Kezdőlap Digitális eszközök

Készüljünk együtt a PÉNZ7-re – akár digitálisan is: webinárium, e-learning és óratervek

A 2021-ben megrendezésre kerülő PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozó témahét Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés témájában 4 korosztály számára készült, digitális eszközökkel kiegészített komplett óratervek, tanári útmutató és segédanyagok állnak rendelkezésre a rendhagyó tanórák megtartásához, illetve e-learning portál és ismeretterjesztő webinárium is segíti a tanárokat és az önkéntes pénzügyi szakembereket a felkészülésben.

A pénzügyi, gazdasági nevelés legjelentősebb, legtöbb iskolát és diákot elérő, idén 2021. március 1-5. között megrendezésre kerülő országos eseményének fókuszában a családi költségvetés és a vállalkozz okosan témakörei állnak. Az intézmények tanrendjéhez igazodó témahét során az aktuális járványhelyzettől függően a diákok saját osztálytermeikben, de akár online tanórák keretében is élményszerű és játékos tananyagok segítségével sajátíthatják el és gyakorolhatják a mindennapi pénzügyekhez kapcsolódó ismereteket és készségeket.

A „Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés” témájában a Pénziránytű Alapítvány szakértői készítették idén is a tanári segédanyagokat, tartalmakat. A digitális eszközökkel is támogatott, az általános iskola 3-4., 5-6. és 7-8., valamint a középiskolás évfolyamok számára készült tananyagok, az órák megtartásához szükséges útmutatók és segédanyagok a PÉNZ7 honlapján január 27-től már elérhetőek a programba idén regisztrált tanárok és önkéntesek számára.

A komplex szemléletformálás érdekében ebben a tanévben a PÉNZ7 és a Fenntarthatósági témahét együttműködésének köszönhetően lehetőség lesz további órák megtartására is: az Alapítvány szakmai vezetésével korosztályonként egy-egy tanóra, valamint a Pénziránytű Tanári Díjas pedagógusok által készített mintaprojektek lesznek elérhetők – várhatóan február közepétől ­ a fenntartható családi gazdálkodás témájában.

Az idei PÉNZ7 pénzügyi témájára január 11-ig regisztrált minden iskolának a Pénziránytű Alapítvány ingyenesen eljuttatja a rendhagyó tanórák megtartásához szükséges segédanyagokat nyomtatott formában is. A már nyomdai előkészítés alatt álló útmutató füzetek és feladatlapok február közepén érkeznek meg a leggyorsabban regisztrált iskolákba.

A járványhelyzet következtében kérdéses, hogy vajon lehet-e majd személyes jelenléttel megtartani a rendhagyó tanórákat. A Pénziránytű Alapítvány felkészült erre is. Az Alapítvány e-learning portálján várhatóan február második hetétől elérhető „Családi költségvetés a PÉNZ7-en” című tananyag segítségével a pedagógusok nemcsak a szükséges pénzügyi háttérismereteket szerezhetik meg, hanem középiskolás diákjaiknak is kiadhatják a feladatokat. Az animációkkal, ellenőrző kvízekkel is rendelkező tananyagban a diákok előrehaladását online is követhetik tanáraik, így szükség esetén digitális munkarendben is megtarthatók a rendhagyó pénzügyi tanórák.

A tanárok és a foglalkozások megtartásában – pandémiás helyzettől függően személyesen vagy online – közreműködő önkéntes szakemberek felkészülését ingyenes webinárium is segíti. A webináriumon az Alapítvány oktatási igazgatóhelyettese tart átfogó ismertetőt arról, hogyan érdemes megtartani az egyes korosztályoknak készült rendhagyó tanórákat. Az Alapítvány február 10-én 16.00 órától várja a pedagógusokat és a pénzügyi önkénteseket. Az ingyenes webinárium regisztrációs linkjét az érdeklődők a PÉNZ7 nyitóoldalán is megtalálhatják, aki pedig nem tud élőben csatlakozni a tájékoztatóhoz, utólag is lehetősége lesz megtekinteni a felvételt a PÉNZ7 és a Pénziránytű Alapítvány YouTube csatornáján. Érdemes figyelmemmel kísérni a témahét honlapját, illetve a Pénziránytű Alapítvány Facebook oldalát!

A témahétre az iskolák még folyamatosan, akár a PÉNZ7 alatt is jelentkezhetnek, a regisztrációs felület pedig innen érhető el: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2020.cshtml

 

Előző cikkA világ az osztályteremben
Következő cikkKönyvtár – otthonról (is)