Kezdőlap osztályfőnök

Posztolásért pereli szüleit egy lány

Nemcsak az iskolában, de az otthonokban is számtalan fénykép készülhet egy gyerekről, aminek felhasználása érzékeny terület. Egy közelmúltbeli olaszországi botrányos eset kapcsán járja körbe a témát az AdWords Blog online marketing hírportál munkatársa. Az információk pedagógusok számára is hasznosak lehetnek az adatkezelés témakörében.

babakep

 

Legtöbbünknek ismerős lehet a szituáció, amikor váratlanul felvillan mobilunk kijelzőjén a következő sor: ,,XY hozzáadott egy téged ábrázoló fényképet“. Remegő ujjal próbáljuk előhívni a tartalmat, hogy fél percnyi sokk után megállapíthassuk: még nem késő nevet változtatni és külföldre költözni…

Egy osztrák tinédzser a napokban végképp megelégelte szülei posztolási mániáját, akik hét év alatt mintegy ötszáz gyermekkori fotót osztottak meg róla. Mivel gyermekük többszöri figyelmeztetése ellenére sem voltak hajlandóak eltávolítani a kifogásolt képeket, a lány úgy döntött: bíróság elé viszi az ügyet.

A házaspár 2009-ben kezdte el családi képekkel bombázni a Facebookot, de ami kezdetben kedves gesztusnak tűnt, később problémávánőtte ki magát. A szülők az etikával mit sem törődve, szelektálás nélkül osztották meg lányuk legintimebb pillanatait: a pelenkacseréléstől kezdve egészen a bilire szoktatásig.

,, Nincs szégyenérzetük és nem ismernek határokat. Nem érdekli őket, hogy a fotón a WC-n ülök, vagy meztelenül hempergek a kiságyamban. Egyszerűen belefáradtam, hogy nem képesek komolyan venni“ – nyilatkozta a 18 éves lány The Local-nak, aki a pert megelőzően többször is megpróbálta figyelmeztetni szüleit. Az apa legtöbbször arra hivatkozott, hogy mivel ő készítette a felvételek többségét, kizárólag őt illeti meg a fotók joga.
A lány ügyvédje, Michael Rami is megszólalt az ügyben. Elmondása szerint ha sikerül bizonyítani, hogy a fényképek sértik a lány személyiségi jogait, megnyerhetik a pert.
Az ügy kimenetele viszont azért is kérdéses, mert a közösségi média használatát korlátozó törvények máig kidolgozatlanok.

Az onlinejogsebesz.hu-n  több hasonló, magyarországi esettel is találkozhatunk. Egy hölgy például abban kéri szakértők segítségét, hogy mit tegyen, ha fiáról a nagyapjatöltött fel kéretlen fotókat. Esetében sem a szülő, sem a gyermek nem járult hozzá a fényképek megosztásához.

,,A közösségi oldalon való közzététel nyilvánosságra hozatalnak minősül, amely a gyermek (14. életéve betöltését megelőzően a törvényes képviselője) hozzájárulása nélkül a személyiségi jogainak a megsértését jelenti. A személyiségi jogok megsértése esetén a polgári törvénykönyv részletesen meghatározza, hogy a sértett fél milyen szankciókat érvényesíthet – a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítása, a jogsértés abbahagyása és eltiltás a további jogsértéstől, a megfelelő elégtétel adása –, amelyet a fél a bíróság előtt jogosult érvényesíteni“– írja Dr. Ócsai József, ügyvéd.

A két ügyből szinte azonnal levonható a közös tanulság: ne posztoljunk senkiről semmit, míg az illető az áldását nem adta rá. Gyerekek esetében pedig nem árt fokozottan óvatosnak lenni, mert bizony amellett, hogy a gyerkőc később szégyellheti a most még cukinak tartott fotót, abban sem lehetünk soha biztosak, hogy ki és mi célból nézegeti a képeinket…

Forrás: Mashable, Onlinejogsebesz

Szerző: Olláry Ildikó, az AdWords Blog online marketing hírportál munkatársa

Előző cikk„A Te forradalmi, titkos művészeted- szabadon” – pályázati kiírás
Következő cikkHogyan segítheti a középfokú szakképzés az informatikushiány megoldását?