Kezdőlap Digitális eszközök

    Zsebre vágott személyiségfejlesztés – avagy hogyan vigyük magunkkal a tudást? Egy jó gyakorlat: Mentor FM

    Egy világviszonylatban egyedülálló, ingyenesen elérhető, pedagógusok számára is hasznosnak szánt digitális eszközt vezettek be másfél évvel ezelőtt: a személyiségfejlesztést kínáló - sokoldalú témákat előadásként vagy interjúként feldolgozó ún. Mentor FM alkalmazást. Az alkalmazásban több, mint kétszáz előadás érhető el: érdekes, könnyen megjegyezhető és a gyakorlatban is hasznosítható tartalom, megbízható forrásból.

    mentorfmlogoE cikk aktualitását az is adja, hogy idén júliustól a Mentor FM személyiségfejlesztő alkalmazást már asztali gépeken is elérhető az ún. webplayer nevű szolgáltatással, mely lehetővé teszi az asztali számítógépet és notebookot használók számára az összes adás meghallgatását.

    Ingyenes személyiségfejlesztés  azonnal hasznosítható tudásbázissal: MentorFM

    A különleges tudásmegosztó alkalmazásban 12 csatornán kétszáz körüli  előadás, hanganyagként feldolgozott újságcikk, kutatási eredmény, interjú érhető el. A csatornák címe magáért beszél: ‘Ön -és emberismeret, produktivitás, vállalatvezetés, karrier tapasztalt munkavállalóknak és pályakezdőknek, így működik az agyad, megtérülő személyes márka és online jelenlét, sikeres emberek, digikult, külföldön érvényesülnél?, és a legfrissebb: az „otthon minden rendben?„- csatorna.

    Ezeken az ún. csatornákon a lapok rovatszerkezetéhez hasonlóan találhatunk témákat, melyeket offline is hallgatható hanganyagként lehet elérni, ún. podcast-ok formájában.

    Hosszabb utazásnál, házimunka közben, autóvezetésnél lehet használni, de minden felhasználó kitapasztalhatja saját maga számára  a felhasználás lehetőségeit.

    Forrás: pixabay.com
    Forrás: pixabay.com

    Néhány cím a Mentor FM-en elérhető hanganyagokból:

    9+1 meglepő tény, amit tudnod kell az agyműködésről

    Hogyan működik az emlékezet?

    Mit mond az agykutató a személyiségfejlesztésről?

    A  személyiségfejlesztést szolgáló hanganyagok segítenek ahhoz, hogy tudatosabban éljünk. Ez a boldogság, a magasabb életminőség egyik forrása is, ahogy a Kalifornia Egyetem agykutatója, Alex Korb  The Upward Spiral című könyvében  agykutatás friss eredményeit felhasználva leírja. Itt a szakember  agyunk „újrahuzalozásához”, vagyis a gondolkodási, megismerési folyamatok, viselkedési mechanizmusok tudatos módosításához ad tippeket.

    „Az agykutatásokból ugyanis kiderül, hogy a szándékkialakítás, a célok felállítása és a döntéshozatal mind ugyanazokat az idegpályákat aktiválják, és ezzel párhuzamosan csökken bennünk a szorongás és az aggodalom.” – olvasható az erről korábban megjelent divany.hu cikkben, Sákovics Diána, pszichológus írásában. 

    Másfél százezer meghallgatás – egy próbát megérhet..?

    2015 áprilisában indult útjára a MentorFM alkalmazás, melyet 15 hónap elteltével 5000-nél is több felhasználó próbált ki – nyilatkozta a MentorFM ötletgazdája és vezetője, Dunder Krisztián. Az indulás óta eltelt időszakban több mint 140 ezerszer hallgatták meg és töltötték le az applikációban található közel 200 előadást és interjút.

