Kezdőlap Jeles Napok

Petőfi – szabadon

A 2023-as év az egyik legjelentősebb és nemzetközileg is legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója. A legjelentősebb események (január 1., március 15.) ráadásul az év legelejére esnek – írásunkban ezért egy fontos segédletet mutatunk be: a Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális kiállítását.

Forrás: Pixabay

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2021-ben, a magyar kultúra napja alkalmából szabadon hozzáférhetővé tett – a 2023-ban esedékes, bicentenáriumi Petőfi Sándor-emlékév előzeteseként – számos Petőfi-relikviát. Így a költő eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit, a hozzá köthető relikviákat és műalkotásokat is. Olyanokat is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy egyáltalán léteznek: ilyen például a Nemzeti dal korabeli, német nyelvű változata (!), valódi cipruslombok Etelke sírjáról, sőt Petőfi Szendrey Júlia által hímzett házisapkája is. (Mindezekhez természetesen szakszerű tárgyleírás társul, bemutatva az adott tárgy irodalmi jelentőségét – még Petrovics István mészárosbárdjának esetében is!)

A gyűjtemény nem csupán adat- és dokumentumtár (jóllehet könnyen használható keresőfelülettel is rendelkezik) – a letölthető képek mellett ugyanis közérthető formában ismerkedhet meg a látogató a műtárgyak történetével, a hozzájuk kötődő érdekességekkel is.

Ez a virtuális gyűjtemény magas szakmai színvonalával, informatív jellegével és humorával jelentősen megkönnyítheti a találkozást a költő alakjával és műveivel, egyben segíti azokat is, akiknek az Emlékév során (bármilyen okból) hiteles, jó minőségű, szabadon megtekinthető és letölthető digitalizált muzeális anyagra van szükségük. A gyűjtemény nagyszerű inspirációkat ad egyéni gyűjtőmunkára, játékos feladatokra – vagy akár a megemlékezésre is.

A képek felhasználásánál természetesen ügyelni kell a vonatkozó jogszabályok betartására is:

  • a felhasználáskor fel kell tüntetni, hogy a kép a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből származik;
  • a képek felhasználása során azokat bármilyen módon megváltoztatni, módosítani, átdolgozni tilos;
  • a képek kereskedelmi célú felhasználása nem megengedett, a felhasználás jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálhatja.
  • A képek szerzői jogi szempontból szabad felhasználásúak, a felhasználás során a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 33. §-a szerint kell eljárni.

Az újabb kutatási eredmények iránt érdeklődő közönség számára egy rendkívül színes, több tudományterületet is érintő konferenciakötet válik online elérhetővé Kelj föl és járj, Petőfi Sándor! címmel.

Joggal írták tehát a kapcsolódó honlapra az Intézmény munkatársai: „a Petőfi Irodalmi Múzeum 200 Petőfi szabadon című kezdeményezése, mind pedig a Kelj föl és járj, Petőfi Sándor! című konferenciakötet hozzájárulhat ahhoz, hogy egy új Petőfi-arckép rajzolódhasson ki az Emlékév küszöbén – digitális tartalomként, bárhonnét és bárki számára elérhetően, szabadon.”

Forrás: www.pim.hu

A virtuális kiállítás megtekinthető: https://200petofiszabadon.pim.hu/?_ga=1.69442712.981766999.1646080217

 

 

Előző cikkBest of MI 3. – best of óvoda és alsósok
Következő cikkBest of MI 4. – best of gyógypedagógiai sorozat