Kezdőlap hírmozaik

Vigadó-tartalmak kicsiknek és nagyoknak

A Duna partján található, összművészeti központként működő Pesti Vigadó immáron (a járványügyi intézkedések betartása mellett) ismét várja látogatóit. Kevesen tudják azonban, hogy online tartalmai oktatási segédletként is használhatók.

Forrás: Pixabay

A hajdani fővárosi bálterem épületében – „Rendeztek itt korcsolyabált, Jókai Mór regényalakjait megjelenítő jelmezbált, vagy a magyar történelem eseményeit megjelenítő élőképeket.” – manapság kiállítások, koncertek, előadóestek és ehhez hasonló kulturális rendezvények jelentik az épület fő vonzerejét. Ezúttal azonban online tartalmaiból nyújtunk ízelítőt.

Árgyélus-színező

Talán nem is gondolnánk, ha színezőt keresünk, hogy Árgyélus királyfi meséjéből is ismeretes ilyen (grafikusművész tervezte!) anyag – és azt a Pesti Vigadó honlapján kell keresni. A Czimbalmos Boglárka tervei alapján készült anyag a Than Mór freskóján keresztül a Vigadó-palotában is megjelenő figurák révén kapcsolódik az épülethez és a meséhez. (Az intézmény ilyen módon kapcsolódott a #ColorOurCollections kezdeményezéshez, melynek keretein belül az egyes létesítmények ingyenesen letölthető kifestőket, színezőket tesznek elérhetővé online közönségük számára.)

A színezőlapok itt érhetők el: https://vigado.hu/-/szinezz-velun-1

Felfedezőfüzet

Ez a feladatgyűjtemény elsősorban a személyes intézménylátogatásokat segíti. A készítők szerint „A füzet segítségével a Pesti Vigadóba látogató családok, csoportok kalandos utazáson vehetnek részt, bejárhatják az épület izgalmas tereit és zugait, miközben rejtvényeket és rejtélyeket fejthetnek meg.”

A felfedezőfüzet itt érhető el.

Tematikus online anyagok

Az intézmény néhány korábbi kiállításához kapcsolódó múzeumpedagógiai anyagát a világhálón is közzétette – ezek közül hosszabb időre azokat, amelyek szorosabban is kapcsolódhatnak az iskolai oktatáshoz.

A Quizlet-anyagok itt érhetők el: https://quizlet.com/pestivigado/folders

A foglalkozások témái:

  • Himnusz
  • 1848/49-es események
  • Trianon

Ez utóbbi témakör kapcsán (a közelgő június 4-e apropóján) érdemes megemlíteni, hogy  számos egyéb segédlete is megtalálható a Pesti Vigadó honlapján, elsősorban online élménypedagógiai foglalkozása (ThingLink) révén.

A foglalkozás ismertetője itt található.

Érintett témakörök:

  1. Trianon és történelem (érdekességek, az iskolai tananyagot kiegészítő információk)
  2. Trianon és a magyar irodalom
  3. Trianon és az emlékezet (emlékművek, kortárs művészeti reflexiók)
  4. Trianon és a művészetek (képző-, ipar- és zeneművészet, kortárs és klasszikus művészet)

A Pesti Vigadó honlapján olvasható tájékoztató szerint a létrehozók fő célja az volt, „hogy néhány izgalmas történettel, eseménnyel” egészítsék ki az iskolában tanultakat, „így az órát elsősorban az oktatást színesíteni vágyó pedagógusoknak” ajánlják, „valamint olyan diákoknak, akik történelemből már tanulták ezt a korszakot (első világháború és trianoni békeszerződés)”.

Forrás: www.vigado.hu

 

Előző cikkGyereknap – digitálisan
Következő cikkKüzdőjátékok