     

    mentorfm-csatornalista-279x495

     

    A MentorFM alkalmazás célja

    A Growww Digital célja az ingyenes MentorFM-mel az, hogy segítse a magyar vállalkozókat, vezetőket, illetve a saját személyiségüket és hatékonyságukat fejleszteni vágyó hallgatókat az üzleti céljaik, és a munka-magánélet egyensúly elérése érdekében.

    „Az indulás óta eltelt 15 hónap igazolja, hogy a felhasználók igényt tartanak erre a rendszerre: több mint 100 000 online lejátszással (streaming) és 40 000 letöltés utáni, offline lejátszással büszkélkedhet az ingyenes applikáció, melyben rendszerezett tudásanyag várja a fejlődni vágyókat” – nyilatkozta  Dunder Krisztián.

    A MentorFM stúdiójában járt többek között:

    • Aranyosi Péter, humorista
    • Thuróczy Szabolcs, színész
    • Fehér Katalin, újmédia-kutató
    • Damjanovich Nebojsa, nagyvállalati marketing tanácsadó
    • Papp-Váry Árpád, márkázási tanácsadó
    • Kaszás György, tréner és coach
    • Györffy Kinga, storytelling tréner
    • Hamar Domonkos, GTD akkreditált tréner
    • Budaházy Péter, a Helia-D tulajdonosa
    • Lévai Richárd, közösségi marketing specialista
    • Marton Krisztina, független HR-tanácsadó
    • Ujváry András, érdekérvényesítő tréner
    • Dobó Mátyás,Doransky” a digitális szakma meghatározó alakja

    … és még sokan mások.

    Forrás: pixabay.com
    Forrás: pixabay.com

    A MentorFM alkalmazás szerkesztési elvei

    Az applikációban jelenleg 12 csatornában kapnak helyet a különféle témákat feldolgozó adások. Az ön- és emberismerettől a produktivitásfejlesztésen át, a családi életen keresztül a kezdő és tapasztalt munkavállalóknak szóló témákig az adások széles választéka érhető el teljes hosszában, ingyenesen.

    Az alkalmazásban kiemelt fontosságúak az exkluzív interjúk és előadások, melyek minden esetben elismert és gyakorlott tanácsadók, trénerek, coachok és oktatók nevéhez fűződnek. Kiemelt fontosságú, hogy minden vendég a saját tapasztalatait adja át a hallgatóknak és olyan tudásanyaggal érkezzen a stúdióba, mely gyakorlati megközelítésű és azonnal hasznosítható tippeket, ötleteket, gondolatokat ad. Reklám vagy értékesítési célú előadás sem direkt, sem indirekt formában nem jelenik meg az alkalmazásban, az adások célja kivétel nélkül minden esetben az információ- és tudásátadás.

    Szintén fontos szempont az exkluzivitás, hiszen a MentorFM-en hallható adások mindegyike saját stúdióban, egyedileg készül. A hazai intézményekben szerzett felsőfokú végzettséggel, illetve külföldön folytatott felsőfokú tanulmányi tapasztalattal rendelkező stábtagok az összeállított témák kidolgozását minden esetben forrásmegjelöléssel végzik. A tudományos igényű témákat külföldi és magyar lektorált szaklapok, illetve statisztikai és kutatási adatok alapján dolgozza fel a szerkesztőség.

    egycsatornakkekhatter

    Kipróbálná? Itt vannak a MentorFM elérhetőségei

    Asztali gépen: a webplayer elérhető: online | Használati útmutató a webplayerhez: online

    A MentorFM letölthető: iOS rendszerre | Android rendszerre

    További információ, sajtókapcsolat: http://mentorfm.hu | mentorfm@growwwdigital.com | https://www.facebook.com/mentorfm.hu

    Miért kellett, mit tud és merre tart a Mentor FM?

    Interjú az alapító-ötletgazdával, Dunder Krisztiánnal.

