Kezdőlap heti kitekintő

    „A gyermekversek használatra készülnek és nem a fióknak” – interjú

    Mai, visszatérő vendégünk Hétvári Andrea költőnő, akivel munkásságáról, betegségével vívott harcáról és Magyarország első és eddig egyetlen környezetvédelmi gyerekeknek szóló verseskötetéról beszélgetett Tóth Éva főszerkesztő.

    • Kedves Andrea, hosszú ideje ismerjük egymást, szakmai és személyes barátság köt minket össze, követem az utadat költőként és a betegséggel vívott harcban is. Milyen változások történtek az életedben az elmúlt 1 évben?

    Az elmúlt egy évben is sok volt a tündérmunka, vagyis az írnivaló a gyerekeknek, csak most nem a versek, hanem a mesék voltak soron. Készül egy új mesekönyv, illetve az elmúlt egy évben sikerült a Rímtündér Kiadó gondozásában kiadni régóta dédelgetett tervem és hosszan tartó munkám gyümölcsét a Zöld Versikék Óvodások c. kötetet. Szerencsére az állapotom is folyamatosan javul, az elmúlt héten már egy közel egy órás sétát tudtam tenni az erdőnkben, ahol utoljára 2017-ben jártam, és ahol ezúttal egészen közelről vörös mókust láttam. Sok még a tünetem, de határozottan javulok. Hat éve küzdök ezzel az alattomos betegséggel,  a krónikus lyme-kórral, ebből csaknem három évig voltam teljesen ágyhoz kötött beteg, de dolgoztam nagyon rossz állapotban is, akkor is, amikor felkelni sem tudtam az ágyból és akkor is, amikor hónapokig, évekig idegfájdalmaim voltak, mert a gyerekek a legfontosabbak, illetve az, hogy oda tudjam adni magamból, amit még mondani tudok és fontosnak érzek elmondani számukra. 

    Hétvári Andrea
    • Pár napja pont megosztottam veled, hogy első osztályos kislányomnak az egyik versedet („Szeptember”) adta fel a tanító néni kívülről megtanulni. Milyen érzés számodra az ilyen jellegű visszajelzés?

    Mindig rendkívül szívet melengető számomra, ha látom és tudom, hogy a verseim eljutnak a gyerekekhez. A gyermekversek használatra készülnek és nem a fióknak, ha fogalmazhatok így. Hiszem, hogy a vers, mivel nagyon gyorsan és könnyen tanulható, “tartósítja” a jót és a szépet valamint a belekódolt információkat. Ennél táplálóbb láthatatlan hamuba sült pogácsa nincs, amit oda tudunk adni a gyerekeknek és egy életen át elkíséri őket!

    • A nyár második felében jelent meg a Zöld Versikék Óvodásoknak c. köteted. Mennyiben mondható ez egyedülállónak? Kinek szól kötet és milyen téma nyomán?

    Ez a könyv Magyarország első és eddig egyetlen környezetvédelmi verseskötete gyerekeknek. Illetve nemcsak egy verseskötet, hanem segédkönyv is egyben az óvodadagógusoknak és tanítónéniknek, mert minden vershez ismeretterjesztő blokk is tartozik, ezeknek szakmai lektora Nagy Réka volt, az Ökoanyu-könyvek szerzője, akinek ezúton is óriási köszönet. Az ajánlott korosztály a 3-4 évesektől egészen a 7-8 évesekig. A kötet versei sorra veszik az összes létező környezetvédelmi témát a víztakarékosságtól, a szelektív hulladékgyűjtésig, a Föld órájától, a levegő szennyezéséig vagy az újrahasznosítástól a klímaváltozásig. A versek második fele pedig a közép-európai védett állatokról szól: a fecske, a gólya, a méhek a sün vagy a különböző bogár- és lepkefajták mind megjelennek a versekben. Az információs blokkok remek keretet szolgáltatnak egy óvodai foglalkozásnak, de egy iskolai környezetismeret órának is. Az informatív jellege mellett a könyvecske kiváló szemléletformáló is, hiszen a versekben leírt fontos dolgok észrevétlenül szivárognak be az apró szívekbe, és egy ilyen versesköteten felnövekvő ember egész más szemmel tekint majd élővilágunkra. Két évig gyűjtöttem, hogy az álom megvalósulhasson, a nyomdaköltséget támogatásokból sikerült fedezni, mert a válság közepén a kiadók mind úgy voltak vele, hogy egy sima mesekönyv jobban érdekli majd a szülőket, mint a környezetvédelem versekben. Nem volt igazuk, óriási az érdeklődés a Zöld Versikék Óvodásoknak c. könyvecske iránt, ha minden igaz, megyek majd vele televízióba és rádiókba is.

    (A kötet fő támogatói az UVZrt, az Andretti Cukrászda, a Gyöngyszem Montessori Óvoda, a Hangraforgó Együttes, a Vágta Lovasiskola és Pappné Domonkos Fanni és Papp Richárd és sok-sok kedves Olvasó, akiknek ezúton is hálás köszönet!)

    • Hogyan érdemes óvodapedagógusként a verseidet bevinni a csoportszobába? 

    A legtöbb visszajelzés mindig arról szól, vagyis a levelek, amelyeket az óvónéniktől kapok, hogy a verseim rendkívül könnyen tanulhatók és nagyon kedvesek, ezért kifejezetten vegyes csoportoknak is ajánlanám őket, mert a legkisebbek is meg tudják őket könnyedén tanulni, illetve olyan gyerekeknek, akik kevésbé kedvelik a verseket. Nem egy levelet kaptam az elmúlt években, hogy nem szavaló, kevésbé irodalomérzékeny gyerekek is folyékonyan és nagy kedvvel tanulták és mondták el szüleiknek az alkotásaimat. 

    • Mik a terveid a következő időszakra?

    Most épp egy különleges, speciális mesekönyvet írok egy országos cégnek, a részleteket még nem árulhatom el, de remélem, tudok majd segíteni és örömöt szerezni vele a gyerekeknek. Kracher Kati illusztrátorral immáron ez a második közös munkánk. Ezen kívül újabb verseskötettervek és mesekönyvkéziratok lapulnak a fiókomban és valószínűleg az óvodapedagógusoknak, tanítóknak is készülődik egy újabb szöveggyűjtemény, vagyis a tennivalók listája ezúttal is hosszú. Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a következő két évben állandó szerzője leszek az Óvodai Nevelésnek.

    • Így október közepén melyik versedet ajánlanád erre az időszakra?

    Szeretettel ajánlom például az Őszi falevélszámoltató, az Október című versem vagy az Őszi napsorolót, a Falevél című verset vagy a Süni ringatót vagy az Ősz, őszt amely utóbbiak Juhász Kata tündérhangján is meghallgathatók a youtube-on.

    Kép: Hétvári Andrea
    Kép: Hétvári Andrea
    Kép: Hétvári Andrea

    Hétvári Andrea korábbi írásai a Modern Iskola oldalán itt olvashatóak, munkássága nyomon követhető Facebook oldalán.

    Az interjút szerkesztette és tördelte Tóth Éva főszerkesztő.

    Előző cikkKonfliktuskezelés – tippek
    Következő cikk„A sikeres pályaorientáció egyik alappillére a munkaerőpiaci ismeret” – interjú