Kezdőlap vezetés

A KRÉTA rendszerről – az iskolai adminisztráció újdonságai

2016 nyarán bevezették a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert (továbbiakban: KRÉTA), amely egy olyan új online felület, amelyen keresztül kényelmesebbé és pontosabbá válhat az iskolai adminisztráció. Ezt mutatjuk be a klik.gov.hu -ról származó cikkben.

kretaA 2016/2017. tanév során a KRÉTA rendszer egyes moduljait minden Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (a továbbiakban: KLIK) fenntartásában lévő intézmény használja, az előírt adatszolgáltatásokat a rendszeren keresztül végzi el.

A KRÉTA előnyei, sajátosságai
A köznevelési intézmények részére az állam korlátlan felhasználói licenccel rendelkezik, így számukra ezeknek a rendszereknek a használata térítésmentes. A KRÉTA terméktámogatási szerződéssel rendelkező fenntartói – így a KLIK is – rendelkeznek állandó jogszabálykövetéssel, szakmai segítséget nyújtó ügyfélszolgálattal, rendszermentésekkel, üzemeltetési szolgáltatásokkal.
A rendszer minden köznevelési intézménytípusban alkalmazható, így óvodákban, általános és középfokú iskolákban, kollégiumokban egyaránt, de az alapfokú művészeti iskolákban és a speciális köznevelési intézményekben is. Kezeli a pedagógusok teljes munkaidő elszámolását, valamint tartalmaz egy hitelesített iktató- és iratkezelő rendszert is. Felhasználóbarát, a diákok és szülők számára is biztosítja az állandó tájékoztatást, képi megjelenése modern, letisztult, könnyen átlátható.

Hirdetés

Képzések is elérhetők
A szoftver használatának megismerését online képzések segítik, melyek közül a pedagógusoknak szánt e-learning oktatóanyagot az Oktatási Hivatalnál a szolgáltató cég akkreditáltatta, így elvégzéséért 30 kreditpont jár bármely pedagógusnak a továbbképzési rendszerben. Az e-learning képzést az elmúlt három hónapban már több, mint 10.000 felhasználó végezte el.
A rendszer üzemeltetéséről a KLIK központilag gondoskodik a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. architektúráján.
A KRÉTA rendszer elektronikus napló moduljának használata nem kötelező, de amelyik iskola kéri, hozzáférést kap a modul használatához. Az elektronikus napló modul bevezetése a tanév során bármikor kérhető.
A KRÉTA rendszerrel kapcsolatos bővebb információ a http://ekreta.hu/ weboldalon található.
A KLIK intézményei részére az ügyfélszolgálat az enaplo@klik.gov.hu e-mail címen érhető el.

 

forrás: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Klik.gov.hu