Kezdőlap Digitális eszközök

Virtuális ünneplés: március 15.

Felmerül bennünk a kérdés, hogyan ünnepeljük meg e jeles napot most, amikor minden zárva lesz, amikor nem találkozhatunk személyesen a tanítványainkkal? Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amelyek talán segítenek abban, hogy méltó módon emlékezzünk a napra, ami oly sokat jelent ma is nekünk, magyaroknak. - Németh Mónika,a Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium magyar szakos pedagógusának írása.

Idézzük fel először, mit is ünneplünk március 15-én?

„A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe. A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom. 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. 1990 óta ez a napot a magyar sajtó napjaként is ünnepeljük.” (Forrás)

Felmerül bennünk a kérdés, hogyan ünnepeljük meg e jeles napot most, amikor minden zárva lesz, amikor nem találkozhatunk személyesen a tanítványainkkal?

Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek talán segítenek abban, hogy méltó módon emlékezzünk a napra, ami oly sokat jelent ma is nekünk, magyaroknak.

  • Készíthetünk Fakebook profilokat a forradalom hőseinek. A Classtools oldalon tehetjük ezt meg:
https://www.classtools.net/FB/home-page
  • Hogyan nézne ki ma a kommunikáció Petőfi és a forradalmi ifjak között? Írhatunk közösen, csoportmunkában, vagy egyénileg párbeszédeket a forradalom egyes szereplői között. Ehhez használhatjuk a következő SMS generátor oldalakat: classtols vagy ifaketextmessage:
https://www.classtools.net/SMS/
  • Mivel a magyar sajtó napját is ünnepeljük, így készülhetnek „rendkívüli hírek” a nagy napon, a nap legfontosabb eseményeiről.
Kép forrása: Flickr, készült: https://www.classtools.net/breakingnews/

 

Ajánlanám két lelkes kolléganő munkáját is ráhangolódásra, illetve az események felidézéséhez.

 – 1848.március 15. (Garáné Kurunczi Katalin munkája)

Padlettel készült

 

Valamint meríthetünk a Modern Iskola oldalain megjelent ötletekből is.

Zárásként pedig Hétvári Andrea versével kívánok mindenkinek szép ünnepet!

Kép forrása: Hétvári Andrea
Előző cikkDigitális mi-mit-tud
Következő cikkEz tényleg működik! – interjú Révész Lászlóval a Komplex Alapprogramról