Kezdőlap osztályfőnök

Osztálykarácsonyok- 1.rész

 Mindig szokás volt a karácsonyt megünnepelni iskolai és osztálykeretben is annak ellenére, hogy ez elsősorban családi ünnep. Igaz: ahány ház, annyi szokás, általában mégis azt lehet mondani, hogy az osztálykarácsonyoknak számos közös jellemzőjük van. Megkértem néhány osztályfőnököt, hogy írjon saját élményeiről. Az ő beszámolóikból adunk közre egy válogatást.

Karácsony az alsó tagozatban

Arra törekszünk, hogy igazi meghitt hangulat legyen

Minden évben tartunk osztálykarácsonyt. Ez két részből áll. Egyrészt kollégium is vagyunk, ezért minden csoport kap „játékpénzt”. A megállapodás az, hogy nem aprózzuk el, inkább valami értékesebbet vásárolunk. Az „egyszer használatos” játékokat (mint pl. a kártyák) csak akkor választjuk, ha valami „aprópénz” marad. Másrészt a gyerekek és a csoport életében közvetlenül részt vevő három felnőtt neve belekerül egy kalapba. A többi ismert, gondolom.

A szabályok: Nem az ára, hanem az értéke számít. Érték az, ha örömet szerzel, ha szeretettel adod. Ha van kedved, lehetőséged, te készíts ajándékot! Ha vásárolsz valamit, az összeg maximált (idén 1000 forint). Gondosan, szépen csomagold be! Nem kell méregdrága ajándékzacskó, sem másfajta „gyári” cucc, légy kreatív! Már a csomagoláson látszódjon, hogy szeretettel gondoltál arra, akinek adod.

Erre az eseményre nem hívjuk meg a szülőket, ez a mi ünnepünk. Az iskolai karácsonyi ünnepségen persze szívesen látjuk őket is. A fa díszítése, az ünnepi készülődés is közösen zajlik. A szülők által sütött finomságok az ünnepi asztal díszei.

Arra törekszünk, hogy igazi, meghitt hangulat legyen, mert sok családban még ezen a napon sincs béke. Amíg a gyerekek elmennek sétálni néhány percre, addig a fa alá tesszük az általuk hozott csomagocskákat, és bevarázsoljuk a terembe a nekik vásárolt meglepetés ajándékot.  Mire visszaérnek, már halk karácsonyi zene szól, csak a fán lévő égősor világít. Valamelyik felnőtt (persze előre egyeztetetten) köszönti a csoportot, néhány mondatban elmondja a karácsonyhoz kapcsolódó gondolatait. Boldog karácsonyt kíván és átadja a közös ajándékot. Ezután a kis csomagok átadása következik. Aki megkapta az ajándékát, az átadja annak, akit ő húzott. Közös öröm, közös játék, közös nassolás. Ez az általános forgatókönyv.

(Nálunk a sok ajándék nagyon ritka, lévén egész héten együtt vannak, meglepetés készítésére nem nagyon van módjuk.)

Dékán Haas Zsuzsa

Hungária Általános Iskola és Kollégium, Budapest

 

 

 

Közreadta:

Szekszárdi Júlia

az Osztályfőnökök Országos Egyesületének (OFOE) elnöke

Előző cikk20 millió a közösségi szolgálat támogatására
Következő cikkMagyarok Karácsonya Ópusztaszeren