Kezdőlap jó példák

Beporzók hava – interaktív játékokkal

A beporzók napja viszonylag új színfolt a jeles napok palettáján. Ennek ellenére számos múzeum kínál ehhez kapcsolódó, a világhálón is hozzáférhető tartalmakat. Remek ráhangolódás a tavaszi időszak túráira, osztálykirándulásaira – vagy egyszerűen „csak” a játékos ismeretszerzésre.

Forrás: Pixabay

A beporzók napja március 10-e. Ez a jeles nap viszonylag fiatal: 2018-ban kezdeményezte az ELTE Természettudományi Kara tudománykommunikáció a természettudományban mesterfokú képzésének egy oktatója és egy hallgatója.

Kevesen tudják, hogy a termesztett növények kétharmadát, az élelmiszerek egyharmadát köszönhetjük a beporzóknak. Nemcsak a méhekről beszélhetünk: világszerte „sok madár és denevér által megporzott virág, illetve növény létezik, őrájuk is kiterjed a figyelem. Ezeknek is szerepe van abban, hogy Magyarországon trópusi dísznövények, déligyümölcsök, egzotikus fűszerek kaphatók.”

A beporzók napjának szellemisége – az ötletgazdák megfogalmazása szerint – abban különbözik a méhek napjától (április 30.), illetve világnapjától (május 20.), hogy a mérsékelt égövben sem csak a háziméhre, a méhalkatúakra igyekszik ráirányítani a figyelmet, hanem minden beporzó szervezetre, hazánkban elsősorban rovarokra.

Az elmúlt időszakban több érintett múzeum is online tartalommal készült erre a napra, a miskolci Herman Ottó Múzeum pedig az egész hónapot szentelt nekik. Joggal, hiszen a kapcsolódó színes és szórakoztató feladatok az év minden napján felhívják a figyelmet az élővilág sokszínű voltára.

A Magyar Természettudományi Múzeum „beporzó toborzójában” számos online feladat érhető el. Mindemellett az intézmény (profiljához hűen) igen izgalmas formában és sajátos szemszögből tárgyalja a kérdést. Például a következőképpen: Bemutatunk néhány növényt, amelyek a csábítás művészei, megtudhatjuk, hogy a reklám nem emberi találmány. A növények nem egyszer mesteri módon használják ki gyanútlan látogatóikat, akik mit sem sejtenek a „cselszövésről”.

http://www.nhmus.hu/Beporzok-napja

Forrás: Pixabay

Herman Ottó Múzeum kapcsolódó anyagai:

  • A Biopamut és törpeszúnyog címmel a más éghajlaton élő, de a mindennapjainkban nélkülözhetetlen anyagokat adó növényekkel (kakaó, gyapot) ismerteti meg az olvasót.
  • A méhek a számok tükrében című anyag szemléletesen (a számadatok bevonásával) mutatja be ezen fajok jelentőségét.
  • Háromféle feladatcsokor is kapcsolódik a tárgyalt témákhoz
  • A Méhek a miskolci főutcán című anyagrész arra hívja fel a figyelmet, hogy a kultúra egyéb területein (például a képzőművészetben vagy éppen a szólásmondások között) milyen sokféle jelentés társulhat a méhekhez.

https://hermuz.hu/beporzok-hava/

A Míves Tojás Múzeum honlapján is többféle tartalom közül válogathatnak az érdeklődők:

  • „Repülési” kvíz.
  • A méhek világát bemutató szemléletes összeállítás.
  • Beporzást segítő tippgyűjtemény.

https://www.tojasmuzeum.hu/beporzok-napja/

Előző cikkSzórakoztató és ünnepélyes – múzeumi segédletek a reformkori Pest-Budáról
Következő cikkÜnnepeljük a március 15-ét online interaktív játékokkal otthonról!