Kezdőlap hírmozaik

    Katasztrofális eredmények a romániai érettségi vizsgákon

    Az elmúlt húsz év legrosszabb eredményeivel zárult az idei érettségi vizsga Romániában. Országos szinten 661 diákot zártak ki a vizsgákról másolás és egyéb csalási módszerek miatt – olvasható a Krónika című erdélyi napilapban.
    A fellebbezések előtti eredmények alapján a megmérettetésre jelentkező diákok 44 százaléka kapott átmenőjegyet az oktatási tárca összesítése szerint. Az idei eredmények jelenten rosszabbak a tavalyiaknál: egy évvel korábban a sikeresen érettségizők aránya 67,4 százalékos volt – ez az ezredforduló óta mért legrosszabb aránynak számított –, 2009-ben pedig az vizsgázók 79 százaléka érte el a sikeres érettségihez szükséges 6-os átlagot.
    A kizárt diákoknak a vonatkozó jogszabályok szerint sem az őszi, sem a jövő nyári érettségi vizsgaidőszakban nincs lehetőségük részt venni a megmérettetésen. A jegyeikkel elégedetlen diákoknak ma 8 és 12 óra között van lehetőségük újraértékelést kérni. Az érettségi vizsgák végleges eredményeit július 8-án teszik közzé.
    Daniel Funeriu tanügyminiszter úgy értékeli: végre normális körülmények között történt az érettségi vizsga megszervezése, mivel jóval szigorúbb módszerek biztosították a vizsgák tisztaságát és a csalás lehetőségének csökkentését. Idén több iskolában biztonsági kamerákat szereltek fel az osztálytermekben.
    Negatív rekordok a Székelyföldön
    Az országos átlag alatti eredmény született Kovászna megyében is, a háromszéki diákoknak csupán 44,29 százaléka érettségizett sikeresen. Ez az arány jelentősen elmarad a tavalyi 72,12 százalék mögött, amikor Keresztély Irma, a megyei tanfelügyelőség vezetője úgy nyilatkozott, a háromszéki oktatás a mélypontra jutott. A főtanfelügyelő tegnap közölte: míg a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen, illetve Székely Mikó elméleti gimnáziumban a diákok 91,59, illetve 89,91 százaléka vizsgázott sikeresen, a három megyeszékhelyi szakközépiskolában a diákok alig két százaléka érte el átmenő osztályzatot. 
    A Dumitru Matei Maros megyei főtanfelügyelő által közzétett adatok szerint a vizsgán megjelent 5270 diákból 2863-an nem érték el a szükséges 6-os átlagjegyet, így a sikeresen érettségizők aránya alig több, mint 45 százalék. A mezőbándi középiskola 19 érettségizője közül senkinek nem sikerült a vizsga, néhány Maros megyei iskolában pedig a sikeresen vizsgázók aránya 10 százalék alatti. Kilencven százalék fölötti a sikeres érettségizők aránya a marosvásárhelyi Bolyai Farkas-, Unirea-, Papiu Ilarian-gimnáziumokban és a művészeti gimnáziumban.
    Hargita megyében az országos átlagnál valamivel jobb eredmény született, a diákok 64,03 százaléka érettségizett sikeresen, egy évvel korábban azonban ez az arány 72,08 százalék volt. Ferenc S. Alpár megyei főtanfelügyelő „kiegyensúlyozottnak” és „korrektnek” nevezte az eredményeket. Hozzátette: Hargita az egyike azon kevés megyéknek, ahol komolyan vették a próbaérettségit, és ahol minden oktató teljes odaadással dolgozott a diákok felkészítésén. Hargita megyében a román nyelv és irodalom, illetve a fizikavizsgán születtek a leggyengébb eredmények, a diákoknak több mint egyharmada megbukott. Összesen 3484 diák vett részt az érettségi vizsgákon.
    Sokan felkészültek a legrosszabbra
    Lesújtóak a vizsgaeredmények Bihar megyében is: a diákok mindössze 50,38 százalékának sikerült átmenő jegyet szereznie – derült ki Dorel Luca megyei főtanfelügyelő sajtótájékoztatóján, amelyet délután, az eredmények nyilvánosságra hozatala után tartott.
