Kezdőlap hírmozaik

    Törökméz és gránátalma – döntő

    Véget ért a „Törökméz és gránátalma – kalandozások a türk világ múltjában és jelenében” című vetélkedő, melyet a Türk Tanács magyarországi Képviseleti Irodája szervezett. Írásunkban a június 12-i döntőn készült beszámolónkat olvashatják.

    Fotó: Kovács Zoltán

    Elsőként Dr. Hóvári János nagykövetet, a Türk Tanács magyarországi Képviseleti Irodájának vezetőjét kérdeztük. „A vetélkedő szervezésével az volt a legfőbb célunk, hogy a középiskolás korú generáció figyelmét felhívjuk a türk világra. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok minél jobban megismerjék e térség gazdag és sokszínű kultúráját, történetét. Jó lenne, ha a verseny során megszerzett tudásukat a későbbiekben is kamatoztathatnák a résztvevő fiatalok, akár a budapesti vagy a szegedi tudományegyetem turkológiai szakjain” – válaszolta. Az eddigi tapasztalatok szerencsére nagyon jók: „a jelentkezők száma felülmúlta várakozásainkat: 36 csapat nevezett. Úgy látjuk, hogy a diákok és felkészítőik, segítőik igen komolyan és nagy odafigyeléssel készültek a versenyre. A verseny szabályai szerint csak az első 4 csapat kerülhetett a döntőbe, azonban terveink között szerepel, hogy jövőre is megszervezzük, így a többieknek is lehetőségük nyílik a »revansra«.”

    „A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnáziumban sokat tanulnak diákjaink a türk kultúráról – főként azért, hogy saját alkotásaikban is kamatoztathassák azt és arra használják, hogy a magyar kultúrát és a művészetet még inkább megismerhessék és felemelhessék” – mondja a Tündük csapatának segítő tanára, Vetró Mihály, aki számos közép-ázsiai kutatóúttal büszkélkedhet. „Ennek érdekében évek óta van cserekapcsolatunk egy isztambuli középiskolával és a Nur szultáni Kazak Művészeti Egyetemmel. Ez a heteken át tartó vetélkedő azonban új élményeket és ismereteket adott mindannyiunknak.”

    A Tündük tagjai Dr. Hóvári Jánossal
    Fotó: Kovács Zoltán

    A döntőbe jutott csapatok közül a fiatalabb korosztályt az alattyáni, 8. osztályosokból álló Adventurers képviselte, akiket történelem és földrajz iránti szeretetük mellett az a cél is versenyzésre ösztönözte, hogy jobban megismerjék egyik osztálytársunk kultúráját.

    Az Adventurers tagjai Dr. Hóvári Jánossal
    Fotó: Kovács Zoltán

    A Csakavajda (Vajda János Technikum, Bicske) tagjait saját bevallásuk szerint az érettségire való felkészülésben és a már meglévő szervezési tapasztalataik elmélyítésében segítette a vetélkedő.

    A Csakavajda tagjai Dr. Hóvári Jánossal
    Fotó: Kovács Zoltán

    A PA-SA csapat két tagja, Pápai Benedek és Levente unokatestvéreikkel, „családi vállalkozásban” vett részt a vetélkedőn. „Felkészítőnk, Deményi Andrea tanárnő ötlete volt, hogy közösen induljunk a versenyen. Legjobban a kreatív feladatokat szerettük – például a képkészítést, de jók voltak a több figyelmet igénylő, tartalmas feladatok is. Pécs közelében lakunk, számos török műemlékkel találkoztunk, de a verseny során új oldaláról is megismerhettük ezt a világot.

    A PA-SA tagjai Dr. Hóvári Jánossal
    Fotó: Kovács Zoltán

    A döntő végeredménye

    1. Tündük
    2. PA-SA
    3. Adventurers
    4. Csakavajda

    A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. legkreatívabb csapatnak járó különdíját megosztva a Tündük és a PA-SA csapat nyerte. A döntő résztvevői automatikus felvételt nyertek a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjába.

    Forrás: https://turkvetelkedo.hu/

    Előző cikkTöltekezzünk a nyáron: 7+1 tipp tanároknak
    Következő cikkMúzeumok Éjszakája 2021