Dübörög a Nagy Sportágválasztó

    A rendezvénysorozat az egész országban lehetőséget ad a gyerekeknek, felnőtteknek, hogy különböző sportágakat kipróbálva dönthessék el, melyik mozgásforma áll hozzájuk a legközelebb.

    A rendezvényt létrehozó Merkapt Maraton Team SE szinte állami feladatokat átvállalva indította útjára és tette országossá, számos szervezőpartner közreműködésével a sportot népszerűsítő rendezvénysorozatot. Bár az állami vezetés minden fórumon a sport stratégiai fontosságát hangsúlyozza, ez a kivételes, gyakorlati haszonnal bíró rendezvény mégsem kapja meg a neki kijáró támogatást, pedig 2010-ben a 16 vidéki és két budapesti Nagy Sportágválasztónak több mint 90 000 látogatója volt, s országosan adott lehetőséget gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, hogy a sportágak közelébe kerülhessenek és a mozgásformákat kipróbálva, élményt szerezve dönthessék el, melyik sportág áll hozzájuk a legközelebb.

    Koós-Lukács Tímea, a rendezvény főkoordinátora elmondta: „A rendezvényen a sportágak kipróbálási lehetőségén túl a megjelenő élsportolókkal, olimpikonokkal való találkozás (sőt, sok esetben együtt sportolás) is életre szóló élményt szerez a gyerekeknek, látogatóknak. Napjainkban különös jelentősége van, hogy a példaképek sorában is ott legyenek olimpikonjaink, élsportolóink, akik valódi teljesítménnyel, akarattal, kitartással értek el eredményeket, szereztek hírnevet, dicsőséget hazánknak. Fontos hogy ők is minél több fórumon, eseményen megjelenjenek és találkozzanak a gyerekekkel, hogy ne csak a bulvár-média által felkapott „celebeket” lássák, hanem a valódi értéket képviselő sportolókat is, akik valóban követendő példaként jelenhetnek meg előttük.

    A Nagy Sportágválasztó egy közösségi fórum, egy lehetőség, lehetőség a találkozásra a sportágak, a sportolók, a gyerekek és a szülők között, azt segíti, hogy minél könnyebben egymásra találhassanak a sportot kínálók és a sportot kívánok, sőt azok is akik még nem tartoznak a sport szerelmeseinek táborába, hiszen a rendezvényen a gyakorlati sportélményt szerezve önmagától felgerjesztődik a sportvágy!”

    Firnicz József, a Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlás igazgatója őszintén elmondta, hogy addig amíg nem tapasztalta meg személyesen a rendezvény hangulatát, hatásait, nem tartotta sokra ezt a kezdeményezést, de a tavaly szeptemberi rendezvényen, látva a szakadó esőben sportoló, kézilabdázó gyerekek ezreit, akik fittyet hánytak a zord időjárási körülményekre, egycsapása megváltozott a véleménye a Nagy Sportágválasztóval kapcsolatban, és teljes körű együttműködéséről biztosította a szervezőket sportága tekintetében.

    Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára méltatta a rendezvény céljait, eredményeit, kapacitálta a sportszövetségeket, egyesületeket az együttműködésre és kiemelte milyen fontos, hogy ezen az eseményen neves sportszemélyiségekkel, élsportolókkal is találkozhat a közönség, valamint, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is jó lehetőség a megfelelő mozgásforma kiválasztására.

    Ipacs Endre, a Nagy Sportágválasztó főszervezője elmondta, hogy a nehézségek ellenére töretlen lelkesedéssel haladnak tovább és találnak egyre több szervezőpartnerre vidéken is. Így 2011-ben a fővárosi két (májusi és szeptemberi) rendezvény mellett már legalább húszra bővül a vidéki helyszínek száma. Megemlítette, hogy a Nagy Sportágválasztó a felépítése és országos lefedettsége okán akár hungarikumnak is nevezhető és európai szinten is büszkék lehetnénk rá.

    Csabai Edvin tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus megkapó élményét mesélte el a tavalyi Szegedi Nagy Sportágválasztóról, amikor egy kislány fehér harisnyában és piros lakkcipőben állt a focikapuban teljesen megbabonázva a lehetőségtől és anyukája – gyermeke ruháját féltő – szava ellenére sem mozdult el a helyszínről:Anyu én még maradni akarok, ez nagyon tetszik!

    Ezt követően hangot adott elkeseredésének: „Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen rendezvénysorozat nem kapja meg a kellő támogatást?

     

    További információ: www.sportagvalaszto.hu

     

    Nagy Sportágválasztó 2011-es időpontjai és helyszínei:

     

    VIII. Budapesti Nagy Sportágválasztó: 2011. május 27-28.

    IX. Budapesti Nagy Sportágválasztó: 2011. szeptember 16-17.

    Helyszín: Merkapt Maraton Sportközpont, 1106 Budapest, Maglódi út 12/A

     

    Vidéki városok és időpontok 2011

    MÁJUS

     

     

    SZEPTEMBER

     

    Békés

    2011. április 29-30.

     

    Paks

    2011. szeptember 2-3.   

    Dombóvár

    2011. május 6-7.

     

    Orosháza

    2011. szeptember 9-10.

    Kaposvár

    2011. május 6-7.

     

    Sopron

    2011. szeptember 9-10.

    Debrecen

    2011. május 13-14. 

     

    Szekszárd

    2011. szeptember 9-10.

    Dunaújváros

    2011. május 20-21.

     

    Szombathely

    2011. szeptember 9-10.

    Zalaegerszeg

    2011. május 20-21.

     

    Kecskemét

    2011. szeptember 9-10.

    Nyíregyháza

    2011. május 20-21.

     

    Veszprém

    2011. szeptember 16-17.

    Pécs

    2011. május 27-28.

     

    Eger

    2011. szeptember 23-24.

    Hódmezővásárhely

    2011. május 27-28.   

     

    Szentes

    2011. szeptember 23-24.

    Szeged

    2011. június 3-4.

     

    Hódmezővásárhely

    2011. szeptember  (egyeztetés alatt)

    További helyszínekkel tárgyalásban, illetve időpont-egyeztetés alatt vagyunk: Győr, Miskolc, Siófok, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya.

    További információ: www.sportagvalaszto.hu

    Előző cikkA McDonald’s a vállalati szakképzésben látja a jövőt
    Következő cikkGyerekek milliói védtelenül a közösségi portálokon