Kezdőlap heti kitekintő

    “Térkép a jövőről” – 2023-as ICA térképrajz-verseny

    A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Földrajzi Társaság és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet 2023-AS ICA TÉRKÉPRAJZ-PÁLYÁZATOT hirdet. Részletek a mai cikkünkben!

    A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association, ICA) 1993 óta kétévente szervezi ezt a versenyt. Magyarország mind a tizennyolc korábban megtartott nemzetközi versenyen képviseltette magát és több magyar térképrajz díjat is kapott. http://terkepismeret.elte.hu/VERSENYEK

    A 2023-as verseny témája„A jövő világom térképe“ 

    Minden 16 évnél fiatalabb magyar diák nevezhet. A gyerekek egyénileg vagy maximum három fős csoportokban küldhetik be munkáikat. A beküldött munkákat négy korcsoportban bírálja a zsűri:

    • 6 évesnél fiatalabb
    • 7–8 éves
    • 9–12 éves
    • 13–15 éves

    Méret:  max. 42×29,7 cm-es (A3-as)

    A beküldési határidő2023. március 20.

    Forrás: ELTE IK

    A részletes felhívást a következő honlapon olvashatóak: http://terkepismeret.elte.hu/2023-as-verseny

    „A magyar zsűri legalább egy, de maximum hat térképet választ ki, figyelembe véve a különböző korcsoportokat, a térképek grafikai és kartográfiai minőségét, eredetiségét és üzenetét. Minden résztvevő elismerő levelet, a díjazott munkák szerzői oklevelet és térképészeti vonatkozású ajándékot kapnak. Az országos szinten győztesnek nyilvánított térképeket elküldjük a Nemzetközi Térképészeti Társulásnak és 2023. augusztus 14. és 18. között, az ICA 31. Nemzetközi Konferencia keretében kiállítják Fokvárosban (Dél-Afrikában). Egy nemzetközi zsűri értékeli a beérkezett térképeket és korcsoportonként maximum három díjat fog kiosztani. A nemzetközi zsűri odaítélhet elismerő okleveleket is az általuk erre érdemesnek tekintett munkákra, illetve egy Kreativitási díjat is adnak. Emellett a kiállítás látogatói egy közönségdíjra is leadhatják a voksukat.

    Forrás: ELTE IK

    Az elküldött térképrajzokat az ICA a Carleton Egyetem Könyvtárában tárolja és a könyvtár honlapján megtekinthetők (https://childrensmaps.library.carleton.ca/). Az ICA a díjazott műveket különböző nemzetközi szervezetekkel ismerteti, hogy képeslap, poszter, könyv, CD stb. formájában terjeszthesse őket. Minden résztvevőnek írásban hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ICA vagy más nemzetközi intézmény újra kiadhassa munkáját előzetes konzultáció, illetve szerzői jogdíj megfizetése nélkül.  Ez a hozzájárulás a felhívás végén mellékelt nyomtatvány kitöltésével és aláírásával történik, amit a térképrajzzal együtt kell küldeni. A nyomtatvány pdf és rtf formátumban letölthető jelen felhívás végén.” (forrás)

    Forrás: ELTE IK
    Előző cikkDigitális Pedagógusok díjnyertes projektjei 1.
    Következő cikk„Az élményalapú tanulás nagy előnye, hogy áthangszereli a tanár-diák és diákok egymás közötti kapcsolatát” – interjú