Kezdőlap hírmozaik

    Művészeti tevékenységek a tehetségfejlesztés szolgálatában(x)

    Az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélya évek óta foglalkozik művészetpedagógiai programok vezetésével, kompetenciafejlesztéssel. 2014-ben az intézmény egy új szakmai irányelv kidolgozásával ─  tehetségponttá válás távlati céljával ─ indított az iparművészeti, szakipari oktatásban részt vevő diákok számára komplex fejlesztő projektsorozatot.

    Első programja megvalósítására „Művészeti tevékenységek a tehetségfejlesztés szolgálatában ─ kulturális örökség és megújulás” témában pályázatot nyert az EMMI által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program keretén belül.

    A támogatott projekt a Nagytétényi Kastély épületének, falfestményeinek és bútoranyagának kortárs átértelmezésére, papírruha-kiállítás rendezésére irányult a Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola diákjaival, pedagógusaival együttműködve. A múzeumi szakvezetések, művésztanárok és művészeti szakemberek által irányított műhelyórák révén megvalósított tehetségfejlesztő program során a tanulók maguk is önálló vizuális projektet készítettek el: a kastély adottságaiból – épületének, bútorgyűjteményének, falfestményeinek motívumaiból, mint kulturális örökségünkből kiindulva terveztek a kastély különféle bútorstílusokat reprezentáló termeibe installálható papírruhákat, prezentációs felületeket, árnyképeket.

    A projekt a részt vevő tanulók számára csoportos szakmai képzést biztosított, ugyanakkor a diákok mentori segítséggel egyéni utat jártak be: önállóan gyűjtöttek anyagot, kutatásokat végeztek, rajz-, minta-, formatanulmányokat, fotódokumentációkat készítettek. A munka során nagymértékben fejlődött tárgytervező- és kivitelező képességük, művészettörténeti tudásuk, kreativitásuk és prezentálási technikájuk.

    A téma (választott motívumok, díszítmények) feldolgozása eredményeképpen egyéni hangvételű papírruhák készültek, melyek megtalálták helyüket a nem mindennapi kiállítótérben is.

    E rendkívüli kiállítás megnyitója 2015.06.20.-án 14.00 órakor lesz. A délután folyamán – mintegy megelőlegezve a Múzeumok Éjszakájának színpompás kavalkádját – fergeteges Papírfesztivállal ünnepeljük meg korok és stílusok e nem mindennapi találkozóját.  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Előző cikkInnovatív Iskolák projekt – egy nyertes pályázat tanulságai
    Következő cikk„A köznevelési feladatellátás elemzési és véleményezési lehetőségei”