A tanév itt kezdődött!

    Rendkívül nagy érdeklődés kísérte a magazinunk által szervezett kétnapos országos szakmai tanévnyitót, amelyre a nyári szünet utolsó napjaiban, augusztus 30-31-én a budapesti SYMA csarnokban került sor.

    A Modern Iskola magazin az oktatáspolitikai kormányzattal, szakmai intézményekkel és szervezetekkel, valamint az oktatási piac beszállítóival együttműködve tíz helyszínen tíz különféle programelemmel – konferenciákkal, szekciókkal és a HunDidac 2012 taneszköz-kiállítással – várta az oktatási szakembereket.

    A két nap során az ország minden részéből érkezett közel 2800 intézményvezető, tanár, tanító, óvodapedagógus összesen 74 előadásból választhatott, és 44 kiállító, illetve támogató cég és szervezet képviselőivel találkozhatott.

    A köznevelési rendszer legfontosabb változásait foglalta össze az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság, az Oktatási Hivatal és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet első napon tartott szakmai konferenciája. Az „1017. magyarországi tanévet” köszöntötte nyitó előadásában dr. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Az idei tanévkezdéstől, illetve a 2013. január 1-jétől esedékes változásokat ismertetve kitért arra is, hogy az új oktatási törvények megalkotása a megújulást, a minőség javítását, a versenyképesség biztosítását, a nemzeti középosztály megerősödését, az igazságosságot, egyenlőséget és gazdaságosságot szolgálják.

    A fenntartói rendszer átalakításáról dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár, míg a szakmai ellenőrzési rendszerről dr. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke tartott előadást. Az új Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek legfontosabb elemeiről az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, dr. Kaposi József tájékoztatta a jelenlévőket.

    A délelőtti előadássorozatot követően a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, Ókovács Szilveszter számolt be a 2012/13-as évad gyermek- és ifjúsági programjairól, és „hívta meg” Magyarország összes kilencedik osztályos tanulóját szaktanárával együtt a 2013 májusától az Erkel Színházban induló OperaKaland című programra.  Az Operaház idei első premierjéből, a Hunyadi Lászlóból Szakács Ildikó operaénekesnő adta elő Gara Mária áriáját.

    A megnyitón Somoskői Gábor, a Modern Iskola magazint kiadó Geopress Zrt. vezérigazgatója és Környei László, a HunDidac Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket. „Itt az idő!” címmel tartott előadásában Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási üzletágvezetője az idei tanévkezdésre időzített két új fejlesztésüket – az ingyenesen elérhető Digitális Oktatási Alapcsomagot és a tankönyvvé nyilvánított, Okos Doboz digitális feladatgyűjteményt – mutatta be.

    Az első nap délutánján a Nemzeti Tankönyvkiadó hagyományos tanévnyitó konferenciáját Kiss János Tamás vezérigazgató nyitotta meg, és adta át a Centa Közép-Európai Tanárakadémia Egyesület díját Baloghné Biró Mária kaposvári középiskolai tanárnőnek. Ezt követően két párhuzamos szekcióban tartott előadást az érzelmek logikájáról Mérő László matematikus, a pedagóguspálya értékeiről, lehetőségeiről, veszélyeiről Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a Nat, valamint a kerettantervek nemzetiségi nevelésben betöltött szerepéréről pedig Kraszlán István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője. A digitális tanulásról és az innovatív eszközökről informálódhattak az érdeklődők a kiadó IKT igazgatója, Racskó Péter és a Microsoft képviseletében Merényi Ádám közös előadásán. Arató Ferenc tanársegéd és Auth Andrea tanító pedig egy forradalmian új matematikai fejlesztő eszközt mutattak be.

    Ezzel párhuzamosan zajlott a Közoktatási Szakértők Országos Egyesületének szekciója, amelyen Bella Tibor elnök a szakértői rendszer megújulásáról tájékoztatta a résztvevőket. A délután folyamán az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében két további szekcióra is sor került. Az Alternatív vitarendezés projekt kertében a Káva Kulturális Műhely Akadályverseny címmel 15-16 évesekkel megvalósított komplex színházi nevelési programjáról készült dokumentumfilm volt a konfliktushelyzetekről, felelősségvállalásról tartott szakmai beszélgetés kiindulópontja. A Nemzeti Tehetség Program céljainak és eredményeinek ismertetése mellett pedig bemutatkozott a Nemzeti Tehetségfejlesztési Központ és az Országos Tudományos Diákköri Tanács Titkársága, valamint az Arany János programokról is átfogó tájékoztatást kaptak a jelenlévők.

    A tanévnyitó rendezvény második napján az Alternatív vitarendezés projekt egy másik szekciójára is sor került, amely az konfliktuskezelés iskolai alkalmazásáról és tapasztalatairól adott összegzést.
    Ugyancsak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében hat párhuzamosan zajló szekció-előadásokon ismerhették meg a pedagógusok a Nat valamennyi műveltségterületére vonatkozóan a fejlesztési feladatokat és a tantárgyi kerettanterveket.

    A köznevelés fejlesztése érdekében kiírt pályázati lehetőségekről tartott egész napos konferenciát az Oktatási Hivatal és az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. A rendezvény előadói és a kerekasztal-beszélgetések résztvevői átfogó képet adtak a már zajló, illetve most induló uniós projektekről és infrastruktúra-fejlesztésekről.

    A Műszaki Kiadó hetedik, idén a matematika és a természettudományok oktatására fókuszáló interaktív tábla konferenciáját szintén az országos szakmai tanévnyitó keretében rendezte. A megnyitón Orgován Katalin ügyvezető igazgató hirdette ki az eTanárikar online közösségi oldal pályázatának nyerteseit: az Év Online Közösségi Iskolája 2012-es címet a Makói Általános Iskola kapta, az Év Online Közösségi Tanárának Dérné Veresegyházy Erikát, a Szalkszentmárton Községi Önkormányzat Petőfi Sándor Többcélú Közoktatási Intézmény Általános Iskola pedagógusát választották meg.  
    A idei konferencián több mint 30 gyakorló pedagógus tartott előadást, és mutatta be legjobb gyakorlatát, módszerét az interaktív táblás oktatásra. A résztvevők elsőként itt ismerhették meg a kiadó új fejlesztését, az órai felkészülést megkönnyítő OK! Tanársegéd Online Könyveket.

    A szakmai programokon kívül a résztvevők a HunDidac 2012 taneszköz-kiállítás keretében 40 cég és szervezet az idei tanévre kínált újdonságaival, szolgáltatásaival ismerkedhettek meg a tanévnyitó rendezvény mindkét napján. Sok kiállító szervezett standján workshopokat, hirdetett egyedi akciókat, tartott ajándéksorsolást a résztvevők között 

     

    „A tanév itt kezdődik” Országos Szakmai Tanévnyitó rendezvényen elhangzott előadások anyagai itt érhetők el.

    Az augusztus 30-i EMMI konferencia felvétele itt tekinthető meg.

    A rendezvényen készül fotók a képgalériában találhatók.  

     

    Előző cikkL. Ritók Nóra: Tanoda
    Következő cikkSzakma nélkül sehová nem mehetnek