Kutatók Éjszakája – Tudomány fesztiválköntösben

    Egész Európában egy napon, 2012. szeptember 28-án tartják az Európai Kutatók Éjszakáját – a rendezvény Budapest mellett 29 városban, illetve 32 európai ország, 320 városában zajlik párhuzamosan.

    Az egész éjszakás esemény – amelyet idén is a Tempus Közalapítvány koordinál a magyarországi rendezvényeket számos felsőoktatási intézménnyel és kutatóintézettel együttműködve – célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

    Izgalmas programok mutatják be a tudományos módszereket és eredményeket – érthető, élvezhető, szórakoztató formában. A látogatók idén is megtudhatják, kik állnak a sokszor látványos, ám valójában komoly felkészültséget és kreativitást igénylő fejlesztések, kutatások mögött. A szervezők az ismeretterjesztés szórakoztató módját választják a tudományok népszerűsítésére: jövőkutatás, fényorgona, sebészeti boncolás, vezető nélküli légijárművek – csak néhány az éjszaka évek óta legkedveltebb programjai közül. 

    A Kutatók Éjszakája központi programjának 2012-ben a Műjégpálya ad otthont. A programok már délután három órától elkezdődnek, és tartanak másnap hajnalig. Az izgalmas előadások mellett számos workshop és interaktív műhely várja majd a látogatókat.
    Találkozhatunk például Budapesti Corvinus Egyetem Növénykórtani Tanszékével, melynek programjain a gyerekek is kipróbálhatják, milyen igazi kutatónak lenni. Kórokozók, gyümölcs DNS házilag, kutatóállomások, Növénydoki oklevél.
    Az ELTE Kőzettan-Geokémia Tanszék Vulkanológia csoportja a vulkánok világába kalauzol: vulkánkísérletek, vulkánkitörések zajlanak majd egész nap a Műjégen.
    A „Mókás Fizika” programon pedig, tudományos interaktív játékokat próbálhatnak ki a résztvevők.
    Az Erasmus program 25. születésnapja alkalmából indított Erasmus Szabadegyetem évadnyitó előadása is itt kap helyet.

    Hogy milyen programok lesznek még, melyik programra kell előzetesen regisztrálni, kiderül a www.kutatokejszakaja.hu és a www.facebook.com/kutatokejszakaja oldalakon!

    Előző cikkOkostelefon Akadémia
    Következő cikkMúzeumpedagógiai információs napok