Kezdőlap jó példák

Az „ismeretlen” Vízipók

A víz világnapja alkalmából ezúttal a híres magyar rajzfilmsorozatról gyűjtöttünk össze néhány kevéssé ismert érdekeséget. Például azt, hogy alapvetően nem is hagyományos értelemben vett mese: az ELTE Állatrendszertani Tanszékének docense volt az egyik alkotója és hogy különleges dramaturgiája révén valóban alkalmas a vízi világ bemutatására… Egy-egy epizód erejéig akár a tanteremben/csoportszobában is.

Filmkocka

„Néhány évvel ezelőtt különös élőlények tűntek föl a televízió Esti meséjében. Nem a hagyományos rajzfilmek bájos állatfigurái, hanem pókok, rovarok, puhatestűek. S a Bubóhoz, Vukhoz, Magilla gorillához szokott nézők mégis szinte azonnal megkedvelték ezeket az eddig csúnyának tartott, viszolygást keltő állatkákat. Különösen egy fülig érő szájú, sokszemű, csupaláb-testű, kedves »fickót« zártak szívükbe, aki légnadrágjában, sajátos lábmozgással föl-le liftezett víz alatti buborékkastélya és szárazföldi barátai között. A Vízipók, s vele egy nálunk meglehetősen új műfaj, a szórakoztatva ismeretterjesztő meserajzfilm meghódította a közönséget” – Írta Holló László 1983-as cikkében a Vízipók – csodapók című sorozatról.

A sorozat ötletgazdája, Bálint Ágnes dr. Kertész Györgyöt, az ELTE Állatrendszertani Tanszékének docensét kérte fel a figurák és a történet kidolgozására. Nem véletlenül: a Vízipók-történetekben a konfliktusok a természetben valóban meglévő összeütközésekre épülnek. A különböző vízi élőlények tehát anélkül sodródnak veszélybe, hogy cselekedeteiket valamilyen negatív tulajdonság vagy varázslat, netán természetfeletti erő motiválná vagy segítené. „S bár e biológiailag indokolt veszélyhelyzetek megoldása meseszerű, közben izgalmas jelenségeket látunk, érdekes természettudományos ismereteket hallunk.”

Mikulás Ferenc, a kecskeméti animációs műterem vezetője (ott készült a sorozat) a következőképpen fogalmazott egy interjúban: „Azt hiszem, a Vízipók, csodapók szakmai szempontból is teljesen újszerű. Nem kitalált mese, hanem természeti életformák megelevenítése. Tulajdonképpen ismeretterjesztő és oktató film, mely a természetvalós konfliktusait adja vissza, okolja meg rajzos történetekben. És mert megmutatja, megmagyarázza, mi miért van a természetben, például a pókok életében, egyben a természetvédelem eszköze is. Aki a mi filmjeinkben megszereti Vízipókot, a mozisztárt, az a valóságban sem ijed majd meg a búvárpóktól.”

A film főcímdala:

 

A rajzfilmsorozatról énekelt a 100 Folk Celsius Együttes is:

 

Természetesen van más típusú ismeretterjesztő filmünk is a vízipókról:

Szabó Lőrinc verse nyomán a vízipókról szóló versek sem ismeretlenek a magyar olvasók előtt – sőt, Halász Judit egyik lemezén is szerepel ennek zenés feldolgozása:

Rigós erdőben bujdosó nap,
napos fák közt arany rigók,
jó volna lenni csavargónak,
mint ott az a kis vízipók,
a vízipók a tó vizén –
jó volna futni könnyedén;
nyurga lábakkal futni, futni,
s mindig mindenütt célba jutni.

Előző cikkSzójátékok percek alatt
Következő cikk5tletek a következő nyelvórára