    Tavaly a bihari maturandusok 87,48, tavalyelőtt pedig a 86,76 százaléka vette sikeresen a megmérettetést. A főtanfelügyelő biztosra veszi, hogy az eredmények hirtelen romlása annak tudható be, hogy az idei írásbeli vizsgákat már biztonsági kamerákkal figyelték, így a csalások jó részét megakadályozták. Tizenhárom diákot így is kizártak az érettségiről csalás vagy csalási kísérlet miatt. Dorel Luca egyébként még nem tudja, pontosan mely tantárgyak jelentették a legnagyobb kihívást a diákok számára, hiszen az összesítés a sajtóértekezlet időpontjáig még nem készült el, de úgy tudja, legtöbben matematikából buktak meg. A megyében a legrosszabb arány Borson született: a Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Iskolacsoportban huszonheten jelentek meg a vizsgákon, ám összesen két diák kaphat diplomát. Relatív jó eredménnyel zárta az idei nyári érettségi szessziót a nagyváradi Ady Endre Gimnázium: itt a jelöltek 67 százaléka érettségizett sikeresen, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban 46,43 százaléknyian, a Szent László Római Katolikus Gimnáziumban azonban csak a végzősök 16,67 százaléka szerzett oklevelet. Oktatási formák szempontjából az elvárásoknak megfelelően a nappali tanításban résztvevők közül vizsgáztak a legtöbben sikeresen: 59,29 százaléknyian, az esti tagozatosok közül azonban csak a 9,66 százaléka ért el átmenő átlagjegyet.
    Lélekben felkészült arra a legtöbb általunk megkérdezett végzős, hogy ősszel pótérettségire kell majd jelentkeznie. Az Ady Endre Gimnázium érettségizői közül sokan a pénteki utolsó írásbeli után azt mondták, a vártnál sokkal nehezebbek voltak a vizsgák. Legtöbbjük szerint a földrajz írásbelinek az a része, amely Romániáról szólt, meglepően nehéz volt, azt mondják ugyanis, nehéz volt eligazodni a térképen. Találkoztunk azonban olyanokkal is, akik azt mondták, nem tűnt nehéznek a vizsga, mert tisztességesen megtanulták – az egyik diáklány a pszichológiavizsgát mondta kifejezetten könnyűnek.
    „A minisztérium a hibás!”
    Lapzártánkig Szatmár megyében nem született meg a végleges összesítés az érettségi eredményeket illetően, Kónya László helyettes főtanfelügyelő szerint azonban az országos átlaghoz közelítenek az adatok. Az elméleti gimnáziumokban nagyobb, a szakközépiskolákban pedig igen alacsony volt azok aránya, akiknek sikerült a megmérettetés. Lapunk értesülései szerint például a szatmárnémeti faipari szakközépiskolában mindössze 3,93 százalék volt az átmenő jegyet elérők aránya. „Nem a diákok hibája ez a rettenetesen rossz eredmény – szögezte le Kónya László. – A tanügyminiszter állandó stresszben tartotta őket, például azzal a fenyegetéssel, hogy kiteszik a teremből azokat, akik meg mernek mozdulni. Ráadásul egy egész hónapig elhúzódott a vizsgaidőszak, amitől a diákok idegileg kimerültek.” Kónya szerint túlságosan nehezek voltak a tételek, és ha a minisztérium továbbra is ilyen szintű vizsgákat akar, be kellene vezetni a többszintű érettségit, akárcsak Magyarországon, azaz nem szabadna egy kalap alá venni az elméleti gimnáziumok végzőseit a szakközépiskolásokkal és az esti tagozatosokkal.
    Temesvár: „nullszaldós” gimnáziumok
    Jóval az országos átlag alatti eredmények születtek Temes megyében is, ahol a sikeresen vizsgázó diákok aránya csupán 31,79 százalék – tavaly ez az arány 82,84 százalék volt. Négy temesvári középiskolában egyetlen diáknak sem sikerült az érettségi. Hasonlóan rosszak az eredmények Arad megyében is, ahol az érettségizők 36,43 százaléka tett sikeres vizsgát. Tavaly ez az arány 86,38 százalék volt. Beszterce-Naszód megyében is elkeserítő adatokat közölt tegnap a tanfelügyelőség: a vizsgára jelentkező 3447 diákból csupán 1445 érte el a 6-os átlagot, ez kevesebb mint 42 százalékos arány. Kolozs megyében az érettségizők 54,07 százalékának sikerült a vizsgája, tavaly ez az arány 65 százalékos volt – derül ki a megyei tanfelügyelőség összesítéséből. Kolozs megyében 6200 végzős középiskolás jelentkezett érettségi vizsgára.

    forrás: www.kronika.ro

    Előző cikkEgyházi fenntartás
    Következő cikkEgy lépéssel közelebb az autizmushoz