Forgásban – sárkányoktól Shakespeare-ig- oktatási -kulturális programajánló a 32. hétre

    Nyáron lehetnek csodák. Jó, télen is, de nyáron talán könnyebb eljutni ide-oda, akár térben, akár időben..! Ki lehet próbálni mindent, amit már rég szerettünk volna: egy fél óra lovaglás, egy éjszakai koncert, egy angol film eredetiben vagy egy lovagkori csata? Szinte bármi megszerezhető élményként, hogy aztán soha el ne felejtsük és  szülőként, tanárként, polgárként „dolgozzon” bennünk: minden más is lehet, minden csoda..! Az augusztusi második forró hétvégére ezeket a programokat ajánlja a Modern Iskola:

    Mesés Várjátékok a Hollókői Várban – 2014. augusztus 9-én

     Ezen a napon Mesés Várjátékokat rendeznek a hollókői várban, mely során számos, középkort felelevenítő programban vehetnek részt a Hollókőre érkező családok, de legfőképpen a gyermekek. A középkori hangulatba visszacsöppenő apródok megismerkedhetnek például a lovagok fegyverzetével, ruházatával, gasztronómiai ínyencségeket kóstolhatnak meg, és bekapcsolódhatnak a viadalokba, várostromba is, ahol szüleik és a nézőközönség buzdítására különböző harci eszközökkel vehetik be a Hollókő várát. A várjátékok mellett lehetőség nyílik részt venni kincskereső túrán, a legbátrabbak pedig megküzdhetnek a sárkánnyal, és kiszabadíthatják a királykisasszonyt.

    Helyszín: Hollókő, Hollókő Vára

    részletek

    Különleges kihívást keres? Irány Kazincbarcika, a Kolorcity fesztivál! augusztus 8-30-ig!

     „Ha azt mondom Millenniumi Kerék, Önök azt felelik: London. Az Eiffel-toronyra azonnal rávágják: Párizs! Ha itthoni példákat hozok – cívisváros, a vizek városa, a fürdőváros, a nyitott kapuk városa, a bor városa -, már sorolják is: Debrecen, Tata, Eger, Miskolc, Villány. Ha azt mondom, Kolorcity, remélem, Önök már tudják a szlogent: Kazincbarcika, a színes város!

    Településünk és szűkebb pátriánk 2013-ban svájci források bevonásával új térségi márka építésébe kezdett. A rendszerváltás utáni sztereotípiákat leküzdendő – miszerint Kazincbarcika egy a borsodi szürke iparvárosok közül – teljes fordulattal arra koncentrálunk, hogy megmutassuk: milyen sokszínű ez a szeglete hazánknak. (..)

    Tapasztalt fesztiválozóként állítom, akik idén augusztus 8-a és 30-a között ellátogatnak a II. Kolorfesztivál egy-egy eseményére a fesztiválokra jellemző sajátos hangulat mellett mindenhol találkozhatnak a helyiek vendégszeretetével is. Bátran válogassanak a zenei stílusok, képzőművészeti események, tánc- és színházi programok, kulináris élmények közül. Kiránduljanak egyet a megejtően szép zöld vidéken; vagy sétáljanak el a modernizálódó Kazincbarcika új szimbólumaihoz, a színes falakhoz és mindenki kedvencéhez, az unikornishoz.

    Kulturális élményekben gazdag napokat, jó szórakozást kívánva:

    Szitka Péter Kazincbarcika-Kolorcity polgármestere”

    részletek: www.kolorcity.hu

    Egy másik város, egy másik program, egy másik  korszak:

    Barokk Kastélynapok(Gödöllői Királyi Kastély – augusztus 9-10.)

    Idén már tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Barokk Kastélynapokat Gödöllőn. A színes forgatagon vidám, látványos programok, koncertek, komédiák, báb- és táncelőadások szórakoztatják a gyerekeket és felnőtteket. Továbbá lesz játszóház korabeli ruhákkal, kellékekkel, játékos feladatokkal a Levendula Alkotóműhely közreműködésével, népi fakörhinta, kézművesek vására, decoupages szalon és kézműves foglalkozás is.

    www.kiralyikastely.hu

     

    Shakespeare- nyelvén: nyelvgyakorlóknak!

     A londoni Shakespeare’s Globe Színházból előadását láthatják az érdeklődők angol nyelven, magyar felirattal augusztus 19-én az Uránia Filmszínházban. „VIII. Henrik Shakespeare korában a leglátványosabb Shakespeare-darabnak számító VIII. Henrik valóban nem szűkölködik látványos külsőségekben: királyi szertartásokban, ágyúropogásban, tűzijáték fényben, vörös selyemben és aranyszövetben. A külsőségek mögött azonban az érett shakespeare-i elme ragyog: a pszichológiai és politikai éleslátás, az átütő erejű és gondolati mélységet tükröző nyelv, valamint Wolsey és Katalin életteli, maradandó alakja.”

    További információkért látogass meg az Uránia honlapját.

    Előzetes!

    Múzeumok Őszi Fesztiválja:

     2014. szeptember 29. és november 9. között ismét megrendezzük a nagysikerű országos rendezvénysorozatot, a Múzeumok Őszi Fesztiválját.  A program honlapjáról szemezgettük a pedagógusokat is érintő információkat:

    „A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 jelmondata: Töltődj fel múzeummal!

    Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 kiemelt célcsoportjai többek között a pedagógusok, tanárok, valamint a középiskolások, fiatal felnőttek. (és a teljes listához hozzátartozik, hogy még célcsoport a 60+ generáció is).

    Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 fő elemei között találjuk kiemelt elemként a „A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája”  című programot.

    A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája

    A 2013-ban hagyományteremtő céllal létrehozott program elérte célját: jelentősen növelte a pedagógusok körében a Múzeumok Őszi Fesztiválja ismertségét és minden eddiginél több pedagógusnak sikerült bemutatni, hogy a múzeumokban hatékonyan lehet „szórakoztatva tanítani”. A sikeres programot idén is folytatjuk, remélve, hogy a múzeumi élmény hatására a pedagógus a jövőben aktívan használja a múzeumot, mint alternatív tanítási helyszínt, mert „ide érdemes visszatérni”.

    2014-ben a Tanárok Éjszakája október 10-én, pénteken lesz.

    További közönségprogramok: újdonságként pl. „Utazó múzeum – Múzeumi élmény falakon kívül”, tematikus közönségprogramok, szakmai programok, konferenciák, ezen belül két kiemelt rendezvény: Országos Múzeumpedagógiai Konferencia,  Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó.

    További részletek:

    http://www.mokk.skanzen.hu/mof-2014-temakorei-es-ujdonsagai.html

     

    Előző cikkKiváló Múzeumpedagógus Díj- pályázat – Szabadtéri Néprajzi Múzeum
    Következő cikkAz interneten már elérhetők a kísérleti tankönyvek