család otthonát az 1800-as évek végétől – lenyűgöző reneszánsz termekkel és gyönyörű kertekkel.
  • Meglátogathatjuk a világ leghíresebb múzeumait (Szöul, Berlin, Párizs, London, New York) a Google Arts & Culture segítségével.
Előző cikkTaláld ki, meséld el! – a digitális történetmesélés 7 eszköze
Következő cikkVirtuális kiállítások március 15-re