Kezdőlap Digitális eszközök

Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák

Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.

A Fenntarthatósági Témahéthez ebben az évben már közel 1600 iskola és 355 ezer diák csatlakozott. Az idei témahét fókuszában az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek állnak. A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervezője pedig a PontVelem Nonprofit Kft.

(forrás: www.fenntarthatosagi.temahet.hu)

A hat éve sikeres Fenntarthatósági Témahéten idén összekapcsolódik a környezet- és a pénzügyileg tudatos szemlélet. A számos aktív környezetvédelmi lépésre ösztönző programhoz kapcsolódva a három korosztály számára készült tematikus tananyagok mellett a Pénziránytű Alapítvány támogatásával, szakmai vezetésével készült fenntartható gazdálkodás témájú óratervek és mintaprojektek is a tanárok rendelkezésére állnak. A rendhagyó tanórákon a diákok megismerhetik, hogyan tudnak úgy vigyázni a családi pénztárcára, hogy közben a környezetet is kímélik. Ennek tudatosítására pedig egy szórakoztatva oktató applikációt, a Zöldiránytűt is felhasználhatják a pedagógusok. A Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett, ingyenes mobilalkalmazás a középiskolás korosztály számára ad iránymutatást, hogy mindennapi döntéseik során hogyan tudnak takarékoskodni, tudatosan gazdálkodni, egyben csökkenteni ökológiai lábnyomukat.

Sokan úgy gondolják, hogy ami fenntartható, öko, az egyben drága is. A Zöldiránytű mobilapplikáció megmutatja, hogy kerülhető el ez a csapda néhány egyszerű hétköznapi döntés segítségével. Melyek a legjobb natúr kozmetikumok, mennyi vízre van szükség egyetlen póló vagy egy kiló hús előállításához? Egy fiatal minden nap számtalan olyan döntést hoz, mely nem csak pénzügyi helyzetét, hanem ökológiai lábnyomának nagyságát is befolyásolhatja.

Mivel a szemléletformálásra a fiatalok a legfogékonyabbak, ezért elengedhetetlen, hogy már iskolás korban felhívjuk figyelmüket a minden szinten tudatos, tervező magatartás fontosságára és személyes felelősségükre. A Fenntarthatósági Témahét programjai, tananyagai segítségével erősödhet a jövő generációjának környezeti és pénzügyi tudatossága, az ökológiai problémák iránti érzékenysége, hosszútávú tervező attitűdje is.

 

Előző cikk„A digitális tanrendre való átállás miatt a diákok telítődtek az online térrel” – interjú
Következő cikkDigitális nyomozás – a fenntarthatósági témahéten is