Kezdőlap hírmozaik

    Árkorlát a tankönyvpiacon

    Árkorláttal akadályozza meg az oktatási szaktárca, hogy az idén jelentősen emelkedjenek a tankönyvárak. Az általános iskolát most megkezdő gyermekek tankönyvcsomagjának ára 6482 forint, a nyolcadikosoké pedig 10 840 forint lesz.


    Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány 20 százalékkal, 10 ezerről 12 ezer forintra emelte az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók számára igényelhető normatív támogatás összegét, azt rászorultság alapján lehet igényelni az oktatási intézményektől. Megszűnt viszont a minden tanuló után igényelhető ezer forintos általános állami hozzájárulás.


    A szaktárca tervei szerint a mindenki számára érvényes kerettanterv bevezetésével drasztikusan lecsökken majd a hivatalos tankönyvlistára kerülő kötetek száma. Gloviczki Zoltán szólt arról is, hogy a tartós tankönyv rendszerének bevezetését tervezik. Eszerint a tankönyv könyvtári tulajdonban lenne, ettől ingyenesen és több évig használhatóvá válna.

    Kérdésünkre a helyettes államtitkár elmondta, hogy a tartós tankönyv fogalma és használatának gyakorlata lehetőségként szinte valamennyi nyugat-európai országban létezik, Ausztriában és Németországban általánosan elterjedt a kölcsönzés rendszere. Mindenütt adott a vásárlás lehetősége is, melyet természetesen mi is biztosítunk majd – tette hozzá Gloviczki Zoltán.

    A tankönyvjóváhagyás és ellátás rendjének megváltoztatása a 2013-as évtől várható.

     

    Előző cikkNetre fel!
    Következő cikkiEducate