Kezdőlap hírmozaik

    Mobidik Digitális Iskola

    Negyedik hete van úton a Mobidik, amely hatalmas sikert arat a gyermekek és tanáraik körében.  Ezen a héten, 2017. február 20-24-ig a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanulói kóstolhatnak bele a digitális tanterem érdekességeibe. A Mobidik segítségével a gyerekek a jövő digitális oktatási környezetében izgalmas tanórákon vehetnek részt. A diákok a modern felszerelés használata mellett számos különleges tananyaggal ismerkedhetnek meg, például nyomtathatnak 3D-ben, tanulhatnak LEGO robotikát, pénzügyi tudatosságot, programozást, megismerkedhetnek a fenntarthatóság fogalmával, de akár egy különleges biológia órán is részt vehetnek.

     Megérkezett a jövő, csúcstechnológiájú tanterem járja az ország általános iskoláit.  A Mobil Digitális Iskola (Mobidik) projekt Czunyiné Dr. Bertalan Judit kormánybiztos támogatásával a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében, a Digitális Mintaiskola projekt keretében indult útjára.

    1. októberében elfogadták Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját (MDOS). A stratégiában foglalt digitális fejlesztéseket megelőzően elindult a Digitális Mintaiskola projekt, amelynek keretében – az állami, civil és piaci szereplők összefogásával, 10-12 köznevelési intézmény bevonásával – történik a későbbi digitális fejlesztések technológiai, személyi és pedagógiai feltételeinek előzetes tervezése, kialakítása, finomhangolása és beválás-vizsgálata. A Mobidik esetén nem pusztán informatika oktatásáról beszélünk, hanem arról a szemléletváltásról, hogy a különböző tantárgyak miként oktathatók, tehetők izgalmasabbá, komplexebbé a 21. század eszközrendszerével és pedagógiai gyakorlatával.

    A Mobidik – Mobil Digitális Iskola egy minden digitális eszközzel felszerelt speciális irodakonténer, amely egy utazó high-tech tanterem és hétről hétre más városokban teszi megélhetővé a jövő oktatását a hazai általános- és középiskolák számára. A heti program tematikus blokkokra oszlik. Minden délelőtt 5 tanórában egy-egy adott témában kerülnek az órák megtartásra (programozás, pénzügyi ismeretek, fenntarthatóság, klasszikus tanórák (biológia, történelem, matek), stb.), minden délután egy-egy szakkör lesz (LEGO robotika, programozás-kódolás, 3D nyomtatás, stb.). A Mobidik nagyon izgalmas eszközrendszerrel van felszerelve, ami igen sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. A mindennapok iskolai felhasználásában végtelen szabadságot ad a diákoknak és tanároknak, hogy az adott óra igényeihez alakítsák a teret és használják a csúcsminőségű eszközöket. A foglalkozások alkalmával, a diákok által kitöltött kérdőíveknek köszönhetően, egyedülálló tanulmány készül a diákok fogyasztási szokásai kapcsán, általános kérdések, az internethasználat és digitális eszközök használatának tekintetében is.

    „Ebben a félévben az ország tizenöt pontjára jut el a Mobidik, egy mobil, a legmodernebb számítástechnikai eszközökkel felszerelt tanterem, amely Magyarország digitális oktatási stratégiájának bevezetését támogatja a köznevelésben „- közölte Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos a komáromi programindító eseményen.

    Nagy izgalommal és várakozással indítottuk útjára a Mobidik országjáró okos tantermet. A negyedik hét is nagy sikerrel zajlik, a gyerekek és tanáraik roppant módon élvezik a tanórákat. Az érdeklődés rendkívüli, mindenki szeretne bejutni a Mobidikbe, így a tanév végéig biztosan meg sem állunk. A program létrejöttében szerepet vállaló támogatóink minden köszönetet megérdemelnek.”- mondta el Matolcsy Miklós a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Mobidik program vezetője.

    További információk a Mobidik weboldalán találhatók.

    Előző cikkRendhagyó órák! – Pedagógusokat hív a Fővárosi Nagycirkusz-2017. FEBRUÁR 26. 15:00
    Következő cikkPreziX – prezentációs verseny: 21. századi képességek fejlesztése másképp