Kezdőlap heti kitekintő

Logopédia Európai Napja: 2021. március 6.

Az idei év témája a járványhelyzetnek-, ebből adódóan a téma aktualitásának köszönhetően a „Telepraktikák és a digitális eszközök alkalmazásának lehetőségei a logopédiai munka során”. A világjárványnak köszönhetően nincs lehetőségünk személyes találkozásra, ezért a Főváros Pedagógiai Szakszolgálatnál idén online keretek között szervezünk logopédiai tanácsadást a hozzánk forduló érdeklődőknek, érintetteknek.

Az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága (CPLOL) javaslata mentén 2004 óta március 6-án mintegy 70.000 európai logopédus ünnepeli a Logopédia Európai Napját.

A cél minden évben az, hogy felhívjuk a nyilvánosság figyelmét a nyelvi és kommunikációs zavarok széles körére, az emberi életminőségre gyakorolt hatásukra, a kommunikációs zavarokkal küzdő személyek jogaira, a segítségadás módjaira, annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljon az érintettek elszigetelődése, de ez a nap egyben lehetőséget nyújt a szakmának is arra, hogy megmutassa magát.

Így teszünk mi is, Magyarországon, 2012 óta.

A Bizottság évente javasol egy szakmai témát, mely köré a programok szerveződnek Európa-szerte. Az idei év témája a járványhelyzetnek-, ebből adódóan a téma aktualitásának köszönhetően a „Telepraktikák és a digitális eszközök alkalmazásának lehetőségei a logopédiai munka során”.

Miután szakszolgálatunknál kiemelten fontosnak tartjuk a beszéd-, nyelvi- és kommunikációs problémák korai felismerését és a logopédiai terápia mielőbbi megkezdését, megakadályozva ezzel a nyelvi zavar súlyosabb formáinak, illetve az ezekre épülő iskolai és szociális hátrányoknak a kialakulását, ezért még a járványhelyzet idején sem szeretnénk segítség nélkül hagyni klienseinket. A „telepraktikák”, a telekommunikációs és online eszközök használata az elmúlt időszakban életünk részévé vált a logopédia területén is.

A világjárványnak köszönhetően nincs lehetőségünk személyes találkozásra, ezért a Főváros Pedagógiai Szakszolgálatnál idén online keretek között szervezünk logopédiai tanácsadást a hozzánk forduló érdeklődőknek, érintetteknek.

A részletes információk megtalálhatók a https://fpsz.hu/skype/ oldalon.

Az esemény plakátja innen letölthető: https://fpsz.hu/logopedia-napja-2021-online-konzultacio/ oldalról.

A felhívás forrása: Főváros Pedagógiai Szakszolgálat

Kép forrása: https://fpsz.hu/logopedia-napja-2021-online-konzultacio/
Előző cikkMárcius 15-i feladatok – eredeti Kossuth-hangfelvétellel!
Következő cikkA Modern Iskola egyetemre megy – interjú dr. Buda Andrással