Kodályra emlékezve

    December 16-án este a Régi Zeneakadémián ünnepi hangversenyt rendeznek Kodály Zoltán műveiből, emlékezve arra, hogy a zeneszerző-pedagógus 1882. december 16-án született. Az esten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt és mostani növendékei lépnek fel.

    Kodály második vonósnégyesét a nemrég diplomázott Accord Quartet szólaltatja meg . A Sírfelirat című zongorakompozíciót Vida Mónika Ruth játssza, Vörös Szilvia Gundel-díjas operaszakos hallgató két dalt énekel, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus pedig Erdei Péter vezényletével kórusműveket ad elő.Az egyetem legszebb és legfontosabb hagyományai közé tartozik Kodály születésnapjának megünneplése – emelte ki a Batta András rektor. Már Kodály életében szokás volt, hogy a hozzá közelállók, volt tanítványok, gyermekek, karok felkeresték köröndi lakásban és énekelve köszöntötték a mestert.
    A halála után nagy dalos ünnepeket szerveztek e napra. „Mi is tartottunk már nagyobb koncerteket, mivel azonban a Liszt Ferenc téri épület felújítása folyik, szerényebbek a lehetőségeink. Liszt Ferenctől kaptuk a Zeneakadémiát, az alapítást, a művészi mércét, a tehetség iránti nyitottságot. Kodálytól pedig magát az oktatás szellemiségét, azt a karizmát, amely az egyetemet máig vonzóvá teszi, ezt a tradíciót folytatni kötelességünk” – fűzte hozzá a rektor.

    Előző cikkZaklatás a világhálón
    Következő cikkBővül jövőre az MTA kutatóprogramja