Eseménydús október a hazai múzeumokban

    A múzeumok és a pedagógia közös ünnepének számító négy hetes rendezvénysorozat 2013. szeptember 30-án az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval veszi kezdetét a Magyar Nemzeti Múzeumban és egészen október 27-ig tart.

    A hat közönségnek szóló témakör (A Nagy Rajzolás, Tárgydoktor rendel, Pincétől a padlásig, Kulturális tereink másként, Diákok buli előtt, Múzeumok délidőben és további két szakmai témakör (Tanárok éjszakája, Szakmai programok, konferenciák) köré épülő fesztiválprogram nem csupán kellemes és tartalmas kikapcsolódást ígér egész októberre, de újszerű találkozásokban, az egyéni és csoportos kreativitást megmozgató innovációkban is része lehet a közönségnek.

    Iskolák, óvodák számára remek közösség építő, vagy akár szülőkkel közös program lehet, ha részt vesznek valamelyik múzeum Nagy Rajzolás programján.

    A fesztivál 2006-os fennállása óta immár 4. alkalommal csatlakozik a Nagy Rajzolás nevű nemzetközi akcióhoz. Október 5-én a Nagy Rajzolás Napján, valamint egész október folyamán számos múzeum szervez olyan programot, ahol az a cél, hogy minél többen kezdjenek el rajzolni, és ezáltal közösen gondolkodni, felfedezni és rajzolva kommunikálni egymással. Egyes múzeumok rajzversenyek, gyermekrajz pályázatok és közösségi projektek segítségével egész régiók iskoláit próbálják mozgósítani (összesen 73 féle programból válogathatnak a rajzolni szeretők). A fesztivált támogató ICO Zrt. jóvoltából pedig a jól megérdemelt jutalmak sem maradnak el.

    A fesztiválgazda Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ is kiírt egy alkotó pályázatot általános iskolai osztályok számára.

    A kreativitásra kapható kisebbek és nagyobbak is elmesélhetik, hogy mihez is kezd a fesztivál kabalaállata, egy süni a múzeumban.

    A fesztiválforgatag egyik idei újítása az október 11-én, az ország 93 múzeumában megrendezésre kerülő „A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája című esemény, mely inspiráló alkalmat kíván teremteni arra, hogy a pedagógusok merőben új szemszögből láthassanak rá a múzeumok életére, és élményeiket saját mindennapi munkájuk során is kamatoztatni tudják.

    További részletekért és ráhangolódásként látogasson el a fesztivál hivatalos honlapjára, és csemegézzen 170 múzeum közel 600 programjából. Válogasson témakörök, programtípusok, időpontok, napszakok, régiók, megyék és települések szerint a gazdag kínálatból.

     

     

    Előző cikkMár készülnek az iskolák és a szervezetek a közösségi szolgálatra – közlemény
    Következő cikkTanévnyitó az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolában