Kezdőlap heti kitekintő

    Új pénzügyi szimulációs verseny középiskolásoknak

    A Pénziránytű Alapítvány MoneySim ViaDal pénzügyi tehetségkutató versenyén különleges pénzügyi kihívás várja a 9-13. évfolyamos diákokat. Egy diákzenekar 17 éves alapító tagjának bőrébe bújva kell döntéseket hozniuk, miközben fejlődik komplex gondolkodásuk, pénzügyi tudatosságuk. A legjobb eredményt elérő első 40 játékos értékes ajándékokat kap. Emellett a november 22-i határidőig legtöbb diákot regisztráló iskolák és tanárok is jelentős támogatást nyerhetnek.

    Hogyan működik a MoneySim szimuláció?

    A szimulációk egyre nagyobb teret nyernek az oktatásban. Legnagyobb előnyük, hogy a diákok a modellezett folyamatok működtetésében szerezhetnek gyakorlatot. A MoneySim pénzügyi szimuláció a hétköznapi pénzügyi döntéseinket modellezi, ezáltal fejleszti a pénzügyi tudatosságot. A tanórákba építhető pénzügyi döntések játéka segítségével a középiskolások a mindennapi pénzügyi döntéseik mögött rejlő, leggyakrabban felmerülő szempontokat vehetik sorra és megtapasztalhatják, hogy nem is olyan egyszerű egyensúlyt teremteni közöttük. A játék végső eredményét 5 mutató, a pénzügyi tudatosság, a kockázatvállalás, a jóllét, a takarékosság és vagyon alakulása befolyásolja. Pont úgy, mint ahogy mindennapi döntéseink során is több szempontot mérlegelünk a való életben. Az 5 mutató eredményét a diákok folyamatosan nyomon tudják követni a játék során, és érdemes figyelembe venni a szimuláció által kialakított preferenciákat. Fontos tanulság, hogy ha valaki csak a vagyon gyarapítására, vagy a takarékosságra, a kockázatok elkerülésére, esetleg csak saját jóllétére koncentrál, bizony alul maradhat a játék során. A szimuláció tanórai használatához óraterv is készült, mely itt érhető el: https://penziranytu.hu/moneysim

    Miért különleges a MoneySim ViaDal?

    A MoneySim ViaDal pénzügyi tehetségkutató verseny a MoneySim szimuláció használatára épül. A három fordulóból álló megmérettetésen elsősorban nem a mély pénzügyi szaktudás, hanem a pénzügyi érzék és a józan ész számít, így a pénzügyi versenyeken eddig nem indult diákoknak is jó esélye van a 40 értékes nyeremény egyikére. Ráadásul nemcsak a diákok, hanem a tanárok és az iskolák is nyerhetnek!

    A ViaDal során a játékosok a főhős, Mani helyébe képzelhetik magukat. Manit meg is formálhatják, hiszen saját avatárt készíthetnek a szimuláció során, majd dönteniük kell Mani helyében. Mani 17 éves, 11. osztályos középiskolás, tehetséges művész, a feltörekvő TreasureBand zenekar alapító tagja, emellett érettségire készül, szeretne továbbtanulni és azért néha lazítania sem lenne baj. A versenyzők pedig azt a feladatot kapják, segítsenek döntéseket hozni Maninak.

    A ViaDal előtt érdemes gyakorolni, kipróbálni, vajon milyen döntések vezethetnek el minket a legjobb eredményhez. Erre kiváló lehetőséget adnak a MoneySim szabadon elérhető szituációi, melyekkel a https://www.moneysim.hu/ oldal Próbajátékok menüpontjában tudnak a diákok gyakorolni. Emellett azok a tanárok, aki regisztrálnak a MoneySimbe, további kurzusokat tudnak létrehozni diákjaiknak, akik így a plusz gyakorlási lehetőség révén előnnyel indulhatnak a ViaDalon. A kurzus létrehozása nem ördöngösség, a MoneySim oldalán megtalálható kisfilm, a tanári kézikönyv vagy a Pénziránytű őszi workshopjának ViaDalra felkészítő online foglalkozása is segítséget nyújt ehhez a pedagógusoknak.

    Összesen 3 millió Ft-ot érő nyeremény

    A ViaDalon a versenyző diákok, tanáraik és iskoláik is nyerhetnek. A döntőben a verseny első 40 helyezettjét díjazzák, köztük a három fődíj, egy MacBook Air, egy iPhone13 és egy iPad készülék lesz a legügyesebb középiskolások nyereménye. A diákok mellett a 3 legtöbb diákot regisztráló intézmény iskolánként 100.000 Ft-tal, a 6 legtöbb diákot regisztráló pedagógus pedig fejenként 60.000 Ft-tal lesz gazdagabb. Az iskola nevét a diákok megadják már regisztrációkor, de felkészítő tanárt nem kötelező jelölniük. Amennyiben tanárként szeretne indulni a 60.000 Ft-os támogatásért, kérje meg diákjait, jelöljék meg Önt patronáló tanárként a ViaDal kurzus felvételekor.

    A ViaDalra november 22-én délig jelentkezhetnek a diákok a MoneySim oldalon regisztrálva, majd felvéve a ViaDal kurzust Irányítópultjukra. A MoneySim Viadal első fordulója november 23-án 14.00-15.00 óra között zajlik majd.

    Mutassa meg a lehetőséget diákjainak, regisztráljon minél több tanulója a verseny honlapján: www.moneysim.hu/viadal

    Előző cikkMInterjúk: „olyan tanár szeretnék lenni, aki a diákjainak ablakot nyit a világra”
    Következő cikk„Ma a digitális kultúrába született gyermeknek 3-4 nap kell ahhoz, hogy a természettel megtalálja a kapcsolatot” – interjú