Kezdőlap jó példák

Nyári tippek, kihívások

A bakancslisták (nyári kihívások esetén „papucslisták”) olyan tevékenységeket gyűjtenek össze, amelyek új ötleteket adnak, segítenek strukturálni az időnket és gondolatainkat is. Mindezek mellett öngondoskodásra késztetnek – de erősíthetik a közösségeket is. Vajon miért?

Forrás: Pixabay

„Ki a felsorolás puszta élvezetéért állít össze listákat, ki a lista énekelhetőségének ihletésére, ki pedig ahogy az úgynevezett kaotikus felsorolásokban látjuk az egymással különösebb kapcsolatban nem lévő tárgyak összegyűjtésében talál gyönyörűséget” – írta Umberto Eco A lista mámora című könyvében. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy a nyár elején igen népszerű kihíváslisták mit üzennek számunkra.

Ötletbörze

Azok, akik elsősorban saját terveik, ötleteik regisztrálására használják, rájöhetnek, hogy mennyi mindent csinálhatnak a nyáron – és mennyi ötletük lehet erre. Számukra ez egyfajta gondolattérkép és ötletbörze is lehet. Vagyis a listázás során jönnek rá arra, mennyi lehetőség áll előttünk (például a nyár kihasználására), illetve hányféle dolgot próbálhatnak ki. Ilyenkor (a tapasztalatok szerint) többnyire azok az ötletek a legizgalmasabbak, amelyeket még sohasem próbáltunk ki – sokkal inkább azok, amelyeket már kipróbáltunk (sőt, akár rendszeresen csináltunk), de régen. Ezek sajátos „aha-élményeket” adnak: „tényleg, milyen finom volt!” „Milyen régen csináltam!” „De jó lenne megint!”

Tippek – másoknak

Van, akit a listagyártás folyamata abban segít, hogy ötleteket keressen (akár másoktól is). Ilyenkor az sem bűn, ha valaki „ötleteket csen” ismerőseitől, olvasmányemlékeiből, vagy éppenséggel a világhálóról, hiszen a tudásmegosztás ilyen esetekben is érvényesülhet. Olykor nemcsak konkrét tippeket, hanem új szemléletmódot, perspektívát is kaphatunk. (Nemcsak nyáron látogatható intézményeket, hanem nyári tenni-, vagy éppenséggel ennivalókat is.)

Osztálytermekben, táborokban

Mint láthattuk, a különböző kihíváslisták sok esetben jelenthetnek virtuális közösségi élményt. Érdemes kipróbálni (kihasználva az ötletbörze-jelleget) közösségben is. Ezekben a helyzetekben azonban nemcsak a közös ötletelés a fontos, hanem az is, hogy a megvalósítás is együtt történhessen – azaz mindenki számára elérhető és közösen teljesíthető legyen. Ha ez megvalósul, a „közösségi korlátok” ellenére a résztvevők fontos tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodnak. (Ne felejtsük el, hogy számos népszerű „nyári kihívás” eredendően közösségi élmény is egyben: ritkán szokott valaki egyedül szalonnát sütni, vagy éppenséggel labdázni a strandon… )

Néhány ötlet:

  1. Csöves kukoricát enni.
  2. Szalonnát sütni.
  3. Krétával rajzolni az aszfaltra.
  4. Megtanulni egy dalt.
  5. Sátorban aludni.
  6. Szabadtéri koncertet hallgatni.
  7. Vizet fröcskölni.
  8. Nyári hűsítőt készíteni.
  9. Labdázni a strandon.
  10. Túrázni.
  11. Esőben sétálni.
  12. Süteményt sütni.
  13. Kacsákat vagy halakat etetni.
  14. Nyári gyümölcsöket szüretelni – közösen.
  15. Megnézni együtt egy kiállítást.
Előző cikkFelsőoktatási felvételi: dokumentumpótlás és sorrendmódosítás július 7-ig
Következő cikk3+1 tipp gyermekeink digitális pénzügyi biztonságáért