Kezdőlap heti kitekintő

Felvételi útmutató pedagógusoknak, szülőknek

Urbán Viktória, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadója a leggyakoribb pályaválasztást érintő kérdések alapján összeállított egy rövid útmutatót, mely hasznos segítség lehet osztályfőnöki órákon, szülői értekezleteken.

Az általános iskolai tanulmányok végeztével sokszor nehéz kérdés, hogy merre tovább. Ez az időszak megterhelő lehet gyermeknek, szülőnek egyaránt. Pályaválasztási tanácsadóként naponta találkozom ugyanazokkal az ismétlődő kérdésekkel, problémákkal, ezért segítségképpen összeállítottam egy kis útmutatót. 

Sokan azzal kezdik az iskolakeresést, hogy beírnak az internetes böngészőkbe különböző iskolaneveket, kulcsszavakat, és innen próbálják összegyűjteni a szóba jövő iskolákat. Ez a megközelítés azonban nagyon időigényes, és nem is biztos, hogy a kívánt eredményt hozza. 

Első lépésként célszerű a gyermek érdeklődését és képességeit feltérképezni. Erre szolgált a 8. osztályosok számára készített kötelező országos pályaorientációs vizsgálat, de számos kérdőívet, segédanyagot találunk különféle szakportálokon is. Pl.: https://palyaorientacio.nive.hu/, https://pom.oktatas.hu/

A tanulási képességet gyakran azonosítják a tanulmányi eredményekkel, ám ez nem feltétlenül tükrözi a valóságot.

Második lépésként érdemes megismerkedni az iskolatípusokkal, hiszen a 2020/2021-es tanévtől teljesen megújult a szakképzés, átalakult a középfokú oktatás rendszere

Kép forrása: FPSZ tájékoztató diasor

Érettségit adó intézmény a gimnázium, érettségit és szakmát is adó a szakgimnázium és a technikum. A szakképző iskola szakmaszerzésre ad lehetőséget, a sajátos nevelési igényű tanulók pedig szakiskolában folytathatják tanulmányaikat. Jelenleg 25 ágazatban 175 szakmát lehet tanulni. 

A gimnázium azok számára lehet jó választás, akik szeretnek tanulni, és kiegyensúlyozottan tudnak teljesíteni, hiszen ebben az iskolatípusban elsősorban egyetemi tanulmányokra készülnek fel a diákok. Ezt segíti, hogy a 10. év végén fakultációt kell/lehet választani, melynek keretében egy vagy két tantárgyat magasabb óraszámban tanulnak a gyerekek. Ez már meghatározhatja a felsőoktatásban való továbbtanulás irányát. De azoknak is jó lehetőség egy kevésbé erős gimnázium, akiknek még nagyon távoli a szakmaválasztás.

A technikumokban a tanulmányi idő 5 év, a képzés második felében több ágazatban már duális formában zajlik az oktatás. Fontos újdonság, hogy a záró szakmai vizsga emelt szintű érettséginek számít, így szakirányban könnyebb a továbbtanulás a felsőoktatásban. A képzés ideje alatt a diákok ösztöndíjat kapnak. Azoknak lehet jó választás a technikum, akik már érdeklődnek valamelyik szakma iránt, vagy távolabbra tekintve, valamilyen műszaki, vagy gazdaságtudományi pályában gondolkodnak.

Szintén érettségit adó iskolatípus a szakgimnázium, ahol párhuzamos művészeti, pedagógiai vagy közművelődési képzés zajlik. 

Érettségit nem adó oktatási intézmény a szakképző iskola, ahol a hangsúly a gyakorlati foglalkozásokon van, a diákok 3 év alatt olyan szakmát sajátíthatnak el, melyre van kereslet a munkaerőpiacon. A képzés itt is duális formában zajlik, és ösztöndíjjal támogatják a szakmaszerzést. A végzés után lehetőség van 2 év alatt érettségi bizonyítványt is szerezni. 

A szakképzésről bővebben ezen az oldalon lehet olvasni: https://szakkepzes.ikk.hu/

Következő lépés lehet a konkrét iskolák kiválasztása. Ennek során fontos mérlegelni, hogy mik a prioritások. Lényeges kérdés például, hogy milyen idegen nyelvet tanuljon a gyermek. Egyet vagy kettőt, kezdő vagy haladó szintről, járjon-e nyelvi előkészítőbe vagy válasszon két tannyelvű képzést. 

Gimnáziumok esetében jelentős szempont, hogy milyen tantárgyat tanítanak emelt szinten, esetleg „tagozatos” formában. Érdemes átnézni a technikumok kínálatát is, hiszen ha most nem is talál köztük olyat a gyermek, amit szívesen tanulna, ugyanezekből fog tudni választani érettségi után is, ha nem szeretne a felsőoktatásban tanulni.

Fontos előre tájékozódni, hogy milyen tanításon kívüli programok vannak egy iskolában, milyen a közösségi élet, hiszen az is lényeges szempont, hogy a gyermek jól érezze magát. 

Ajánlásunk szerint 5-6 iskolát mindenképpen érdemes beírni a jelentkezési lapra, az utolsó helyeken olyanokat is megjelölve, ahol az előző években nem volt magas a túljelentkezés, így a gyermeknek nagy esélye van arra, hogy bekerüljön. Ajánlott elmenni a nyílt napokra is, ahol sok hasznos információt kaphatunk az intézményekről.

Kép forrása: FPSZ tájékoztató diasor

Iskolákat többféle szempont szerint az Oktatás Hivatal keresőjében tudunk keresni: https://kifir2.kir.hu/TTJegyzekKereso/ Ezen az oldalon megtalálhatók a felvételi tájékoztatók is, melyek részletezik a tudnivalókat az egyes képzésekről. 

Ha tudatosabban – akár egy füzetben vezetve az információkat – tervezzük a teendőket, akkor talán átláthatóbb és kezelhetőbb lesz a folyamat. Ha pedig valakinek tanácsadói segítségre van szüksége, várják szeretettel a megyei és a fővárosi pedagógiai szakszolgálatok. 

Még több információ a FPSZ alábbi diasorában található: Középiskola-választásról, felvételiről – szülőknek

A cikket írta:

Urbán Viktória, pályaválasztási tanácsadó

Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat

Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézménye

palyavalasztas.fpsz.hu

Előző cikk„Firkalélektan” – röviden
Következő cikkLelki elsősegély – tippek, ötletek