Kezdőlap osztályfőnök

Diák és tanár is nyerhetett az Okos Iskola kupán

Pontgyűjtő játékos keretek között adnak át nagyon fontos készségeket az általános iskolásoknak a PontVelem Programban. A hetekig tartó vetélkedés végén január 20-án hét általános iskolás csapat szállt versenybe az Okos Iskola Kupáért, a fődíj egy Samsung SMART School felszerelés volt.

Az Okos Iskola Kupa díjátadója - fotó: Samsung
Az Okos Iskola Kupa nyertes csapatát köszöntik- fotó: Samsung

A kezdetek

A PontVelem Okos Program 2015 szeptemberében tette lehetővé az általános iskolás diákok számára, hogy az ENSZ által meghirdetett Világ Legnagyobb Tanóráján részt vegyenek, és a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat tanáraik segítségével megismerhessék. A Világ Legnagyobb tanóráján 2030 osztály vett részt, az órát tartó tanárok között pedig Czunyiné Bertalan Judit államtitkár asszony is szerepelt. A projekt népszerűsége után, a globális cél egyikét, a minőségi oktatást választotta a PontVelem, hogy égisze alatt elindítsa az Okos Iskola Kupát. A Kupát országszerte minden általános iskolában meghirdették, háromfős csapatokban jelentkezhettek rá az érdeklődő diákok. Érdemes volt versenybe szállni, hiszen a fődíj egy Samsung SMART School felszerelés, mely egy egész osztálynak elegendő tableteket, az ezen futó oktatási szoftvereket és okostáblát tartalmazza. (A Samsung Smart School-ról lapunk is beszámolt, legutóbb ebben a cikkben.)

Nagy volt a verseny tétje

Az Okos Iskola Kupára 1168 általános iskolás csapat jelentkezett, közülük októberben, novemberben és decemberben három forduló után legjobb helyezést elérő hét csapat vehetett részt a 2016. január 20-i  döntőn, az ELTE Informatikai Karán. A döntő feladatsorát a gyerekek a Samsung SMART School eszközeivel és szoftvermegoldásaival tölthették ki, ahol a szelektív hulladékgyűjtéstől, a sakkfeladványokon át a plakátkészítésig sokféle kihívás várta őket. A legjobban teljesítő csapat megnyerhette iskolája számára a verseny lebonyolításához is használt Samsung SMART School felszerelést, a második helyezett egynapos kirándulást Bécsbe, az ENSZ bécsi központjába és a Schönbrunni állatkertbe, a harmadik helyezett pedig háromnapos pihenést nyerhetett a Telki Globall Football Park & Sporthotelben.

Neves szakemberek a zsűriben

A Kupa fővédnöke Czunyiné-Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár, a zsűri elnöke Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa, a zsűrben pedig Polgár Judit (nemzetközi sakk nagymester, női sakkolimpiai bajnok), Facskó István (a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöki tanácsadója), Turcsányi-Szabó Márta (az ELTE egyetemi docense), Lux Ágnes (a UNICEF gyermekjogi vezetője) és Matolcsy Miklós (a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója) vettek részt. A díjakat átadta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

 

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermekek számára is lényeges legyen a globális célok elérése. Elengedhetetlen, hogy gyermekeink már az általános iskolában is találkozzanak a kérdéssel és külön öröm számomra, hogy a kis diákok is igen tájékozottak voltak a témát illetően. Az oktatási projekthez kapcsolódva az általános iskoláknak olyan tudáspróbát is meghirdettünk, amelynek egy digitális eszközökkel felszerelt okos tanterem a fődíja.” – mondta a verseny fővédnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Czunyiné Bertalan Judit.

Miről szól a PontVelem.hu program?

