Kezdőlap jó példák

A Magyar Diáksport Napja

Az idén 2021. szeptember 24-re eső Magyar Diáksport Napján megvalósuló ESSD fókusztémája (ahogy minden csatlakozó országban) a gyermekek, tanulók egészséges önképe és mentális egészséges lesz.

Forrás: Pixabay

A 2020/2021. tanév rendjéről szóló EMMI rendeletben immár hivatalosan is témanapként jelenik meg a Magyar Diáksport Napja. (A Magyar Diáksport Szövetség [MDSZ] még 2018-ban kötött együttműködési megállapodást az Oktatási Hivatallal ennek érdekében, miután  az Országgyűlés 2017-ben egy határozatával minden év szeptemberének utolsó péntekét jelölte ki a Magyar Diáksport Napjává.

Amint az ismeretes, „már az Országgyűlés néhány évvel ezelőtti döntését is az alapozta meg, hogy a 2006-ban az MDSZ által elindított diáksportnap az elmúlt években európai kezdeményezéssé vált, és ma már több mint 40 európai országban szervezik meg szeptember végén a magyar jó gyakorlatból kinőtt Európai Diáksport Napját (European School Sport Day®, ESSD), mely évről-évre a testmozgással és az egészségtudatos életvezetéssel összefüggő fókusztémákat dolgoz fel”.

Idén tehát Európai Diáksport Napján, ahol Európa 38 országában több mint 2 millió diák sportol a magyar diákokkal együtt. Az elmúlt évek hagyományait folytatva a szervezők idén is meghatároztak egy fókusztémát a diáksportnapi aktivitásokhoz: Adj teret a mozgásnak! E jelszó keretében arra biztatják az iskolákat, hogy az intézmény külső és belső tereiben teremtsenek a gyerekeknek minél több kreatív, mozgásra alkalmas helyszínt – ezzel is segítve a diákokat a világjárvány okozta mozgásszegény hónapok után visszatérni a mindennapos aktivitásokhoz. (Tavaly a pandémia ellenére 38 országban 2 millió diák vett részt az Európai Diáksport Napján, és a magyar résztvevők is csúcsot döntöttek 1353 résztvevő iskolával!) Cél, hogy a diákok ezen a napon legalább 120 percet sportprogramokkal töltsenek.

A Magyar Diáksport Szövetség ezúttal is arra ösztönzi az iskolákat, hogy használják ki a tanév rendjében foglalt lehetőséget, és a tanítási órákat, valamint egyéb foglalkozásokat a Magyar Diáksport Napja – mint témanap – keretében szervezzék meg. A kapcsolódó közlemény szerint „az MDSZ bízik abban, hogy idén nem csupán a mindennapos testnevelésórákon, hanem más tanórákon is megmozdulnak az iskolások, hiszen az esemény idei fókusztémája kifejezetten a kreatív mozgásterek kialakítására hívja fel a figyelmet. Az MDSZ célja, hogy rámutasson: a mozgás lehetősége az iskolákban és azok környezetében mind térben, mind időben jóval bővebb annál, mint azt először gondolnánk. Ennek érdekében a Szövetség egy széles spektrumot felölelő ötlettárat is készített az intézményeknek, összegyűjtve számos nemzetközi jógyakorlatot arról, hogyan lehet az iskolai tereket mozgástérré alakítani, és a meglévő iskolai eszközöket új szemléletmód szerint felhasználni.

Forrás: https://www.essd.eu/ ; https://www.mdsz.hu/hir/mozgassuk-meg-a-gyermekeket-az-uj-tanev-elso-elmenysport-programjan/

Előző cikkAz Erasmus+ program eredményeit ünnepelték Budapesten
Következő cikkTanár Leszek Hallgatói Műhely – hamarosan a Modern Iskolában is!