Kezdőlap jó példák

Lantos Ágnes és Szabó Erika tanárnők az első Varga Gábor-díjasok

November 20-án adták át első alkalommal a Varga Gábor-díjat két kiváló pedagógusnak, akik több évtizedes munkájukkal számtalan diákot segítettek hozzá, hogy sikeres és boldog ember lehessen. Mindkét idei díjazott különösen problémás, tanulási és egyéb nehézségekkel küzdő gyerekekkel foglalkozik.

A díjat az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete alapította az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium tavaly elhunyt igazgatója emlékének megőrzésére, az iskolai demokrácia és a valódi pedagógusi munka elismerésére, Igazgató úr özvegye, Fellner Magdolna támogatásával. Céljuk – a kiváló igazgató emlékének megőrzésén túl – felhívni a pedagógusok, szülők és a közvélemény figyelmét arra, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is vannak, és mindig is voltak olyan nevelők, akik számára a tanárság valódi hivatás, akikre diáknemzedékek emlékeznek vissza hálás szívvel, akik a legnehezebb körülmények között is tettek és tesznek a jövő nemzedékekért, a demokratikus értékek megtartásáért.

A Varga Gábor-díj egyik első, idei díjazottja Varga Gábor egykori kollégája, az általa képviselt iskolaideál megvalósításában segítője, Lantos Ágnes, aki negyvenévi logopédusi, pedagógusi, gyógypedagógusi szolgálat után idén ment nyugdíjba. Pályája, egy újpalotai, a Kontyfa utcai Iskolába tett kitérő kivételével nagyrészt Erzsébetvároshoz kötődött. A Damjanich utcai Kisegítő Iskolában, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban tanított, koordinálta és segítette a kerületben dolgozó gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok munkáját.

A díjra őt javasló szülők és volt diákok szerint munkáját a pontos felkészülés, a tanulók egyéni fejlesztésének szem előtt tartása vezérelte. A gyerekek szeretete, megértése jellemezte minden tevékenységét. Pontosan értette és tudta, hogy azoknak a gyerekeknek a hátrányait, akiket tanít, felkészít, csak a nagyon tudatos, egyénre szabott, az adott tanulók számára kialakított programmal lehet leküzdeni. S ehhez, őket motiváló, egyéni szükségleteikhez alkalmazkodó, apró lépésekre építő módszertant alakított ki, amelynek hatékonyságáról számos általa tartott továbbképzésen is meggyőződhettek kollegai. Nem csak a tanórákon foglalkozott a gyerekekkel, hanem szabadidejük szervezésében is jelentős szerepet vállalt. Nyáron több tábort is szervezett és vezetett.

Máig nyomon követi több tanítványának életét, és ha szükségük van rá, mindig szívesen segíti őket. Gyakran keresik fel, már felnőtt tanítványai, ha problémájuk van, vagy segítséget kérnek saját gyerekük nevelésével kapcsolatban. A szülők számára is nagyon sokat jelentett, hogy gyermekeik iskolai beilleszkedésével kapcsolatos gondjaikat megoszthatták vele, és rendszeresen tanácsokkal látta el őket. Lantos Ágnes ma is aktív, a díjról is gyerekek között, munka közben értesült. 

A Varga Gábor-díj másik idei díjazottja Szabó Erika, az Új Suli Alapítványi Általános Iskola igazgatónője. A díjra őt javasló szülők szerint sosem volt átlagos tanár. Miután pedagógiai elvei számára a hagyományos iskola keretei egy idő után szűknek bizonyultak, 20 évvel ezelőtt megalapította az Új Sulit, azt az iskolát, amelyért sok gyerek és szülő egy életre hálás. Olyan szeretetteljes és szorongásmentes közeget tudott létrehozni, ami azon az alapvető pedagógiai elven alapul, hogy mindenki jó valamiben. Azokkal a gyerekekkel is megtalálja a hangot, akikről más pedagógusok lemondtak. Messzemenőkig ösztönzi, díjazza, oklevéllel jutalmazza azt, aki jól számol, szépen rajzol, ügyesen mozog, vagy odaadóan gondozza a növényeket. Olyan taktikusan támogatja minden egyes gyermek tehetségének kibontakozását, hogy valamennyien szárnyakat kapnak, és az amúgy „nehéz” tantárgyakkal is szépen haladnak.

Minden egyes gyereket a saját tempójában tanít, nála mindenkinek a saját személyére szabott elvárásoknak kell megfelelnie. Ezért a gyerekek kiegyensúlyozottak, hiszen pontosan annyi terhelést kapnak, amennyit elbírnak, és amennyi szükséges a saját fejlődésükhöz. A valódi differenciálással eléri, hogy senki ne unatkozzon, és senkinek ne kelljen megélnie, hogy valamiben lemaradt. Az Új Suli igazgatójaként sokat tesz annak érdekében, hogy maga köré gyűjtsön olyan kollégákat, akik fogékonyak a módszereire, és magukénak érzik elveit. Neki és pedagógus társainak köszönhetően sok csoda történt már az iskola falai között… Akiről azt mondták, sosem fog artikuláltan beszélni, az ma gyönyörű kiejtéssel, gazdag szókinccsel beszél. Akiről egykor azt állították, sosem lesz képes olvasni, az ma ír, olvas és számol. Aki hat évig nem szólalt meg az otthonán kívül, az később diákönkormányzatok vezetője lett. Aki másfél évig kizárólag egy fán ülve volt hajlandó elvégezni a feladatokat, az ma egyetemet végzett jogász. A javaslattevők véleményéből az is kiderült, hogy Szabó Erika sokat tesz azért, hogy  a szülőkkel is elfogadtassa saját gyermekeiket, hogy megtanítsa őket arra, hogy  büszkék legyenek rájuk. Ezt csak egy el- és befogadó iskolában lehet elérni. 

A díjazottak személyére  szülők illetve szülői közösségek tehetnek javaslatot minden év október 10-ig. A díjat minden évben Varga Gábor születésnapján, november 20-án adják át a sajtó nyilvánossága előtt. A jövő évi díjra 2014. október 10-ig várják a jelöléseket.A díj odaítéléséről döntő kuratórium tagjai: Vargáné Fellner Magdolna, Varga Gábor özvegye, Gyulai Tamásné, egykori vezetőkollégája és Szegvári Katalin újságíró.

Salamon Eszter

A fotókat Mészáros Márton készítette.

Előző cikk6 milliárdot különítettek el tornaterem és tanuszoda építésére
Következő cikkPepita Kódex