Kezdőlap hírmozaik

    Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015: Márton napi programok országszerte (x)

    Bár Márton napja november 11-én lesz, több múzeum már a november 7-i hétvégén várja változatos, Márton naphoz kapcsolódó programokkal a látogatókat. Érdemes felkerekedni, kihasználni az utolsó őszi hétvégeket egy kulturális – kulináris élvezetekkel teli kellemes kirándulásra.

    medium_szent-marton.jpg

    Programok országszerte a november 7- 8. hétvégére

    PANNONHALMA: SZENT MÁRTON ALAKJA – CSALÁDI PROGRAM

    A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság november 7-én szervez családi programot. „Lángolva fénylő levegőég útján…” távozott Márton a földi életből. De hogyan érkezett? Mit csinált itt köztünk 1700 évvel ezelőtt? Miért tiszteljük mind a mai napig? Ismerd meg életét az Apátság épületei között vagy akár a libajáték mezőin! A Pannonhalmi Főapátság védőszentje Szent Márton. Erős kötődését e helyhez jelzi, hogy az újonnan felszentelt bazilika altemplomában az ő ereklyéjét helyezték el. A Szent Márton-év kezdetén különösen előtérbe kerül személye. A rendhagyó tárlatvezetés egy rajzfilmmel kezdődik, majd a szentről készült ábrázolásokon keresztül mutatják be életét: megismertetik az egyes kódexek, könyvek lapjain előforduló Szent Márton ábrázolásokat. November 14-15-én pedig a felnőtteknek szerveznek érdekes programot, ahol az apátság pincészetének újborát is megkóstolhatják a résztvevők.

    SZENTENDRE: SZENT MÁRTON ÚJBORFESZTIVÁL ÉS LIBATOR
    medium_sz_k-053_1.jpg

    A Skanzen november 7 és 8-i programjában a Szent Márton legendájához kapcsolt hagyomány mellett az őszi bálok és mulatságok kapnak kulcsszerepet, ehhez kapcsolódnak majd a tárlatvezetések, kézműves és zenés programok. Lesz tánctanítás, mesét mondanak a gyerekeknek, ünnepi ételeket készítenek – a recepteket otthoni kipróbálásra is javasolják. Boros túrákat szerveznek, ahol kézműves családi pincészetek borai kóstolhatók meg a múzeumban. Este lámpás felvonulás és koncertek zárják a napot.

     

    SÓSTÓFÜRDŐ: MÁRTON-NAPI VIGASSÁGOK

    A Sóstói Múzeumfaluban november 7-én a jeles napi hagyományokat a látogatókkal közösen elevenítik fel úgy, hogy az érdeklődők kézügyességüket is próbára tehessék.
    „Márton alázatosságában rejtőzött ludak közé az őt püspökké szentelni kívánó küldöttség elől, azonban az állatok gágogásukkal csakhamar felfedték álcáját” ─ így tartja a legenda. Márton a koldusok és katonák védőszentje, s személyéhez napjainkra már elválaszthatatlanul hozzákapcsolódott a libalakoma és az újbor megízlelése is. Ilyesféle vigasságára várják a nagyközönséget november 7-én, 10 és 15 óra között.

     

    SZENNA: MÁRTON-NAP

    A szennai Skanzenben november 7-én a Márton napi szokások, hagyományok bemutatása mellett kiemelt szerepet kap a gasztronómia és az újbor, mindezt a helyi termelők és hagyományőrzők aktív bevonásával. Előadás, koncert, játék, kézműves programok várják látogatóinkat. Az idei Márton napon is a liba körül forog az élet a múzeumban. A nap folyamán a helyi borászok bemutatják az újbort, a vásárban eladásra kínálják portékáikat a helyi termelők, a látogatók Márton napi ételeket kóstolhatnak. A délután folyamán kicsiket-nagyokat bábszínházzal és koncerttel várjuk a Csökölyi portán. A bütyköldében ki-ki elkészítheti saját lámpását, játéklibáját.


    Programok országszerte november 11-14. között

     

    BERETTYÓÚJFALU: BERETTYÓSZENTMÁRTON NAPJA

    Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár Múzeum adatai
    2015. november 11-én, Márton napon Berettyószentmárton városrészen hagyományteremtő szándékkal ünnepséget szervezünk, ennek keretében múzeumpedagógiai foglalkozást is tartunk.
    November 11-én, Márton napon Berettyószentmárton városrészt ünnepeljük. Délelőtt Berettyószentmárton városrész iskolájában, a Hunyadi Mátyás Tagiskolában tartunk kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozást.

    KESZTHELY: MÁRTON-NAPI CSALÁDI DÉLUTÁN

    A Balatoni Múzeum november 14-én a Márton naphoz fűződő népi szokásokkal, hagyományokkal készül. A gyerekek gyöngyből, gipszből, agyagból és persze papírból alkothatnak libát.

    SZÉCSÉNY: SZENT MÁRTON-ÜNNEPI ŐSZI FESZTIVÁL A KUBINYI FERENC MÚZEUMBAN

    A Kubinyi Ferenc Múzeum és Krúdy Gyula Könyvtárban november 14-én a látogatók megismerhetik Szent Márton lúdját és a libakultuszt Szurdokpüspökiben. Vendég: Szurdokpüspöki; „Vendégség” – bujákiak, szandaiak búcsúünnepe Szent Mártonkor. Hagyományos templomozás, viseletek, ételek, mulatság; Szent Márton jeles napja – kultúrtörténeti vetített képes előadás.

    medium_liba_0.jpg

    PÉCS: MÁRTON NAP

    Családi programokkal készül a Janus Pannonius Múzeum november 14-én a Márton nap megünneplésére. A néphagyományok megjelenése Weöres verseiben – játékos foglalkozás és vetélkedő és/vagy az állatok téli álma – játékos foglalkozás és vetélkedő várja a családokat.

     

     

    A további részletekért érdemes ellátogatni a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos honlapjára: www.oszifesztival.hu.

    A Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője:

    A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

    Kapcsolódó cikkek: 

    Félidőben a 10. Múzeumok Őszi Fesztiválja (x)

    Bőség zavar nélkül – Tanárok Éjszakája a kapcsolódás jegyében

    Előző cikkPrievara Tibor forradalmi újítása az oktatásban (x)
    Következő cikkMit nyújt a pedagógusoknak az Erasmus+?(x)