Kezdőlap Digitális eszközök

Modern Iskola egyetemre megy: Hogyan tanulj hatékonyabban? – Ankiweb

Új rovatunk a Modern Iskola és a Debreceni Egyetem együttműködésének eredménye: sorozatunkban az egyetemi hallgatókkal együtt tesszük le a Modern Iskola építőköveit: a tanulók olyan hasznos, érdekes applikációkat mutatnak be, melyek a mindennapi gyakorlatban megkönnyíthetik a pedagógusok munkáját és még nagyobb élménnyé varázsolják a közös munkát. Sorozatunk harmadik applikációja az Anki, bemutatja Vangel Attila.

Hogy mi is az az Anki?

Bizonyára mindenki ismeri a tanulókártyákat/szókártyákat, az Anki ennek egy felturbózott online változata! Több platformon is elérhető és akár a mobilodon is használhatod.

Az aktív felidézési tanulási metódusra alapszik. Ez a módszer egy hatékony módja az információk áthelyezésének a rövid távú memóriából a hosszú távúba, így könnyedén emlékezhetünk a megtanult dolgokra amikor arra szükségünk van, például egy vizsgán. Számos tudományos kutatás ezt a tanulási módszert találta az egyik leghatékonyabbnak.

Hogyan szerezhetem be az AnkiWeb alkalmazást?

Az imént említett linken keresztül tudjuk letölteni az alkalmazást a kívánt eszközre.

A telepítése elég egyszerű, csak ki kell választani, hogy hová szeretnénk telepíteni.

Hogyan működik?

Képernyőkép

Lehetőségünk van paklikat létrehozni, általában ezeket a paklikat tantárgyakhoz kötöm és így jól átlátható a rendszer. Illetve egy adott paklin belül több paklit is létre tudunk hozni, így lehetőségünk nyílik a különféle témakörök organizálására. (Lásd a jobb oldali képen)

A kártyák létrehozásánál több típus is van és ezek közül tudunk választani. A két leggyakrabban használt típus az alap és a lyukas szöveg.

Tanulás

Az adott pakli tanulása során a rendszer véletlenszerű sorrendben kiosztja nekünk az összes létrehozott kártyát a pakliban egyesével.

A válasz megjelenítése után lehetőségünk van három opció közül választani:

Képernyőkép

Újra: 1 percen belül viszont látjuk a kártyát így segítve az adott válasz memorizálását

Jó: 10 percen belül viszont látjuk a kártyát

Könnyű: A rendszer úgy veszi, hogy ezt már tudjuk és legközelebb 4 nap múlva kapjuk meg az adott kártyát.

Ezek az időbeállítások a rendszer által jöttek létre, természetesen ezeket ízlésünk szerint tudjuk módosítani a beállítások menüpontban.

Statisztika

A statisztika ablak elérhető a főmenüben, illetve a T billentyű lenyomásával. Itt megtekinthetjük, hogy hogyan haladunk az adott paklikkal, valamint a rendszer a statisztikán belül Előrejelzéssel is szolgál, ahol az esedékes ismétlésekről tájékoztatja a felhasználót.

Ez még nem minden! – Bővítmények

Ha a sima tanulókártya nem lenne elég az adott tananyag elsajátítására, akkor lehetőségünk van bővítményeket hozzá adni az Ankihoz.

Az alkalmazás lehetőséget kínál a felhasználóknak, hogy létrehozzák saját bővítményeiket, melyeket a hivatalos oldalon publikálhatnak. Ezek többnyire Python programozási nyelven íródtak.

A bővítmények részletes listáját itt találhatjuk: https://ankiweb.net/shared/addons/2.0

Minden bővítményhez tartozik egy egyedi kód (ID), mely a bővítmény oldalán található. Erre az ID-re lesz szükségünk a telepítés során

A leghasznosabb bővítmény – „Image Occlusion Enhanced

Telepítéshez szükséges ID: 1374772155

Amint telepítettük az alkalmazást a kártyák létrehozása ablak egy kissé meg fog változni, mivel lehetőségünk lesz képeket is hozzáadni a kártyákhoz, amelynek segítségével ábrákat tanulhatunk meg.

A bővítményt kimondottan orvostanhallgatóknak készítették el, hogy segítség őket a komplex ábrák memorizálásában.

Ábra létrehozása:

A képen látható módon, ki kell választani a típusnál a nevet, illetve a pirossal megjelölt kép ikonnál kell feltölteni a tanulandó ábrát.

Ezt követően egy Painthez hasonló felületet kapunk, ahol nincs más dolgunk mint egyesével kitakarni a megoldásokat és aztán rányomni a „Hide all, guess one” gombra. (Ezeket a képen látható pirossal bekeretezett gombokkal tudjuk megtenni)

Képernyőkép

Amint ezzel készen vagyunk a kitakart elemek, kártyához hasonlóan adódnak hozzá a rendszerhez.

Youtubeon számos videót találhatunk, amelyek segítenek a bővítmények telepítésében, illetve elmagyarázzák azok működését.

Az alkalmazás hátrányai:

1. Az Anki csak a tanulási feladatok egy szűk részénél hasznos: mint például fogalmak memorizálása stb.

2. Az algoritmus nem elnéző a kimaradt napokkal. Egy-két napos kihagyás után elég sok ismétlendő kártya fog fogadni.

3. A felhasználói felülete elég régies és nem valami vizuális.

4. A bővítmények hozzáadása néhány esetben nehéz lehet, mivel az ID nem megfelelően működik

5. A bővítmények nincsennek magyarra fordítva, így az, aki nem ért angolul nehézségekbe ütközhet.

Egy rövid videó az alkalmazás használatáról:

A cikket írta: Vangel Attila,

Informatika kar –

Programtervező Informatikus

Előző cikkMi is az a Kezeslábas?
Következő cikkTársasjáték az abúzus ellen – játékbemutató az OFOE szervezésében