Kezdőlap Digitális eszközök

    Pedagógusok, nevelés és az öt szeretetnyelv – hogyan segít az ismeretük magunknak és a gyerekeknek?

    "A gyerekek csak attól tudnak tanulni, akikről érzik,hogy szeretik őket, vagyis aki beszél a szeretetnyelvükön. Hogyan tudunk a szeretetnyelvükön beszélni, hogyan tudjuk ezt megtanulni, megtanítani, és miként segít ez a netfüggőség és az internetes támadások elhárításában? Több éves előkészítő munka eredményeként Magyarországra érkezett dr. Gary Chapman, a világszinten elismert párkapcsolati szakértő,az „5 szeretetnyelv” pszichológiai fogalom és könyvsorozat megalkotója, akinek munkássága milliók emberi kapcsolataira volt hatással. A moderniskola.hu- nak személyesen is válaszolt a kérdésekre.

     

    Az öt szeretetnyelvet – az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés nyelvét – világszerte ismerik és használják. Az itthon is igen nagy népszerűségnek örvendő szerző több évtizedes párterápiás tanácsadói tapasztalata alapján mutatja be hazánkban is a szeretet kimutatásának és befogadásának különbözőségeit, az egymás iránti szeretetkifejezés tanulhatóságát, és az ezek indukálta gyökeres változások lehetőségét a kapcsolatokban.

    Több okból is komoly jelentőséggel bír ez látogatás, hiszen a távolság miatt Európában ez idáig nem igen volt személyes találkozási lehetőség a szerzővel, az igény viszont óriási, ahogy ezt a szervezés során akár a környező országok visszajelzéseiből is érzékelhettük – nyilatkozta a mai sajtótájékoztató kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója.  Mint fogalmazott: társadalmilag is érzékelhető változásokat hozhat a családok életén keresztül, ha a párok megismerik egymás szeretetnyelvét, és tudatosan alkalmazzák azt a másik iránti figyelem és törődés kifejezésére, amely a tartós és mély szeretetkapcsolat irányába fordíthatja a házasságokat.

    Szeretetnyelvek az iskolában, nevelésben

    Gary Chapman a moderniskola.hu kérdésére elmondta, hogy a pedagógusok számára is vannak ún. tananyagok, „curriculumok”. Már négy éves kortól felismerhető, mi a gyerekek fő szeretetnyelve, addig fontos, hogy mindegyiken „szóljunk” hozzájuk. Főleg az 1-6. évfolyamon tanító pedagógusoknak szólnak ezek, hogy a pedagógusok felismerjék a diákok szeretetnyelvét. Mindenki azon a szeretetnyelven beszél, ami az övé, fontos tudatosítani ezeket. Azt tapasztalták, hogy a gyerekek meg tudják tanulni egymás szeretetnyelvét. Gary Chapman felhívta a figyelmet egy fontos, egyszerű tényezőre:

    A gyerekek attól tudnak csak tanulni, aki szereti őket, vagyis „beszél a szeretetnyelvükön”.

    Jó hír, hogy magyarul is lesz ilyen tananyag, kb. 2018-ban.

    Addig a már megjelent könyveket érdemes olvasni, tanulmányozni. Ezek nemcsak szakszerűek, de olvasmányosak, élrményszerűek, sok esetleírással, praktikus, azonnal felhasználható tanáccsal.

    Szeretetnyelvek és az internetes veszélyek elkerülhetősége

    A legújabb kötet pl. a 2016-ban megjelent Netfüggő gyerekek. 

    Miért válhat egy gyerek netfüggővé? Miért nem lesz minden internet-használó gyerek mégsem függő? A kulcsszó itt is a szeretet, a szeretettség érzése, az ún. feltöltött „szeretettank”. Az a gyerek, aki érzelmileg deprivált, nem beszélnek a szeretetnyelvén a szülei, esetleg ő sem tudja kifejezni szeretetét figyelemhiány, időhiány, rosszul értelmezett jelekre adott válaszok miatt, az könnyen elcsábulhat az interenten érkező stimulusok hatására.

     

    Hisz a neten pont úgy tudnak a bizalmukba férkőzni, hogy dícsérik őket, azonnali visszajelzéseket adnak (akár csak effektek, feliratok formájában is, de pl. a játékok erre is alapoznak)- ezek ugye az elismerő szavak szeretetnyelv megfelelői.

    Az interneten „várakozó”, gyerekeket kereső későbbi bűnözők azzal is elérik a sráokat hogy minőségi időt töltenek velük (jelen vannak a digitális térben, elérhetők, odafigyelnek), szívességet testbejm  kis ajándékokat adnak (filmek, csengőhangok, digitális javak, pl. varázskard, stb.)

     

    Ha egy gyerek elég szeretetet kap szüleitől, akkor mindez lepereg róla, nem tudják bekeríteni, sőt, ő is segít felismerni másoknak, kortársainak az internetes elkövetők „szeretenyelven” való kommunikálását!

    HOGYAN TEREMTSÜNK EGYENSÚLYT A VIRTUÁLIS ÉS A VALÓDI KAPCSOLATOK KÖZÖTT

    A könyv ajánlójából:

    „A digitális nemzedék szülei komoly kihívás előtt állnak: a gyerekek egyre több időt töltenek a képernyők előtt. A szerzők kutatási eredményeken és gyakorlati példákon keresztül mutatják be, mi mindent tehetnek a szülők azért, hogy a technológia ne szétzilálja, hanem inkább összehozza a családot.

