Kezdőlap jó példák

Pünkösdi játékok óvodásoknak, kisiskolásoknak

Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon (idén május 23-án) és hétfőn tartott keresztény eredetű ünnep, melyhez több népszokás is kötődik. Ezek közé tartozik a pünkösdi királyválasztás, amely többnyire ügyességi versenyjátékokhoz kapcsolódik. Ezekből gyűjtöttünk néhányat.

A pünkösdi királyválasztás csak elnevezésében kapcsolódik a pünkösdhöz s sok helyütt nem is pünkösdkor, hanem valamely más közeli időpontban, május legelején, vagy egy más májusi napon játszódik le, s ekkor középponti alakját nem pünkösdi királynak, hanem májusi királynak, május grófjának, vagy valamely más hasonló néven nevezik. Sok helyütt nem elégednek meg a májusi ifjú választásával, hanem női megfelelőjét is kiszemelik, ez a pünkösdi vagy májusi királynő, grófnő, májusi virág stb. Ilyenkor az ifjúság „harci” játékai lépnek előtérbe s az ifjút versenyjátékokkal választják vezérré. Mindezt természetesen játékos, tréfás formában.

Lábvívás

Körülbelül azonos testsúlyú személyeket állítsunk egymással párba! A párok egymással szemben karnyújtásnyira helyezkednek el egymástól, haránt terpeszállásban illetve már lehet küzdőállásban is. A játékidő kb. 30 másodperc, de lehet több is. Cél az ellenfél lábának (combjának), bokájának minél többszöri megérintése talppal, lábfejjel. Az előre kijelölt játékterületen belül, például 8 x 8 m-es négyzetben, de kör alakú terület is alkalmas. Lehet küzdőmozgással a védekezést, támadást kivitelezni. A játék végén az nyer, aki többször érintette meg társa engedélyezett testrészeit az adott idő alatt. Ezt a játékosok maguk számolják. Figyelem! Tilos a sípcsonttal támadni, sípcsonttal védekezni, comb szemből taposása, a lábfej taposása! Ismeretes kézérintéses változat is, amelyben a játékosok megpróbálják kezükkel megérinteni a társ fent említett testrészeit.

Lovascsata

Körülbelül azonos testsúlyú személyeket állítsunk egymással párba. A pár egyik tagja elhelyezkedik térdelőtámaszban (ő lesz a ló). Társa ráül a hátára, lábaival átfogja, átkarolja a ló derekát. Az előre kijelölt területen minden páros küzd egymással. Cél, az ellenfelek lováról a lovasok földre kényszerítése tolással, húzással, lökéssel, az egyensúlyi helyzet megbontásával. Az a pár, akinek lovasa leesik a lóról, kiesik. Az utolsó talpon maradt páros nyer. Az újabb játékban a párok tagjai szerepet cserélnek, és a lovasból ló, lóból lovas lesz. Figyelem! Tilos a lábak letámasztása a talajra akár egy lábbal is, ebben az esetben kiestek a játékból; tilos a lovasokat rángatni, durván lerántani; egy lovast legfeljebb két ellenfél támadhat; tilos a lovat támadni!

Forrás: Pixabay

Virág-kidobós

Több gyermekkel játszható játék, a gyerekek 3 virágnév közül választhatnak. Kiválasztunk egy gyermeket, aki a játéktér közepére állva feldobja a labdát és mond egy virágnevet. Azok a gyerekek, akik ezt a virágnevet választották, igyekeznek gyorsan elkapni a labdát. Az nyer, akinek sikerül elkapnia: Ismeretes olyan változat is, amelyben az, aki elkapta a labdát, kidobhat a menekülő társai közül egyvalakit. Ilyenkor az nyer, aki utoljára marad a játékban.

 További pünkösdi ötletek

A Hagyományok Háza pünkösdi anyagai (foglalkozásvázlatok, kották, módszertani útmutató, feladatlap):

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/punkosdolo

Előző cikkA Modern Iskola építőkövei
Következő cikkPapírszínház mint oktatási módszer