Kezdőlap heti kitekintő

eTwinning – a digitális, projektalapú oktatás platformja

Az Európai Bizottság által életre hívott eTwinning Program európai pedagógusok százezreit támogatja a digitális, projektalapú oktatásban és nemzetközi kapcsolatok kialakításában. A program célja, hogy a projektpedagógiai módszereket alkalmazva minél több köznevelésben tanító pedagógus vegyen részt diákjaival hazai vagy nemzetközi projektekben.

Az eTwinning Portál (www.etwinning.net) munkafelülete, a TestvérTér (TwinSpace) minden olyan funkcióval rendelkezik, amely egy projekt kivitelezéséhez szükséges, legyen szó kommunikációról, tartalommegosztásról, a megosztott tartalmak rendszerezéséről vagy a diákok bevonásáról. Az online térben történő együttműködés nyitott és kreatív gondolkodású gyermekek munkáival és a pedagógusok koordinációjával ér célba, egy vagy több közösen elkészített produktum formájában. A kooperatív munkával létrehozott, pedagógiai értékű projektek sokszínűvé és könnyen feldolgozhatóvá teszik a mindennapi tanórákat, akár személyesen a tanteremben, akár online. 

Az eTwinning támogatja a digitális pedagógiai módszerek alkalmazását és a digitális írástudás fejlődését: számtalan továbbképzési lehetőséget biztosít a résztvevőknek személyes és online formában is. A Portálon regisztrált pedagógusok nemzetközi szakemberektől vagy kollégáktól tanulhatnak az online tanulási eseményeken.

Az eTwinning a digitális munkarendben is támogatja a pedagógusokat és diákjaikat: bár a program az iskolaközi együttműködések támogatására jött létre, a digitális munkarendre való átállás miatt jelenleg az ugyanazon iskolában tanító pedagógusok is regisztrálhatnak közös projektet a Portálon. Így a feladatkiosztás, az értékelés és a disszemináció is új értelmet nyer az online tanórákon még akkor is, ha nem vesznek be további partnereket a projektbe. A projektpedagógia egyik lényege a tananyag elsajátítása gyakorlati problémák megoldásával, ami az otthoni tanulás során is megvalósítható. Erre ad kiváló lehetőséget egy eTwinning projekt! 

A közös munkafelületen kívül az eTwinning gyakorlati megoldásokat is nyújt: többek között a tanulási folyamat tervezését és szervezését segítő IKT-eszközök, az online feladatkészítő megoldások, a tudásfelmérést és az értékelést megkönnyítő alkalmazások bemutatásával. A digitális munkarendben tanítók támogatására jött létre az eTwinning Portál dedikált csoportja, amelyben angol nyelvű cikkeket, útmutatókat és egyéb hasznos tanácsokat találnak az érdeklődők. 

Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont legfőbb küldetésének a pedagógusok támogatását tekinti, ezért szeretne minden segítséget megadni a digitális munkarendben is. Honlapja otthontanulással foglalkozó menüpontjában és Facebook-oldalán számtalan hasznos linket oszt meg, mindig naprakész tartalmakat ajánl követőinek. YouTube-csatornáján bármikor visszanézhetők webináriumai. Az eTwinning Nagykövetek bármilyen gyakorlati, akár eTwinninggel, akár módszertannal kapcsolatos kérdéssel felkereshetők. Az eTwinning Portállal vagy a Magyarországi Szolgáltató Pont által szervezett eseményekkel kapcsolatban a Facebookon vagy az etwinning@oh.gov.hu e-mail-címen kérhető tájékoztatás. 

Előző cikkMár rendelhető a tankönyvjegyzékről az angol nyelvtanítást segítő digitális tananyag a BOOKR Class! Most 100 ajándék kötelező-olvasánnyal!
Következő cikkPénzügyileg is a legnyerőbb app a Zöldiránytű!