    Könyvükből megtudhatjuk:
    – mennyi képernyőidő számít túl soknak, és hogyan szabhatunk reális időkorlátokat
    – miként taníthatjuk gyermekeinket tudatos képernyőhasználatra
    – hogyan helyettesíthetjük a képernyőidőt közös családi időtöltéssel
    – hogyan segíthetünk gyermekeinknek a társas készségek elsajátításában
    – szülőként milyen mintát adunk saját képernyőhasználatunkkal.”

    Találkozás, dedikálás Gary Chapman-nel

    A szerző a töretlenül a New York Times Best Sellers-lista élvonalában lévő kötet megjelenésének 25 éves évfordulóján a héten Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten is teltházas előadásokat tart.

    Gary Chapman március 27-én, hétfőn a Debreceni Kölcsey Központban, 28-án, kedden a Pécsi Kodály Központban, 30-án, csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem Kongresszusi Központjában, 31-én pedig 14 és 18 órai kezdettel a Budapest Kongresszusi Központban tart előadásokat az életre szóló szeretet gyakorlatáról. Március 29-én, szerdán 18 órától pedig az Allée bevásárlóközpont Libri könyvesboltjában találkozhatnak a népszerű család- és párterapeuta íróval az olvasók.

    Dr. Gary Chapman Az 5 szeretetnyelv® című legismertebb kötete eddig 11 millió példányban kelt el csak angol nyelvterületen, és ötven különböző nyelvre fordították már le világszerte. Magyarországon 15 éve jelent meg az első könyve a Harmat Kiadó gondozásában, és mára a szerző ezidáig közel 40 kötetét adták ki magyarul, amelyek több százezer példányban keltek el hazánkban is.

    Mi Gery Chapman szeretetnyelve? 

    Az előadás után egy kérdésre válaszolva a 79 éves, fiatalos terapeuta elmondta, hogy az ő elsődleges szeretetnyelve az elismerő szavak, a feléségéé pedig a kis szívességek. Pl. mielőtt a Magyarországra is vezető hosszú útra indult, mi volt az utolsó tette? Kivitte a szemetet..és mit mondott neki a felesége: „nagyszerű ember vagy, sok sikert az előadásodhoz”..

    Ez persze nem volt mindig így, ezt nekik meg kellett tanulniuk, amire a könyvek, hangoskönyvek és videók segítségével bárkinek lehetősége van.

    További információk, pl. a szeretetnyelvünk meghatározására szóló teszt elérhető ezeken az oldalakon:

    http://szeretetnyelvek.hu/

    https://www.facebook.com/az5szeretetnyelv/

    Háttérinformációk

    Gary Chapman-ről

    Párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, író, Az 5 szeretetnyelv® (Five Love Languages®) pár- és pszichoterápiai fogalom megalkotója. BA és MA diplomáját a Wheaton Főiskola és a Wake Forest Egyetem antropológia szakán szerezte, PhD fokozatát pedig az Északnyugati Baptista Teológián kapta, emellett posztgraduális képzésben vett részt az Észak-Kaliforniai Egyetemen és a Duke Egyetemen egyaránt.
    Saját élettapasztalatai, illetve 35 évnyi lelkipásztori és pártanácsadói működése után jelentette meg Az 5 szeretetnyelv ® sorozat Egymásra hangolva című könyvét. Az első könyv sikerét követően dr. Gary Chapman különleges kiadásokkal bővítette a sorozatot, így igyekezett elérni az egyedülállókat, férfiakat, illetve a kamaszok és kisgyermekek szüleit is. Emellett számos egyéb, a Moody Publishers/Northfield Publishing által kiadott kötet szerzője: A szeretet másik arca – a harag, Családi összhangzattan, Istenre hangolva, Végre egy nyelvet beszélünk, Szülőfüggő fiatalok. Dr. Jennifer Thomas társszerző segítségével megszületett a Ha nem elég a sajnálom. A bocsánatkérés öt nyelve. A szeretetnyelv koncepciót pedig A munkahelyi elismerés öt nyelve című könyvben dr. Paul White segítségével kiterjesztette a munkahelyi környezetre is.
    Dr. Gary Chapman Amerika-szerte tart házassági hétvégéket a segítségre szoruló házaspárok ezreinek. Emellett egy országos rádióprogramban, A Love Language Minute (A szeretetnyelv percei), és egy szombat reggeli műsorban, a Building Relationships with Dr. Gary Chapman (Kapcsolatépítés Gary Chapman segítségével) házigazdájaként is szerepel – mindkét adást több mint 400 állomáson sugározzák. Feleségével két felnőtt gyermekük van, és jelenleg Winston-Salemben, Észak-Karolinában élnek. Rendszeres előadója bel- és külföldi konferenciáknak a házasság-, család- és a kapcsolatok témakörében. Leghíresebb könyvét, Az 5 szeretetnyelv® című kötetet közel ötven nyelvre fordították le világszerte. Magyarországon a könyvei a Harmat Kiadó gondozásában jelennek meg.

    Előző cikkCsengő hangok – a Mindenki – üzenete: „A gyereknek joga van a tiszteletre”
    Következő cikkHatékony konfliktuskezelés a pozitív nevelés eszközeivel