30 000 euró díjazású pályázat építészhallgatóknak

    2004-ben a természetes fény jótékony hatásait és építészeti alkalmazási lehetőségeit kutatva indította útjára kezdeményezését a VELUX Cégcsoport, a Nemzetközi VELUX Díjat építészhallgatók számára. A minden második évben meghirdetett pályázatra regisztrálni 2012 februárjáig lehet.

    2010-ben a megmérettetésre 55 országból közel 700 pályázat érkezett, 15 hazánkból. A korábbi két pályázaton pedig magyar díjazottak is szerepeltek. A 30 000 euró összdíjazású pályázat célja a hallgatók ösztönzése, hogy minél mélyrehatóbban ismerjék meg a napfényben rejlő építészeti lehetőségeket. A nemzetközi zsűri elismert építészekből és építőipari szakemberekből áll.

    Minden második évben hirdetik meg építészhallgatók számára a Nemzetközi VELUX Díjat, amelyre a világ építésziskoláinak diákjai és tanárai közösen jelentkezhetnek. A pályázat témája „A jövő fényforrása”, mely  a természetes megvilágítás lehetőségeire, fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint arra ösztönzi a hallgatókat, hogy mélyrehatóbban is megismerjék alkalmazását az építészetben.

    A hagyományokat követve a pályázatokat 2012-ben is nemzetközi építészekből és építőipari szakemberekből álló szakmai zsűri bírálja majd el.
    A 30 000 euró összdíjazású „megmérettetésen” a hallgatókon túl a nyertes projektek tanárai is díjazásban részesülnek. A verseny az Építészek Nemzetközi Szövetségével (UIA) és az Európai Építészeti Oktatási Szövetséggel (EAAE) együttműködésben zajlik.

    A VELUX Cégcsoport a fenntartható életmód elkötelezett híveként nemzetközi pályázata tekintetében is arra bátorítja a hallgatókat, hogy a projektek során is bátran alkalmazzanak a fenntarthatóságot szem előtt tartó megoldásokat és megvalósítási lehetőségeket. S legyen szó akár újépítésű vagy felújított épületekről, városi vagy vidéki környezetről, találják meg az adott keretekben rejlő lehetőségeket.
    A pályázatra regisztrálni 2012 februárjáig lehet, a pályamunkák beküldésének határideje 2012. május 7. Ezt követően a zsűri elbírálja a beérkezett projekteket, végül októberben egy nagyszabású rendezvény keretein belül kerülnek kiosztásra a díjak.

    Előző cikkDigitális Nemzedék
    Következő cikkZaklatás a világhálón