Kezdőlap Jeles Napok

Petőfi-animációk és bábfilmek

A nemzeti ünnep és a Petőfi-emlékév alkalmából a Nemzeti Filmintézet számos kapcsolódó filmet tesz elérhetővé. Írásunkban ezúttal a most, illetve közeljövőben elérhető animációs filmekről kerestünk információkat.

Forrás: filmkocka

„Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témája kezdettől fogva, minden korszakban foglalkoztatta a filmalkotókat. Sokféle eszközzel és műfajban közelítettek a témához, elevenítették meg a filmvásznon a legendás személyiségeket és eseményeket. A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum most 23 filmből álló ajánlattal járul hozzá a Petőfi 200 emlékév gazdag kulturális kínálatához” – olvasható a Nemzeti Filmintézet honlapján.

A legkisebbek (és szüleik, pedagógusaik) számára vélhetően az animációs filmek jelenthetik a kapcsolódási pontot az évforduló méltó megünnepléséhez. Ezek az anyagok sajátos művészi eszközökkel dolgozzák fel Petőfi munkásságának egy-egy szeletét: a kapcsolódó adatok és segédletek az idősebbek számára is izgalmas kulcsot kínálnak az életmű jobb megismeréséhez.

A HELYSÉG KALAPÁCSA

Petőfi Sándor vígeposzának ötletes, animációs feldolgozása Lisziák Elek 1975-ös alkotása révén népi motívumok és a modern festészet elemeinek felhasználásával, kizárólag vizuális eszközökkel. A falu kovácsát ellenségei bezárják a templomba, mert el akarják hódítani tőle szerelmét, a kocsmárosnét. A kovács kiszabadul, tetten éri a csábítót és parázs verekedés támad. Végül megérkezik a falu bírája és igazságot tesz.

Elérhető: 2023. április

ARANY LACINAK

Dékány Ferenc kisfilmjében Petőfi Sándor költeménye egy gyönyörű 19. századi, tükrös fedelű kötetből bújik elő. A vers a népművészeti illusztrációi formálódnak rajzfilm figurákká, kedves mondókája pedig Domján Edit hangján szól. A filmet Petőfi mellett az ő emlékének is szentelték az alkotók.

Elérhető: 2023. március

JÁNOS VITÉZ

Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott nagyszabású János vitéz feldolgozásával indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása. A népművészetet és a szecessziót egyedi módon ötvöző, színpompás zenés rajzfilm Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. Ez volt Jankovics Marcell életművének első olyan darabja, amelyben a magyar kultúra évszázados értékeit ülteti át rajzfilmre. Bemutatásának évében több mint másfél millióan váltottak rá jegyet, és azóta is a magyar nézők egyik kedvence.

Elérhető. További információk, felvételek és tanári segédlet: itt.

MEGY A JUHÁSZ SZAMÁRON

A háború utáni bábfilmgyártás első alkotása, amely a zuglói Filmgyár egyik melléképületének garázsában készült. A tízezer kockás animációs kisfilm alkotója Olcsai-Kiss Zoltán szobrászművész volt, aki a magyar bábfilmgyártás újjászervezésén dolgozott ekkoriban. A Petőfi tizenhatsoros verséből készült alkotás a centenáris év keretében került filmszalagra és jutott el a mozikba sok más, 1848 századik évfordulójára emlékeztető filmalkotással együtt.

Elérhető: 2023. május

Bővebb információ: itt.

Előző cikkEgy dadaista játék a költészet világnapjára
Következő cikk8 ötlet a ChatGPT használatára a tanítás során