„Megtisztelő számunkra, hogy megszervezhettük a Világ Legnagyobb Tanóráját és az Okos Iskola Kupát. Külön nagy öröm, hogy a Kupán országszerte mintegy 1200 csapat vett részt, remek eredményekkel. A PontVelem Okos Program egy országos fenntarthatósági program általános iskolás diákoknak és tanáraiknak, bevonva a diákok szüleit is. (A program részei a BankVelem, a GyűjtsVelem, a SegítsVelem és a JátsszVelem – a szerk.) A PontVelem program értékes ajándékokkal játékos formában ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, a pénzügyi tudatosságra és a fenntartható életmódra, miközben hangsúlyozza az egymást segítő karitatív tevékenységek fontosságát. A Kupa is ezeknek a szellemében szerveződött és nagyon várjuk, hogy végre eldőljön, ki nyeri meg az Okos Iskola Kupát”- közölte Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. ” A pedagógusok nélkül nem működik ez a program- fejezte ki elismerését az ügyvezető. A program népszerűségét jelzi, hogy az Okos Iskola Kupához közel 1200 csapat csatlakozott, de folyamatosan várják az új érdeklődőket  a PontVelem Okos-programba is, általános iskolákból. A moderniskola.hu megkérdezte, hogy  mi motiválja a pedagógusokat, hogy ebben a programban részt vegyenek?

  • A program nagyon jó, a pedagógusok számára is fontos nevelési célokat segít megvalósítani, mint az előbb említett tudatosság, a jövőért való felelősségvállalás, a szolidaritás, együttműködés, előrelátás, önmérséklet. „- A pedagógusok a pontgyűjtő akciókban pontokat is kaphatnak a szervezői munkájukért, de nagyon szerények, és legtöbbször iskolájuk, osztályuk, alapítványuk és más, közösségi cél érdekében lemondanak a díjazásukról” – emelte ki Matolcsy Miklós a pedagógusok erényét.

Hogy hogyan folytatódik a program?

Az Okos Iskola Kupa döntőjének elején feltett kérdésre Matolcsy azt válaszolta, hogy a Kupadöntő most a legfontosabb! A távolabbi jövőre vonatkozóan pedig  a pontvelem.hu honlapon található meg a válasz, az eddigiek folytatása és az újabb események, valamint a sok-sok játékos programra lehet számítani, és bár több mint ezer hazai általános iskola, közel 35 000 diákja vesz részt a programban, várják az egyre több helyről érkező csatlakozókat

„Az UNICEF hisz abban, hogy a gyerekek, méghozzá a jogaikat ismerő és érvényesíteni tudó gyerekek, kulcsszereplők a Globális Célok elérésében”- mondta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság ügyvezető igazgatója.

„Meggyőződésünk, hogy a minőségi oktatás egyik alappillére a digitális írás- és olvasáskészség fejlesztése, melyben a Samsung SMART School kiválóan teljesít. A tabletek és okostáblák sorában a projekt lelke az oktatási modul, ami nemcsak a tananyag megreformálására, hanem a tanárok továbbképzésére is figyelmet fordít. Szeretnénk gratulálni a XIV. kerületi Jókai Mór Általános Iskola csapatának, az Okos Iskola Kupa győztesének, aki elnyerte a Samsung SMART School felszerelést iskolája számára”– mondta el Nyilas Orsolya, a Samsung kommunikációs vezetője.

Frissítés:

A fődíjat  a Zerge csapat nyerte el 2016. január 21-én, ők a XIV. kerületi Jókai Mór Általános Iskolából érkeztek,  háromfős csapattal.
A további nyertesekről itt lehet olvasni.

A fotón balról jobbra:

Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója,Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa, Kollárné Diczkó Zsuzsanna, a nyertes csapat felkészítő tanára,  Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöki tanácsadója, és a nyertes csapat tagjai: György Márk Attila, Budai Botond és Radenhausen Richard.

 

Előző cikkIngyenesen letölthető tanulmányok – a tehetseg.hu
Következő cikkEgy mesébe illő történet a Fillér utcából