Kezdőlap Jeles Napok

PetőfiProgramok

Közeledik Petőfi Sándor 200. születésnapja. Honnan tájékozódhatunk a kapcsolódó programokról? Hogyan kapcsolódhatnak az emlékévhez azok, akik kevéssé érdeklődnek az irodalmi programok iránt? Írásunkban ilyen és hasonló kérdésekre keresünk választ.

reprodukció – részlet

Petőfi születésével új korszak kezdődött, noha akkor még senki nem sejtette, hogy a téli hidegben világra jött fiúcska úgy vonul be a történelembe, hogy kétszáz évet átívelő példaként áll ma is előttünk. Pedig példakép! Ezt szeretnénk tovább erősíteni változatos megyei programokkal, egyedülálló élményekkel és színes kavalkáddal 2022 és 2023-ban is, hogy Petőfi még inkább élő példakép lehessen mindannyiunk számára.”

Az idézett szöveg a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság honlapján. Nem véletlenül itt, hiszen Petőfi Sándor életének fontos és szeretett állomása volt szülőhelye, az Alföld – erről az egyik legnagyobb, legismertebb és máig az egyik legnépszerűbb költőnk verseit olvasva bárki meggyőződhet. Nekik mindenképpen érdemes felkeresni az Emlékbizottság honlapját vagy Facebook-oldalát.

De azoknak is, akik idegennek érzik a közel 200 éves verssorokat. Részint azért, mert a honlapon számos érdekességet talál (például interjúkat arról, hogy hogyan látja ma az utca embere Petőfit, vagy leírást a költő kedvenc ételeiről, italairól). A FB-felületen még az is kiderül, hogy miért itta a kávéját tejföllel és hogyan segíthette balkezessége a harctéren.

A jelzett fórumok számos egyéb programról is hírt adnak. Külön figyelmet érdemelnek a különböző tematikus túraútvonalak. Ezekkel vélhetően azok is könnyebben megszólíthatók, akiket elsősorban a természet közelsége vonz. Egy-egy ilyen túra természetesen nem igényel irodalmi előképzettséget, de számos élményt ad:

„Légy kezdő vagy haladó túrázó, Bács-Kiskun megyében megtalálod a számodra ideális útvonalakat. Járd be az Alföld vadregényes tájait, a tengersík vidéket, ahol ég és föld összeér. Ismerd meg a pusztai pásztoréletet, a folyók árterének világát, vagy töltődj fel a mezővárosok építészeti remekeivel, amelyek borostyánkövekként őrizték meg a 19. századi magyar építészet formavilágát. Ha pedig kulináris kalandokra vágysz, kóstolj bele az egyes tájegységek gasztronómiai különlegességeibe. Kövesd Te is utamat (buzdítanak a szervezők a költő nevében), ahol egykor a vidéket jártam, a tájat, melynek szépségét hallhatatlan verssorok idézik.”

A honlap szerkesztői láthatóan több generációt igyekeztek megszólítani. Ennek fényében a honlap szövegeit is gyakran az ünnepelt szemszögéből ábrázolják, például a következőképpen:

„200 éve születtem, ez idő alatt sokat változott a világ, a haza és szülőföldem is. Közös időutazásra hívom a nézőket. Éld át velem nemzetünk elmúlt két évszázadának viharos és felemelő eseményeit melyek, akár egy-egy pillanatfelvétel, élnek szívünkben, határozzák meg gondolkodásunkat, cselekedeteinket. Kalandra fel!”

 

https://www.petofi200.hu/

https://www.facebook.com/petofi200emlekev

Előző cikkBest of MI 4. – best of gyógypedagógiai sorozat
Következő cikkBest of MI 5. – best of jó gyakorlatok