Kezdőlap jó példák

Ingyen letölthető prevenciós filmek osztályfőnöki órára (is)

A Forrás Gyermek- és Ifjúságvédő Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy új szolgáltatásként megnyitja a szakemberek és a közjó számára az iskolai drogprevenciós és bűnmegelőző, életvédő, valamint a kisgyermekkori módszertani filmjeit felhasználásra. Részletek cikkünkben!

Az elmúlt évtizedben közel 100 ezren keresték fel a Forrás Gyermek- és Ifjúságvédő Alapítvány oktató-nevelő filmjeit és honlapját. A digitális oktatás mindannyiunkat új kihívások elé állított. Ezért a Forrás Gyermek- és Ifjúságvédő Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy új szolgáltatásként megnyitja a szakemberek és a közjó számára az iskolai drogprevenciós és bűnmegelőző, életvédő, valamint a kisgyermekkori módszertani filmjeit felhasználásra. Az iskolai neveléshez készült drogprevenciós filmeket kiválóan használhatják pedagógusok, nevelők, védőnők, gyermekotthonok, és gyermekjóléti szolgálatok szakemberei. A kisgyermekkori módszertani filmeket pedig bölcsődei és óvodai nevelők hasznosíthatják munkájukhoz.

Ajánlás

„Sok filmet láttunk már az erőszakról és a drogozásról. Vannak olyanok, melyek hatnak ránk, és amelyek nem érintenek meg bennünket. Vannak, amelyek nagy kalandnak mutatják ezt, és vannak, amelyek elborzasztanak. Vannak, amelyek nevelni akarnak, és amelyek csak könnyű kikapcsolódást jelentenek.
Az itt látható filmek egyik iménti funkciót sem akarják betölteni. A képsorokból ugyan kibontakoznak történetek, életutak elemeit, folyamatát is látjuk, de kifejezetten filmes eszközök segítségével olyan hatások érik a befogadót, melyek továbbgondolásra késztetik, vagy sokszor érzelmi szinten ragadják meg. Tehát ezek a rövidfilmek nem érnek véget a képernyő elsötétülésével, bennünk tovább peregnek, nem hagynak békén. Akárcsak a probléma, a fiatalok droghasználata és az erről való gondolkodás, eszmecsere. Nem hagyni azt, hogy hozzászokjunk ehhez. A filmek lehetőséget adnak a néha nehezen induló beszélgetések beindulásához. Ajánlom mindenkinek.” – Dr. Szemelyácz János, pszichiáter-addiktológus

Kompetencia alapú oktatási programokhoz kapcsolódó filmek

„A filmek alkalmasak beszélgetések kezdeményezésére, jellemrajzok készítésére, a visel-kedéskultúra, és társkapcsolatok megbeszélésére. Az egyes filmek jól kapcsolódnak a kompetencia alapú oktatási program-csomagokhoz. Kiválóan használható a szociális, életvitel és környezeti kompetencia, valamint az életpálya-építési kompetencia területek fejlesztésében (önismeret, életcélok, társkapcsolatok).” – Kucsanda Ibolya és Görög Gabriella, Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja

Kép: Pixabay

Az oktató videók itt tölthetőek le, az alábbi témaköröket kifejtve:

  • drog, alkoholfogyasztás
  • az oktatási intézményekben történő bántalmazások megelőzése
  • diszkóbalesetek
  • függőség
  • hulladékgazdálkodás

Mindegyik videónál találunk egy letölthető szakmai ajánlást a feldolgozáshoz, valamint rádióriportot a prevenciós filmekről.

Kik tudják alkalmazni a filmeket?

  • oktatási-nevelési intézményekben tanító-nevelő pedagógusok és osztályfőnökök
  • gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök, iskolai drogügyi koordinátorok
  • fiatalokkal foglalkozó pszichológusok és drogpreventorok
  • védőnők, egészségnevelők, és minden olyan emberek, akik fiatalokkal foglalkoznak

Az Alapítvány honlapján módszertani filmeket is találunk:

  • szocializációra nevelés a bölcsődében
  • inkluzív nevelés a bölcsődében
  • a vizuáis önkifejezés előhívása
Kép: Pixabay

Köszönjük a Forrás Gyermek- és Ifjúságvédő Alapítvány engedélyét az anyagok közléséhez.

Az Alapítvány elérhetősége:

 

Előző cikkTapintható kémia – interjú
Következő cikkÁtfogó intézményfejlesztéssel a tanulói lemorzsolódás megelőzéséért