    A moderniskola.hu kérdéseket tett fel a Mentor FM pedagógusok számára való felhasználásáról, melyekre Dunder Krisztián válaszolt:
    Érkezett-e visszajelzés a Mentor FM-ről?
    –  A felsőoktatásban tanító előadóinktól maga a részvétel és a tudásátadás az, amit pozitív visszajelzésként értékelünk, de írásban sajnos nincs ilyen „kézzel fogható” vélemény.
    Inkább a főiskolások és egyetemisták, illetve gyakornokok azok, akiktől Facebook üzenetben érkezik visszajelzés, ők pedig legtöbbször azért mondanak köszönetet, hogy ingyenesen, kényelmesen és jól strukturáltan férhetnek hozzá a tudásanyaghoz.
      Hogyan látják az alkalmazás felhasználásának lehetőségeit a tanulók, kismamák, saját személyiségük fejlesztésére igényes – eltérő élethelyzetű és társadalmi rétegbe tartozó – emberek esetében?
    – Annak köszönhetően, hogy a MentorFM használata ingyenes és kényelmes – hiszen bárki, aki rendelkezik Facebook vagy LinkedIn regisztrációval, szabadon hozzáférhet a közel 200 adás mindegyikéhez teljes hosszában – véleményem szerint tökéletes módja az önfejlesztésnek nemcsak menedzserek és cégvezetők számára, hanem a tanulók, kismamák, háztartásbeliek és sok más személyiségfejlesztés iránt érdeklődő hallgató számára is.
    A szerkesztőség egyik elsődleges célja, hogy az adások témától függetlenül közérthetőek legyenek, és úgy engedjenek betekintést 1-1 témába vagy területre, hogy az minden érdeklődő számára érdekes, könnyen megjegyezhető és a gyakorlatban is hasznosítható legyen.
     
     Milyen alapon történik a cikkek kiválasztása, mire számíthat egy pedagógus a szerkesztési elvekkel kapcsolatban? 
    – A cikkek kiválasztásának is ezek a fő szempontjai: érdekes, könnyen megjegyezhető és a gyakorlatban is hasznosítható tartalom, megbízható forrásból. A MentorFM egy olyan projekt, mely minden érdeklődő számára lehetőséget ad a szakmai és magánéleti fejlődésre, érkezzen is bármilyen területről vagy szerepkörből a hallgató.
     Mik a további terveik a Mentor FM-mel kapcsolatban?
    -Fejlesztéseink minden esetben azt a célt szolgálják, hogy a hallgatók a lehető legkényelmesebben tudják használni az alkalmazást, legyen szó bármilyen eszközről. A közeljövőre nagyobb fejlesztést nem tervezünk kivitelezni, inkább kisebb kényelmi funkciók beépítését tervezzük a hallgatóink visszajelzései alapján.
    Hosszú távon arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb témában olyan hazai elismert szakembert kérdezzünk akár interjú, akár monológ formájában, aki saját tapasztalatait és tanulmányait felhasználva hitelesen, mégis érdekesen avatja be a hallgatókat 1-1 téma mélységeibe.
    A regisztrált hallgatóink számát az év végéig szeretnénk megduplázni, 10 000 fő körülire emelni. Őszintén bízunk benne, hogy bár a legtöbb felhasználó számára új formátumról van szó, a közönség továbbra is igényt tart a MentorFM tudásbázisára, amit a dinamikusan növekvő regisztrációs és hallgatási adatok igazolnak számunkra.
     
    Ilyen csatorna létezik a világon máshol, van erre példa vagy hasonló megvalósítás?
    – Tudomásunk szerint nincs: a MentorFM létrehozása előtt sokáig kerestem olyan podcast alapú tudásbázist, amelyet hosszú, autóban vagy repülőn töltött utak során önfejlesztésre használhatok, de még angol nyelven sem találtam hasonlót. Éppen ez volt az inspiráció arra, hogy megalkossuk a saját tudástárunkat, mely segíti mindazokat, akikben ugyanez az igény felmerült.
    További sok sikert és sok hallgatót, tartalmat!
    Előző cikkPedagógusok és a Digitális Oktatási Stratégia
    Következő cikkÖrdögi kör- Aki szegény, az is marad?