Kezdőlap Digitális eszközök

    Gyászoló, veszteséggel küzdő diákok szakszerű lelki segítése

    „Hogyan dolgozzuk fel a diákokkal a veronai tragédiát?  Alapvetések az iskolai, tanórai beszélgetéshez” címmel jelent meg egy összeállítás 2017. január 22-én, az osztalyfonok.hu oldalon. Az anyagban megérkezik a válasz is a fenti kérdésekre:  kérdések, szempontok, kész mondatok, lehetséges felvetések szerepelnek, gyakorlatiasan, mégis empatikusan.  A szerzők, Kiss Kinga, klinikai gyermekszakpszichológus, Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó írása.

    „Kedves Tanárok, Osztályfőnökök!

    Szombat hajnalban -( 017.01.21., a szerk.) a Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborából hazafelé tarto buszt tragikus baleset érte.

    Az azonnali krízisintervenciós munkát a Katasztrófavédelem több szakmai szervezettel karöltve azonnal elkezdte az olasz helyszínen, illetve az érintett gimnáziumban. A hivatalos protokollja mellett egy 3000 főt magába foglaló Pszichológus csoport tagjai szervezik azt a széleskörű háttérmunkát, mely segítségével az érintettek közép- és hosszútávon megfelelő pszichés támogatást és terápiás segítséget kapnak majd.

    A tragédia híre azonban gyakorlatilag mindenkihez eljutott, eljut a hét során. A kormány január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

    Ezekhez a beszélgetésekhez szeretnénk módszertani segítséget kínálni a mellékelt szempontrendszerrel (PDF).”

    Forrás: http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=1830

    Részlet: 

    „Mi a „normális” a gyászban? Ki mondhatná meg, mi a normális a gyászban? Van-e olyan egyáltalán? Hisz maga a helyzet, a lélektani – és mindenre kiterjedő – krízis állapota éppen attól más, hogy hatalmas csapást kell túlélni, ami hirtelen jön, nincs rá semmilyen befolyásunk, hogy megakadályozzuk, hanem csak elszenvedjük. Fontos tehát, hogy a gyerekek, fiatalok értsék: amit éreznek, az teljesen természetes része egy tragédia utáni folyamatnak. • A gyász szakaszai a szakaszok sajátosságai, megküzdési stratégiái A gyásznak lélektanilag több szakasza is van: a sokk, a kontrolláltság, a tudatosulás, az elfogadás és a feldolgozás.”

     

    Előző cikkMegnyílt a regisztráció! Március 3-ig lehet pályázni a lányoknak szóló Scratch játékfejlesztő versenyen
    Következő cikkKitüntették a 13 éves kislány életét megmentő tanárnőt