Kezdőlap vezetés

Több új ökoiskola nyerte el a címet

Az Ökoiskola és az Örökös Ökoiskola címpályázatokat 2015-ben is Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) , melyre háromszor több iskola jelentkezett az előző évekhez képest. Az ünnepélyes oklevélátadót 2016. január 30-án a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban rendezte meg az OFI.

A 2015. szeptember 30-ai határidővel zárult Ökoiskola címpályázat soha nem látott érdeklődést hozott: a korábbiaknál háromszor több iskola nyújtotta be pályázatát. Mindez azt mutatja, hogy a magyar iskolák kiemelkedően fontosnak tartják az egész iskolás környezeti nevelés ügyét. Így járulnak hozzá az ENSZ által elindított Globális Cselekvési Programhoz (GAP), mely a 2005–2014 között zajló Fenntarthatóságra Nevelés Évtized munkájának folytatásaként valósul meg.

Ki kaphat ilyen címet?

Az Ökoiskola és az Örökös Ökoiskola cím azon nevelési-oktatási intézmények elismerése, melyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként, ún. „egész intézményes” megközelítésben foglalkoznak a fenntarthatóságra neveléssel: a környezeti és egészségneveléssel, a helyi közösségek számára fontos hagyományok ápolásával, a környezettudatos intézmény működtetésével. Az Ökoiskola címet 2005-ben hozta létre hivatalosan az Oktatási Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, amelyet 2011-ben az Örökös Ökoiskola Cím követett. A 2015. évi oklevélátadót az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Földművelésügyi Minisztérium és a Svájci–Magyar Együttműködési Program támogatja.

Közel 900 iskolához csatlakoznak

2016 januárjáról az ökoiskolák száma megközelíti a kilencszázat. Az Örökös Ökoiskola címet 83 intézmény vezetője veheti át a rendezvényen Kőrösi Csabától, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság igazgatójától. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár (EMMI) és Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár (FM) adja át a díszokleveleket annak a 61 intézmény képviselőjének, akik második alkalommal is elnyerték az Ökoiskola címet, míg az új 212 ökoiskola vezetőinek Sipos Imre helyettes államtitkár (EMMI), dr. Rácz András helyettes államtitkár (FM) és Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója nyújtja át a címek elnyerését megtestesítő okleveleket.

Forrás: OFI

 

FORRÁSOktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Előző cikkHogyan készüljünk az óvodai tanfelügyeleti látogatásokra?
Következő cikkIngyenes múzeumlátogatás a Néprajzi Múzeumban