Kezdőlap Digitális eszközök

„Az vagy, amit elhiszel” – miért kell kritikus gondolkodás a netezéshez?

Ha valamit az interneten találunk, az egyáltalán nem biztos, hogy igaz. Ennek fényében végeztek most nagytakarítást a Wikipédia oldalain az önkéntes szerkesztők. Csizmazia- Darab István, internetbiztonsági szakértő, az antivirus blog szerzője, a saferinternet.hu program munkatársa osztja meg tapasztalatait az átverős oldalakkal kapcsolatban. Ön hogyan biztatja tanítványait az internetes forráskeresésre? Hogyan segít nekik, hogy ne  higgyenek az első találatnak egyből? Megadja a forrásokat előre? A viccesnek ható cím mindennek ellenére komoly problémákat képes okozni.

A nagyszüleink, és szüleink „azt írta az újság”, „de hát a rádióban is bemondták”, sőt a „TV-ben is láttam” hiedelmei után azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ha valamit az interneten találunk, az egyáltalán nem biztos, hogy igaz. Ennek fényében végeztek most nagytakarítást a Wikipédia oldalain az önkéntes szerkesztők.

Az IT biztonságban sokat számít, hogy mit hiszünk el, illetve hogy mit veszünk észre. A hoaxok, spamek, social engineering trükkök már mindennaposak lettek, hamis PayPal számlák, állítólagosan felfüggesztett banki accountok, hamis halálhírek, és egyéb trükkök formájában szembesülhetünk velük.

Az incidens jeleinek észlelése szintén sokaknak problémát okoz. Pedig nincs rosszabb forgatókönyv annál, mintha valakinek feltörik és ellopják az accountját, de azt hosszú ideig vagy egyáltalán nem is veszi észre.

A nyitott modellű (bárki szerkesztheti) Wikipédia oldalain végzett takarítási akció során ezúttal 210 cikket töröltek a rendszerből. A nem engedélyezett információk terjesztése egyébként az oldal Felhasználói Feltételeinek megsértését is jelenti egyben, így emiatt most 381 fiókot blokkoltak „jogosulatlan információk” közlése miatt. Itt a jogosulatlan szó nem csak fizetett reklámozást, szolgáltatások üzletszerű népszerűsítését, vagy szerzői jogvédett anyagok illegális felhasználását jelentheti, hanem véletlenül vagy szándékosan hamis információk megjelentetését is.

Az angol nyelvű Wikipédia oldalon egyébként a legtöbbet szerkesztett oldal címet George W. Bush profiloldala nyerhetné el, ám az is megfigyelhető, hogy az egyes országokban a választások előtti kampányokban különösen felpörög a politikusi életrajzokban való törölgetés, javítgatás, szépítgetés.

Összességében a Wikipédia igen megbízható forrásnak számít. A gyerekek informatikai biztonsági oktatásában azonban el szokás mondani, hogy ha valaminek utána akarnak nézni, ne higgyék el azonnal az első oldal tartalmát, hanem keressenek párhuzamosan több hivatkozást is, amely ugyanazt mondja.

Mi itt a poszt végére mindenesetre néhány érdekesebb esetet most felsorolunk, amelyben ismeretlen elkövetők – gyaníthatóan szándékosan – hamis információkat terjesztettek az interneten, és annyit előrebocsáthatunk, ezek mindenkinek korosztálytól függetlenül elég tanulságosak.

A cikk folytatása itt olvasható.

A cikk szerzője: Csizmazia- Darab István, internetbiztonsági szakértő

Forrás: antivirus.blog.hu

Kapcsolódó cikkek:

Iskolai zaklatás – tanárok is a célkeresztben

A szülők nem ismerik fel az online zaklatást

Előző cikkIndia egy tanár szemével – a kasztokról, és egy durva tüntetésről – 7. rész
Következő cikkKonfuciusz Nap lesz az ELTE BTK-n