Kezdőlap heti kitekintő

    Készüljünk együtt a PÉNZ7-re!

    Rendhagyó tanórák, digitális projekt, pénzügyi szimuláció, izgalmas versenyek, a tőzsdei kereskedés kockázatmentes kipróbálása – csak néhány a március 7-én induló PÉNZ7 idei kínálatából. A szakmai önkéntesek és a szervezők felkészítő munkájának segítségével pedig pénzügyi előképzettség nélkül minden tanár bátran csatlakozhat a témahéthez, hogy megtartsa 3-12. évfolyamos diákjainak a pénzügyi és vállalkozói tanórákat.

    A március 7-11. között zajló PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét idei pénzügyi témája a pénzügyi tervezés és megtakarítás lesz. A Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett tananyagok segítségével az alsós diákok pénzügyi tervező akadályversenyen vehetnek részt, a felsősök játszhatnak bankosat, a középiskolások pedig megtervezhetnek egy testvériskolai találkozót is. Egy hatórás projekt keretében a középiskolások saját digitális társasjátékot is készíthetnek. A MoneySim pénzügyi szimuláció segítségével pedig különböző karakterek bőrébe bújva játékosan szembesülhetnek pénzügyi döntéseik következményeivel a 9-14. évfolyamos diákok. A szimuláció edukációs használatára minta óraterv is készült, így a rendhagyó tanórák, a projekt és a szimuláció beépítésével nemcsak néhány óra, hanem akár több pénzügyi projektnap is szervezhető a témahéten.

    Színvonalas projekt- és óratervek érkeztek a Pénziránytű Tanári Díj pályázatra is, melyek közül a nyertes alkotások jó gyakorlatként elérhetők a PÉNZ7-re regisztrált iskolák számára, valamint a Pénziránytű Alapítvány honlapján. Mindezek mellett a 2016-os év pénzügyi tervezés, megtakarítás témájú tananyagai változatlan formában továbbra is használhatók az idei PÉNZ7-en is.

    Kép: Pénziránytű Alapítvány

    A vállalkozói tananyag iránt érdeklődők pedig a Junior Achievement Alapítvány jóvoltából az InnoVÁL(L) témarész keretében ismerkedhetnek meg a kisvállalkozás indításának feladataival, a közösségi média marketinggel, vagy a hatékony vezetés kulisszatitkaival.

    Multiplatformos online felkészülési lehetőség

    A PÉNZ7-re regisztrált pedagógusok már elérhetik a tanórák segédanyagait a PÉNZ7 oldalon, a témahétre felkészítő e-learning tananyagot a Pénziránytű Alapítvány e-learning portálján, valamint megnézhetik a mintaóra felvételeket és a felkészítő webináriumok felvételeit is a Pénziránytű Alapítvány YouTube csatornáján.

    Izgalmas játékok, gyakorlatias tananyagok

    Kép: Pénziránytű Alapítvány

    A pénzügyi tervezés és a megtakarítás jelentőségével már az általános iskola alsó tagozatos tanulóit is érdemes megismertetni. A játékos akadályverseny keretében a 3-4. osztályos gyerekek fabatkákat gyűjthetnek, melyet akár bankban is elhelyezhetnek, sőt kiszámolják azt is, mennyi kamatot hoz megtakarításuk. A gyerekek megismerkedhetnek Tervező Tamás és Szeleburdi Szofi történetével, de segíthetnek Dömének is zsebpénzét beosztani. A Pénziránytű Tanári Díjas Metropolandia projekt pedig egy mesebeli birodalomba kalauzolja el a kisdiákokat, akik a birodalom lakosaiként megalkotják az országban eddig hiányzó épületeket, melyhez Metropolisz királynő a kincstárából saját pénzt, Metropolitát utal ki számukra. A gyerekek így a maguk tervezte célok megvalósításához gazdálkodhatnak a rendelkezésükre álló pénzösszeggel.

    Kép: Pénziránytű Alapítvány

    Az 5-6. osztályos diákok egy vágyott cél elérésének tudatos tervezésével ismerkedhetnek meg, a pénzköltési szokásokból kiindulva, költségvetési táblázat készítésén keresztül játékosan. 7-8. osztályban pedig egy nyári tábor költségvetését tervezhetik meg, megtakarításuk gyarapítására banki ajánlatot fogadhatnak el, s szlogent is írhatnak a megtakarításról. Mindkét korosztály részletesen megismerkedhet a banki tevékenységekkel és a kamatszámítás menetével is a Játsszunk bankot! tanóra segítségével, melyről mintaóra felvétel is elérhető a Pénziránytű Alapítvány YouTube csatornáján.

    Kép: Pénziránytű Alapítvány

    A középiskolások számára szintén két rendhagyó tanóra komplett tanári útmutatója, feladatlapjai, kellékei állnak rendelkezésre, s mintaóra felvételt is megnézhetnek a pedagógusok a Pénziránytű YouTube csatornáján. A diákok szakértői csoportokba rendeződve válogathatnak egy testvériskolai kirándulás lehetséges programjai között, pénzügyi tervet készítenek, s javaslatot tesznek arra is, mit tennének forráshiány esetén.

    A rendhagyó tanórákon kívül a középiskolások egy digitális projekt keretében ismerkedhetnek meg a pénzügyi tervezés folyamatával. A hat tanórát felölelő projekt keretében digitális társasjátékot tervezhetnek, egyben megismerkedhetnek a vezetői szereppel és az azzal járó feladatokkal és felelősséggel is. A digitális projekt teljes dokumentációja megtalálható a PÉNZ7 oldalán, illetve a Pénziránytű Alapítvány honlapján is.

