Kezdőlap osztályfőnök

Zaklatás a világhálón

A szakemberek világszerte ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek az interneten terjedő erőszak kapcsán- derült ki az UNICEF budapesti rendezvényén. A magyar fiatalok az átlagnál több információt osztanak meg magukról a világhálón.

László Miklós szociológus, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat „Safer Internet” programjának kutatási eredményeit összegezve elmondta: a magyar tizenévesek csaknem egynegyedét érte már online zaklatás. Kiderült az is, hogy átlagban a magyar gyerekek teszik közzé magukról a legtöbb információt. Problémát okoz, hogy az okostelefonok terjedésével szinte teljesen ellenőrizhetetlen lett az, hogy a fiatal mennyi időt  internetezéssel és milyen oldalakat látogat. A gyermekek érdeke tehát, hogy ismerje a nethasználat veszélyeit, a szülő és a pedagógusok feladata az, hogy megtanítsák a gyerekeket elővigyázatosan használni a világhálót.

A Kék Vonal Alapítvány internet-biztonsággal kapcsolatos tanácsadást nyújt fiataloknak. Az alapítvány programjában részt vevő Senkár Éva elmondta: az iskolában zaklatott gyermekeket legtöbbször ugyanaz bántalmazza, mint az interneten. A szülőknek viszont kis rálátásuk van ezekre az esetekre, hiszen a kamaszok inkább a kortársaikhoz fordulnak segítségért. Minden ötödik magyar gyermeknek volt része bántalmazásban az elmúlt egy évben, ebből minden tizenhatodik eset az interneten történt – hangsúlyozta Senkár Éva az alapítvány kutatásaira hivatkozva. A tizenévesek képen is megörökítik, majd megosztják szexuális élményeiket a világhálón.

Szabó Henrik, az ORFK bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztályának képviseletében  a szülői felügyelet fontosságát hangsúlyozta, illetve azt, hogy a szülőknek elsősorban tájékozódniuk kell arról, mit akarnak korlátozni, továbbá kiemelte az internetes szűrőprogramok fontosságát is. Az online zaklatások ritkán jutnak el a rendőrségig, mert a „sértettek” sok esetben szüleiknek sem jelzik azokat – mondta Szabó Henrik.

Lux Ágnes, az ombudsmani hivatal gyermekjogi projektvezetője arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy sok iskolában nincs gyermekpszichológus, akivel az ilyen eseteket is megbeszélhetnék a fiatalok. Kiemelte továbbá, hogy a különböző szervezetek kutatási eredményeit el kell juttatni a döntéshozókhoz, hiszen azok fontos alapot jelentenek a megelőzés terén.

Előző cikk30 000 euró díjazású pályázat építészhallgatóknak
Következő cikkKodályra emlékezve