Kezdőlap Sorozataink MINspiráció

MInspiráció: Mi vár a nyolcadikosokra idén?

Tanévkezdő motivációs sorozatunk mai részében Urbán Viktória pályaválasztási tanácsadó,a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézményének munkatársa segíti az osztályfőnökök, szülők munkáját azzal, hogy sorra veszi a felvételi előtt álló nyolcadik osztályosok tanévének legfontosabb eseményeit.

A 8. tanév vízválasztó sok család és gyerek életében, hiszen befejezvén az általános iskolai tanulmányokat, el kell dönteni, hogy hol szeretne tanulni a diák a továbbiakban. Ez sokszor nagyon nehéz, akár az egész családot megterhelő probléma, de a gyerekek számára is okozhat szorongást, hiszen ez az első nagyobb döntési helyzet az életükben. Számtalan helyről hallhatják, hogy ha rosszul döntenek, vagy ha nem kerülnek be az „álomiskolába”, akkor elszúrják az egész életüket.

Elsőként szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy ez nincs így. A középiskola-választás nem életre szóló döntés, és arra sem garancia, hogy utána valaki egyenesen bekerül az „álomegyetemre”, aztán az „álommunkahelyre”.

Attól sem kell félni, hogy egy kevésbé népszerű vagy „híres” középiskolából majd valaki nem valósíthatja meg az álmait. Mi a fővárosi pályaválasztási tanácsadóban azon az állásponton vagyunk, hogy minden gyerek a neki legmegfelelőbb iskolát keresse meg, ahol azt tanulja, ami érdekli, és jól is érzi magát.

A középiskola-választást tudatos tervezéssel, felkészüléssel, informálódással érdemes megkezdeni. Első lépés lehet, ha felkeressük a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat továbbtanulással, pályaválasztással foglalkozó munkatársait, ahol szakképzett pedagógusok és pszichológusok segítenek a döntésben – szakszolgálatok elérhetősége.

Segítségünkre van továbbá a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs munkatársai által készíttetett nagyon informatív és színes ábra a felvételi teendőkről, mely Vámos Róbert munkáját dicséri. Az Oktatási Hivatal oldalán pedig további hasznos információkat találunk. (oktatas.hu) (A naptár a képre kattintva teljes méretben megtekinthető.)

Forrás: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara

Jelen cikkben röviden összefoglalnám, hogy mi vár a végzősökre, mik a legfontosabb teendők. 

Szeptember-október folyamán az általános iskolák többnyire tartanak egy tájékoztató szülői értekezletet a tanév teendőiről. Ezt követően érdemes elkezdeni tájékozódni a környéken található iskolákról. A legtöbb középiskola már szeptember elején meghirdeti nyílt napjait, melyekre érdemes ellátogatni az ősz folyamán. Hasznosak lehetnek a kerületenként, településenként, megyénként, szervezett iskolabörzék is, ahol számos iskola mutatkozik be. 

Szintén a középiskolák honlapján találjuk meg a felvételi tájékoztatókat, melyben az iskolák bemutatkoznak, és meghirdetik a következő tanévben indítani tervezett osztályokat, csoportokat. Ezekből derül ki például, hogy milyen nyelveket lehet tanulni, van-e specializációra lehetőség, hogyan számol az iskola pontot, szervez-e a középiskola szóbeli felvételit, milyen kiemelt figyelmet igénylő tanulók jelentkezhetnek.

Október végétől az Oktatási Hivatal honlapján megtalálható iskolakeresőben szinte az összes középiskola felvételi tájékoztatóját tanulmányozhatjuk, több szempont szerint kereshetünk az iskolák között. Itt találjuk meg azokat a középiskolákat is, melyek felvételi vizsgát szerveznek. 

Az első fontos dátum december 2. Eddig lehet beadni a jelentkezési lapot a központi írásbeli felvételi vizsgára közvetlenül a vizsgát szervező intézménynél. Csak egyetlen intézménybe kell beadni, ez lehet olyan is, ahová a gyermek nem tervez jelentkezést. Fontos azonban, hogy a középfokú felvételi eljárás során a központi írásbeli vizsgára jelentkezés nem „váltja ki”, vagy „helyettesíti” a középfokú iskolákba történő jelentkezést, amelynek 2023. február 22. a határideje.

Január 21-én kezdődik az általános felvételi eljárás, ezen a szombaton írják a legtöbben a felvételit. Először magyarból, majd matematikából. Ha valaki rajta kívülálló okok miatt nem tud megjelenni, akkor van lehetősége pótolni.

A felvételi dolgozatokat hamar kijavítják, a középiskolák február 10-ig értesítik a tanulókat az eredményről. A dolgozatok megtekinthetők, ennek idejéről és módjáról a középiskola ad tájékoztatást. Amennyiben téves javítást találunk a dolgozatban, úgy van lehetőség jogorvoslatra. 

A felvételi lapokat az általános iskolában megszokott módon és határidővel kell leadni, megjelölve azokat a középiskolákat, ahová a gyerek szívesen járna. A mi javaslatunk szerint minél több iskolát érdemes megjelölni, legyen köztük olyan is, ahová nagy valószínűséggel be fog tudni kerülni a gyermek. 

Ha a középiskola szervez szóbeli felvételit, azt február 27. és március 14. között tartja. Minden iskola más-más szóbelit szervez, erről szintén a felvételi tájékoztatókból kaphatunk információt. 

Innentől kezdve már nincs más teendője a szülőknek és a diákoknak, mint várni a végeredményt. Először készül egy ideiglenes lista, ami után a szülő egy alkalommal módosíthatja az iskolák sorrendjét. Április végén kerül ki a középiskolák honlapjára a végleges lista, ezt követően ők értesítik levélben a szülőket a sikeres felvételről. 

De akkor sincs tragédia, ha esetleg sehová nem vették fel gyermekünket. Az Oktatási Hivatal oldalán májustól megtaláljuk azokat a középiskolákat, ahol van még férőhely, de ettől függetlenül érdemes más iskolákkal is felvenni a kapcsolatot, hiszen 1-2 hely még maradhatott máshol is.

Amennyiben segítségre lenne szükségük, ebben a helyzetben is a pedagógiai szakszolgálatokhoz érdemes fordulni. 

Sikeres tanévet és felvételit kívánok a kollégáim nevében minden 8. osztályos diáknak!

Köszönjük a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara engedélyét a naptár használatához.


A sorozatot szerkeszti és tördeli Tóth Éva főszerkesztő, az összes rész ezen a linken érhető el.

Előző cikkSportág- és hangszerválasztó
Következő cikkA kiterjesztett valóság élménye izgalmassá teszi a pénzügyi nevelést