    Kép: Pénziránytű Alapítvány

    MoneySim a pénzügyi döntések játéka

    A Pénziránytű Alapítvány izgalmas és szórakoztató oktató szimulációval is készült az idei PÉNZ7-re. A MoneySim egy játékosított oktatási eszköz, melynek célja, hogy a középiskolás fiataloknak segítsen az alapvető pénzügyek megértésében, pénzügyi tudatosságra nevelje őket. A játék során a tanulók különböző karakterek bőrébe bújva hoznak döntéseket, melyek eredményével, következményeivel kockázatmentesen szembesülhetnek, így a való életben tudatosabb döntést tudnak majd hozni pénzügyeiket illetően.

    A játékot a diákok akár regisztráció nélkül, egyénileg is játszhatják, öt különböző élethelyzetű, 15-23 éves karakter bőrébe bújva. A https://www.moneysim.hu/ oldalon regisztrált tanárok pedig – akár további, a diákok számára nem automatikusan publikus karakterek segítségével – oktatási, edutainment céllal is indíthatnak játékokat osztályaiknak, csoportjaiknak. A regisztrált diákokkal játszott kurzusok eredményét a tanárok nyomon is tudják követni, így akár osztály-, évfolyam- vagy iskolai szintű verseny is rendezhető a szimuláció segítségével.

    A MoneySim tanórai felhasználását a PÉNZ7-en is használható minta óraterv segíti, mely megkönnyíti a szimuláció megismerését és tanórai használatát. Az óraterv már elérhető a https://www.penziranytu.hu/moneysim oldalon is. További információ és regisztrációs lehetőség pedig a https://www.moneysim.hu/ oldalon található.

    A PÉNZ7 izgalmas kísérőeseményekkel teszi még szórakoztatóbbá a pénzügyi nevelést

    A BankVelem PénzOkos Kupa színvonalas országos pénzügyi tudásverseny felső tagozatos diákok számára. A március 1-jén induló versenyen 5-6. és a 7-8. osztályos diákcsapatok mérhetik össze tudásukat. A versenyre folyamatosan lehet jelentkezni a 3 online forduló végéig, 2022. április 6-ig. A jelentkezésről és a játék menetéről bővebb információk találhatók a www.penzokoskupa.hu oldalon.

    A középiskolások számára a BankCode versenyt a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány negyedik alkalommal hirdeti meg. A négyfordulós országos pénzügyi csapatversenyre az első forduló végéig, 2022. február 25-ig regisztrálhatnak a 3 fős diákcsapatok egy felkészítő tanár támogatásával. A csapatok gimnáziumi és technikumi (szakképzési) ágon versenyeznek egészen az áprilisi szuperdöntőig. A felkészülést a Pénziránytű Alapítvány tankönyvei, Zöldiránytű applikációja, webináriumai és e-learning anyagai segítik. Minden versennyel kapcsolatos információ elérhető a http://bankcode.hu oldalon, ahol a csapatok a korábbi évek online tesztsorainak segítségével is gyakorolhatnak, illetve a Pénziránytű versenyfelkészítő webináriumait is visszanézhetik.

    A középiskolások és tanáraik számára 2022-ben már hatodik alkalommal nyílik lehetőség kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös ingyenes, online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. Az összesen 18 kereskedési napot felölelő játék során a 9-14. osztályos diákok és tanáraik BÉT Prémium kategóriájában jegyzett 21 részvénnyel valós idejű árfolyamok mellett, 2 millió forintos virtuális tőke segítségével tudnak kereskedni. Ezen felül kvíz kérdésekre adott helyes válaszokkal is növelhetik profitjukat, amelyekhez a játék oldaláról elérhető oktatási háttéranyagok is segítséget nyújtanak. Jelentkezni márciustól a https://bet.hu/reszvenyfutam  regisztrációs linken lehet.

    A Pénzügyminisztérium Okosan a pénzzel! programjának keretében fiataloknak szóló versenyt hirdetett ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre! címmel középiskolások és felsőoktatási hallgatók számára. A többször is kitölthető online teszt során 16 pénzügyi kérdésre kell válaszolni a játékosoknak. Az első 100 legjobb eredményt elérő diák jut tovább a 2022. március 25-én a Pénzügyminisztériumban megrendezésre kerülő középdöntőbe, ahol még aznap izgalmas vetélkedő során dől el, ki lesz a Zsetonok Bajnoka. A vetélkedő további részletei a www.zset-on.hu  oldalon olvashatók.

    A Magyar Bankszövetség online kvízjátéka, a Digitális Szimat Kvíz életkortól függetlenül lehetőséget ad az érdeklődők számára, hogy próbára tegyék a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségüket. A játékosok 2022. március 21-25. között jelentkezhetnek a digitális biztonság témaköréhez kapcsolódó edukációs játékokra, melyekről bővebb információ a PÉNZ7 oldalon olvasható.

    A Junior Achievement Magyarország Innovációs napja során a vállalkozó kedvű középiskolás csapatok lehetőséget kapnak arra, hogy egy valós társadalmi vagy üzleti kihívásra saját megoldást találjanak. A csapatmunka során a kreatív gondolkodás és a problémamegoldó képesség fejlesztésén túl gyakorlati tapasztalatot, hiteles információkat szerezhetnek az elismert szakemberekből álló önkéntesek segítségével is. Az innovációs napokra regisztrálni a https://bit.ly/innonapreg linken lehet.

    A PÉNZ7-hez csatlakozni még most sem késő, regisztrálni március 11-ig, a témahét zárónapjáig ezen a linken lehet: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2021.cshtml

    Kép: Pénziránytű Alapítvány
    Előző cikkKompetitivitás és videojáték
    Következő cikkPC: amikor a papír, ceruza varázsereje működik