Kezdőlap jó példák

Tippek a tanévkezdéshez – ötletek már alsóban tanítóknak (is)

Új sorozatunkban gyakorlatias, a mindennapi munkát segítő ötletekkel készülünk már egészen az óvodás kortól kezdve. A mai részben Tarné Éder Marianna, az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanítója osztja meg ötleteit az alsóban tanító kollégákkal (is).

Legalább három éve hozzánk is begyűrűzött a Back to School vagyis a Vissza az iskolába divat. Persze ez mindig is volt, csak nem így hívták. „Elvetemült” koromban már július közepétől készültem az iskolára. Ma már megfontoltabb és óvatosabb vagyok ezzel, szánok időt a tartalmas pihenésre is. Augusztus közepe tájára azonban már most is jó pár ötletet lejegyeztem, elmentettem magamnak. 

Kép: Tarné Éder Marianna

Ezek között van teljesen új, de régi, jól bevált is. 

Természetes módon a tantermet mindenki dekorálja, hogy a kisiskolásoknak kedve legyen oda belépni, ott tartózkodni. Egy külföldi szaklap (forrás: Edutopia) hasábjain olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy bánjunk csínján a dekorálással. A kollégák hozzászólásaiban olvastam sok szakmait, amellyel teljes mértékben egyetértettem. Szóval bánjunk csínján ezzel! Ha szeretnénk vagy már van valamilyen személyes logója az osztálynak, akkor azt a dekorálás során érdemes felhasználni. Az én tanítványaim évek óta a ClassDojo szörnyecskéinek hívei. A ClassDojo pedig évek óta kínál színvonalas, nyomtatható „Back-to-School Pack”-et. 

Kép: Tarné Éder Marianna

 Ha elsőseink lesznek szeptembertől és szeretnénk velük is használni a ClassDojot, akkor jó évindítás lehet a saját, elképzelt szörny megrajzolása. 

Kép: Tarné Éder Marianna

Nagyon népszerűek, még ugyanebben a témában a bejárati ajtót díszítő, üdvözlésre (és valljuk be, néha kicsit okításra) szánt mondatok. Én nem használom ezeket, kicsit didaktikusak nekem, de persze miért ne lehetne barátságos üdvözlés formájában már az év elején megmondani a gyerekeknek, hogy mit várunk el tőlük. Ha a Google-ön vagy a Pinteresten keresünk, számos jó ötletet találunk ehhez. 

Az ajtódekorációk közül számomra a legkedvesebbet egy kollégám készítette, mégpedig egy macska családfát az 1.c-seknek. Abban az évben, de azután is a tanulók imádtak „odajárni”. 😊 

Kép: Tarné Éder Marianna

Az is régi szokás, amikor a tanulók már elfoglalták az osztálytermet, hogy a nyári élményeikről kérdezzük őket. Beszéltethetjük őket, írathatunk velük fogalmazást, de ha kicsit fel akarjuk dobni a munkakedvüket, akkor készíthetünk velük közösen egy prezentációt, amit azután később is megnézhetnek. Erre a Sway alkalmazást használjuk tanítványaimmal. Kell hozzá egy szuper nyári fotó (a GDPR-ra is ügyelve), egy nyári rajz, egy kis szövegalkotás és a Sway. Ha profik már, szerkeszthetik ők a Sway-t, ha nem akkor a tanító segít. 

Tarné Éder Marianna

És végül ebben az évben fedeztem fel a Twitteren a SlidesMania oldalt, amelyik elképesztően sok ötletet ad a tanítás minden területére letölthető PPt sablonokat formájában. (A Modern Iskola  már mutatott be erről az oldalról sablonokat.) A sablonok ingyenesek, szerkeszthetők, szóval, ha nem egy-az-egyben szeretnénk felhasználni őket, akkor is remekek. 

Elég rég óta használok a tanítványaimmal az egyes projektekben tanulási naplót, ehhez találtam tavaly egy nagyon jó sablont, idén pedig 2 dolog is megtetszett (az egyik egészen friss), egy digitális jegyzetfüzet és egy digitális útlevél. Az útlevél sablon játékosított értékeléshez is kiváló  

Én ezekkel az ötletekkel (is) várom vissza tanítványaimat, akik idén már negyedikesek lesznek. Remélem, hogy örülni fognak a találkozásnak (persze nem csak „ezek” miatt)!  

Kép: Tarné Éder Marianna

Források:

A tanévkezdő sorozat összeállítását Tóth Éva főszerkesztő végzi.

Előző cikkIRÁNYTŰ A PÉNZÜGYEKHEZ AR MEGOLDÁSOKKAL ÉS VÁLLALKOZÓI E-LEARNING TANANYAGGAL
Következő cikkMiért menjünk babamúzeumba?