Kezdőlap hírmozaik

    Virtuális kiállítások március 15-re

    Mire jó egy virtuális kiállítóterem? Például arra, hogy könnyen, gyorsan, mindenki számára hozzáférhetővé váljanak olyan anyagok, amelyek megtekintése ennél jóval bonyolultabb lenne. Nemcsak a járványhelyzet miatt.

    Forrás: Pixabay

    A MaNDA adatbázis „a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázis (mandadb.hu) célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele (…).” Ez a gyűjtemény 2013-tól több, mint 170 – volt és jelenlegi – partnerintézmény anyagát adja közre digitalizált formában.

    A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Célunk a kiállításokkal az, hogy az adatbázisba feltöltött kulturális tartalmakat olyan új kontextusba helyezve mutassuk be, ahogy azok térbeli, jogi vagy formai tulajdonságaik miatt sosem kerülnének egy kiállítótérbe” – olvasható a gyűjtemény honlapján.

    Ezúttal három olyan virtuális tárlatra hívjuk fel a figyelmet, amely sokat segíthet a közelgő ünnep előkészületeiben. Információs segédletként, illusztrációs anyagként – és természetesen ötletforrásként is remekül használhatók.

    Virtuális tárlat március 15-ről

    Ez a mini virtuális séta azt mutatja be, hogy a történelmi pesti belváros mely pontjain történtek jelentős események 1848. március 15-én. A különböző helyszínekhez kapcsolódó információk mellett egyéb segédletek (grafika- és fényképreprodukciók) is megtalálhatók az anyagban.

    https://mandadb.hu/cikk/809972/Lathato_es_lathatatlan_marcius_15

    Görgei Artúr-összeállítás

    „Áruló? Bűnbak? Élő vértanú? Hadvezér? Tudós? Szinte valamennyi. Görgei Artúr megítélése a mai napig vitákat gerjeszt, de élete során a felsorolt jelzők közül nem akadt olyan, amelyet ne aggattak volna rá” – fogalmazta meg a kapcsolódó virtuális kiállítás bevezetőjének szerzője. Az izgalmas kérdéskört számos, kevéssé ismert dokumentum digitalizált közlésével világítja meg.

    https://mandadb.hu/cikk/951813/Azelott_kovel_most_viraggal_akarnak_agyonutni___Gorgei_Artur

    Barabás Miklós litográfiái

    „A fotográfia térhódítása előtt megfizethetőségének és a metszeteknél finomabb, szabadabb, valósághűbb ábrázolásmódjának köszönhetően az 1840-1850-es években a litográfia, a kőrajz vált a portrékészítés legelterjedtebb technikájává, amelynek egyik legjelentősebb hazai képviselője Barabás Miklós (1810-1898) volt, akinek 31 litografált portréját őrzi a Piarista Múzeum Grafikai gyűjteménye.” Köztük található számos március 15-i vonatkozású, jellegzetes ábrázolás is:

    • Vasvári Pál portjéja
    • a Batthyány-kormányról készült litográfia

    https://mandadb.hu/cikk/1143275/Kore_rajzolt_portrek__Barabas_Miklos_litografiai_a_Piarista_Muzeum_Grafikai_gyujtemenyeben

    Előző cikkHova menjünk, ha nem mehetünk sehova?
    Következő cikkJön a 6. Digitális Témahét!